WorldScreen.com: Медіапідсумки 2010 року

31 Грудня 2010
19136
31 Грудня 2010
10:04

WorldScreen.com: Медіапідсумки 2010 року

19136
На завершення 2010 року WorldScreen згадує події, що стали визначальними для медіа, та прогнозує тенденції 2011-го.
WorldScreen.com: Медіапідсумки 2010 року

Канали проти платформ, частина перша

 

Певне тертя між кабельними/супутниковими операторами й телеканалами спостерігалося й 2009-го, однак його неможливо порівняти з нескінченними конфліктами 2010-го. Провайдери платного телебачення весь час скаржилися на непомірні мита, тоді як мовники та кабельні мережі нарікали на неадекватну компенсацію за їхній контент.

 

Справді, протягом року було чимало випадків припинення мовлення телеканалів у кабельних мережах та на супутникових платформах (Scripps Networks у Cablevision та U-verse, Versus у DIRECTV, Hallmark Channel у U-verse, FX та National Geographic у Cablevision), а також ситуацій, близьких до розриву відносин (FOX, Fox Soccer Channel і FX з Time Warner Cable, АВС з Cablevision, The Weather Channel з DISH Network, AMC, IFC та WE tv з U-verse).

 

У відповідь на ці конфлікти низка американських провайдерів платного телебачення, зокрема Time Warner Cable та DIRECTV, звернулися до Федеральної комісії з комунікацій (FCC) із проханням установити нові правила регулювання ретрансляції. Вони також об’єднались у коаліцію, щоб боротися з вимкненням мовниками сигналу під час суперечок про розмір платні за ретрансляцію.

 

Тривимірне бачення

 

Це був рік, коли 3D-телебачення стало реальністю. Стимулом для розвитку цієї технології стали величезні продажі квитків та Blu-ray/DVD-дисків фільму «Аватар». Кабельна мережа The Entertainment and Sports Programming Network запустила 3D-канал на час трансляції Чемпіонату світу з футболу, Sky у Великій Британії транслював у 3D англійську Прем’єр-лігу, у грудні в Польщі стартував канал nShow 3D. На кінець 2010 року близько 50 мовників та операторів платного телебачення пропонуватимуть домогосподарствам 3D-телебачення.

 

На початку 2011-го стартує нова 3D-мережа від Discovery Communications, IMAX та Sony. Інші канали готуються приєднатися до цієї тенденції, спостерігаючи за зростанням продажів 3D-телевізорів. Згідно з останніми дослідженнями, 2014 року кількість 3D-телевізорів у світі сягне 41 мільйона.

 

Великі в Британії

 

Три з чотирьох найбільших британських телерадіомовних корпорацій 2010 року змінили топ-менеджмент або власника. Адам Крозьє очолив ITV, Дейвід Абрахам – Channel 4, а Five тепер володіє Northern & Shell Ричарда Десмонда. Наслідки цих змін буде відчутно і 2011-го. Крім того, побачимо, чи зможе Бі-бі-сі добитися фіксації суми ліцензійного збору у своїй боротьбі за можливість виробляти високоякісний контент, що служить інтересам суспільства. Цікавою буде доля BBC Worldwide, як і те, чи зможе News Corporation купити контрольний пакет BSkyB. Ще одна важлива подія для британського ринку – із січня 2011 року у країні дозволено product placement.

 

Європейські зрушення

 

У континентальній частині Європи досі занепокоєні наслідками фінансової кризи, одначе наприкінці 2010 року провідні медійні компанії регіону мають порівняно здоровий вигляд. Згідно з останнім дослідженням European Audiovisual Observatory, доходи провідних комерційних телерадіомовних груп Європи повернулися до докризового рівня, зрісши на 10% у першій половині року.

 

У цьому році великі європейські медіакомпанії приросли новими активами. На початку року BSkyB втратила свої 17,9% в ITV, але згодом купила низку кабельних каналів у Virgin Media, серед яких найрейтинговішим є Living. Liberty Global придбала німецьку платформу кабельного телебачення Unitymedia і польську Aster. HBO зосередила акції своїх центральноєвропейських компаній. Central European Media Enterprises викупила у News Corp. болгарський ефірний комерційний канал bTV та дві кабельні мережі. ProSiebenSat.1 Group (яка, за даними деяких джерел, сама могла змінити власника) отримала 100% акцій веб-порталу Maxdome, що надає послуги відео на замовлення. Великі європейські виробники контенту також мали успішний рік, особливо FremantleMedia, Endemol, Zodiak, Banijay та Shine Group.

 

Зміна власників

 

У Північній Америці також відбулася низка важливих злиттів і поглинань. У США Comcast та GE, оголосивши про намір спільно придбати NBC Universal наприкінці 2009-го, провели 2010 рік, добиваючись дозволу на цю угоду від державних регуляторних органів. Comcast упевнений, що отримає дозвіл на купівлю NBC Universal, і вже заявив про зміну менеджменту – на зміну Джеффу Цукеру прийде Стів Берк. Поки що неясно, коли угоду буде остаточно завершено, та найімовірніше це станеться на початку 2011-го.

 

Metro-Goldwyn-Mayer, загрузнувши в боргах, звернулася по підтримку, щоб уникнути банкрутства. Більша частина акцій компанії перейшла до кредиторів, тоді як менша опинилась у компанії Spyglass Entertainment. Її топ-менеджери, Роджер Бернбаум та Ґері Барбер, очолять студію, якій досі належать права на зйомку таких потенційних хітів, як продовження «Бондіани» та «Гобіт».

 

Кінокомпанія Miramax знову незалежна – The Walt Disney Company продала її консорціуму інвесторів Filmyard Holdings LLC. Незабаром після закриття угоди в компанію повернулись її засновники, брати Вайнстайни.

 

Тим часом у Канаді Shaw Communications отримала контрольний пакет реструктуризованої Canwest Global, а Bell – повний контроль над CTV. Карл Ікан протягом року продовжував спроби придбати контрольний пакет канадської Lionsgate, і неодмінно робитиме це і 2011-го, оскільки його не задовольняє стан справ у студії, міноритарним акціонером якої він є.

 

Ані дня без вікна

 

Управління вікнами релізу (release window – період між виходом кінострічки на широкий екран та моментом, із якого її дозволено продавати на дисках або в інтернеті) стало ключовим питанням для студій цього року, позаяк зростання перегляду відео онлайн продовжує негативно впливати на продажі DVD.

 

Компанія Netflix стала взірцем для бізнес-моделей нових медіа, домовившись із студіями про надання її передплатникам доступу до їхніх кіно- та телефільмів і програм через інтернет. Найвизначнішими стали угоди з Starz та EPIX. Угоди з голлівудськими мейджорами передбачали 28-денну затримку після виходу фільмів у прокат, що допомогло студіям порозумітись із продавцями і прокатниками дисків. Ця затримка була покликана максимізувати доходи від надання відео на замовлення на тлі сильного падіння продажів та виручки від прокату DVD у 2010-му (гігант прокату DVD Blockbuster у вересні заявив про банкрутство).

 

Індустрія послуг надання відео на замовлення у 2010 році стала силою, з якою необхідно рахуватися. Згідно з дослідженням Futuresource Consulting, до 2013 року доходи операторів платного телебачення від відео на замовлення сягнуть 2,4 млрд доларів у Сполучених Штатах і 430 мільйонів євро у Західній Європі.

 

Іншою силою, з якою доведеться рахуватися, цього року став революційний iPad, що вийшов на ринок у січні. Ще перед початком продажів планшета медіакомпанії почали створювати додатки для постачання свого контенту на новий пристрій. Тепер це вже не єдиний планшетний комп’ютер на ринку, але, ймовірно, протягом деякого часу він залишатиметься лідером продажів. Apple TV, додаток до телевізора для отримання цифрового контенту, також став хітом – до кінця року мають продати мільйон таких пристроїв. Менше відзначилася телевізійна приставка Google TV, що не виправдала сподівань після того, як була заблокована низкою медіакомпаній. Відеосервіс Hulu тим часом запровадив передплатний сервіс, який, схоже, має непогані шанси.

 

Перерізати дріт

 

Є різні думки щодо того, як поширення потокового відео в інтернеті, планшетних комп’ютерів та сервісів зі скачування контенту вплине на традиційні моделі платного телебачення. Nielsen і CTAM вважають, що телевізійний контент у мережі лише заохочує, а не зменшує використання традиційних медіа. Лише три відсотки людей, що переглядають потокове відео в інтернеті, «перерізають дроти» і відмовляються від традиційного платного телебачення.

 

Оператори платного телебачення у США шукають способів надати своїм передплатникам доступ до контенту за допомогою різних пристроїв. Хтозна, чи зупинить це поступове зменшення кількості клієнтів. У третьому кварталі 2010 року кількість абонентів послуг платного телебачення у США зменшилась на 119 тисяч, тоді як за аналогічний період минулого року – зросла на 346 тисяч. Натомість, ринок платного телебачення бурхливо росте в інших частинах світу. Споживачі в усьому світі продовжуватимуть користуватися його послугами: за прогнозами PricewaterhouseCoopers, протягом наступних п’яти років доходи від платного телебачення у світі зростатимуть щороку на 7,5% і в 2014 році сягнуть 210,8 млрд доларів США. А кількість абонентів платного телебачення у світі зросте з 688 мільйонів у 2010-му до 854,5 млн у 2015-му – щороку на 5,7%.

 

Усі виросли

 

Чимало розмов точиться навколо «медійних ринків, що розвиваються», хоча багато з них уже виросли. Згідно зі звітом Media Partners Asia, у 2014 році 446 мільйонів домогосподарств Азійсько-Тихоокеанського регіону споживатимуть послуги платного телебачення. Не дивно, що в 2010-му телеканали наввипередки прагнули вийти на ринок цього регіону: нові проекти запустили Turner Broadcasting, AETN, Scripps Networks та багато інших.

 

Близький Схід також є багатообіцяючим регіоном для великих міжнародних медіакорпорацій. News Corporation уклала угоду про придбання 9,09% акцій медіагрупи саудівського принца Альваліда Бен-Таляля Rotana, тоді як її підрозділ Fox International Channels став партнером компанії twofour54 з Об’єднаних Арабських Еміратів.

 

У Латинській Америці Time Warner купила у Bancard Inversiones чилійського ефірного мовника Chilevisión, а мексиканська Grupo Televisa стала міноритарним акціонером американської телекомпанії Univision – найбільшої в США, що працює для іспаномовної аудиторії.

 

Погляд із Канн

 

Головною темою розмов для медіадистриб’юторів цього року став ісландський вулкан, виверження якого затримало відвідувачів каннського телеринку MIPTV на кілька днів. За півроку відвідувачі та учасники MIPCOM запитували одне одного: «Чи надовго застрягли? Як ви дісталися додому?».

 

MIPTV та MIPCOM цього року пройшли успішно, особливо порівняно з депресивним 2009-м. Панівною тенденцією обох заходів стала міжнародна копродукція: міжнародне партнерство стало провідним методом фінансування телевиробництва з огляду на зменшені бюджети. І хоча економіка відновлюється, рекламні доходи повертаються, і в 2011-му мовники вироблятимуть уже більше контенту, міжнародне спільне виробництво залишатиметься запитаним.

 

WorldScreen.com

Скорочений переклад Отара Довженка, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Манша Дасвані, WorldScreen.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19136
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду