Хто дивиться новини українських телеканалів

16 Грудня 2010
31821
16 Грудня 2010
15:52

Хто дивиться новини українських телеканалів

31821
Хто дивиться новини українських телеканалів

У першому матеріалі з цього циклу - «По цей бік екрану» - «Детектор медіа» характеризувала аудиторію талант-шоу та політичних ток-шоу. Нині черга інформаційних програм.

 

Глядачі новин центральних українських телеканалів мають схожі вподобання та дозвілля. Всі вони полюбляють рукоділля: шиють, плетуть, вишивають, а може навіть займаються плетінням із лози. Також їм притаманно поратися на присадибній ділянці, відвідувати кінотеатри, читати газети та/або журнали. Глядачі новин Нового каналу кілька разів на місяць ходять до церкви. Вони порівняно молоді, старших же більше - у «Подробностей» на «Інтері».

 

Здебільшого любителі телевізійних новин - консерватори та соціально відповідальні (виключенням є глядачі «Репортера» на Новому каналі). При цьому за статусно-споживацькою ієрархією** вищий середній щабель займають лише прихильники «Вікон» СТБ та «Фактів» ICTV, тоді як нижній середній посіли глядачі «Репортера» Нового каналу, а от аудиторія ТСН «1+1», «Подробностей» «Інтера» та «Событий» ТРК «Україна» опинилася на сходинці «нижче середнього».

 

У цій публікації ми розповімо вам дещо про глядачів новин, користуючись даними дослідження TNS MMI (Marketing & Media Index Україна)*. Та спершу пропонуємо вам перевірити інтуїцію. Як ви думаєте, глядачі якої інформаційної програми інколи почуваються частиною цілого і вважають, що можуть упливати на події навіть незначними вчинками? Варіанти відповіді: ТСН, «Вікна», «Подробности», «Репортер», «События», «Факти».

 

«Скромно вдягнена» аудиторія «Подробностей»

 

Аудиторія інформаційної програми телеканалу «Інтер» також більшою мірою жіноча, основна вікова група - 40-65. Любителі «Подробностей» - переважно робітники, пенсіонери, інваліди. За статусом та споживацькою ієрархією, вони, як і прихильники ТСН, посідають позицію «нижче середнього». Це консерватори, соціально відповідальні консерватори, а також консерватори-індивідуалісти

 

Вони невибагливі у виборі одягу і воліють одягатися «скоріше скромно, ніж із викликом або оригінально». Більшість із них відповіли, що ніколи не заздрять і не їздять у громадському транспорті без квитка. Зазвичай економлять і «намагаються не допускати непередбачених  витрат», не ходять у ресторани й купують лише найнеобхідніші продукти, щоб «не балувати себе». Вони трохи педантичні й намагаються «у деталях спланувати свій день, щоб наперед знати, що робитимуть».

 

Упродовж тижня вони плетуть і шиють, а також читають газети та слухають радіо. І не забувають кілька разів на місяць відвідати дачу.

 

Рід діяльності та психографіка аудиторії «Подробиць» ***

 

 

ТСН і його глядачки з чоловічими рисами характеру

 

Новинам ТСН («1+1»), після всіх переформатувань і радикальних змін формату, тепер надають перевагу жінки та чоловіки середнього та старшого віку - 45-65 років (при цьому жіноча аудиторія переважає). Переважно це люди, які більшість часу проводять удома: домогосподарки, пенсіонери, інваліди, безробітні та молоді матері. Відповідно вони не надто забезпечені і стабільно займають щабель нижче середнього.

 

Здебільшого це соціально відповідальні консерватори, просто соціально відповідальні та консерватори-індивідуалісти. Своє життя вони не уявляють без перегляду телевізора та читання книг.

 

Про себе вони кажуть небагато, а найбільш яскраво вираженою характеристикою для них є такі твердження: «Я намагаюся виглядати молодше, ніж є насправді» та «Мені подобається, що в мені є і чоловічі, й жіночі риси характеру». У вільний час вони працюють на присадибній ділянці, шиють і плетуть.

 

Рід діяльності та психографіка аудиторії ТСН***

 

«Вищий середній клас» аудиторії «Вікон»

 

«Вікна» на телеканалі СТБ - найпізніший із головних випусків новин центральних телеканалів - дивляться як чоловіки, так і жінки віком 25-44 роки. Це вже не лише домогосподарки та матері з маленькими дітьми, а й спеціалісти, при цьому в статусно-споживацькій ієрархії вони займають вищий середній щабель.

 

За психотипом вони соціально відповідальні, а також соціально відповідальні консерватори і новатори. Важливою складовою свого життя вони бачать розмови по мобільному телефону. Яскравих характеристик, які б вирізняли їх з-поміж населення в цілому, в них немає. Значна частина аудиторії «Вікон» «не ходить у зовсім дешеві магазини», ставиться байдуже до думок оточуючих щодо своєї нової покупки, любить потрапляти в ситуації, коли доводиться конкурувати з іншими - «це стимулює». Вони не просто так дивляться новини, адже їх «цікавлять як місцеві події, так і події, які відбуваються далеко звідси, їх наслідки для всього світу». Ледь не щодня вони слухають радіо, займаються з дітьми, читають журнали, шиють і плетуть. Також на дозвіллі відвідують виставки, концерти й театри, їздять на дачу.

 

Рід діяльності та психографіка аудиторії «Вікон»

 

 

Мисливці та рибалки програми «Факти»

 

Головна аудиторія новин чоловічого каналу ICTV - звісно ж, чоловіки: як молоді, віком 25-44, так і старші - 45-65 років. Це службовці та робітники, пенсіонери, інваліди та безробітні.

 

У статусно-споживацькій ієрархії, вони, як і аудиторія «Вікон» СТБ, перебувають на вищій середній сходинці. Хоча при цьому свого життя вони не уявляють саме без телевізора. А от за психотипом належать до соціально відповідальних консерваторів. Яскравих характеристик, які б вирізняли їх із-поміж населення в цілому, не мають. Багато хто з них надає перевагу найнеобхіднішому, при цьому бажано все ж таки скромному, а не оригінальному одягові, «простій техніці як найнадійнішій». Вони прагнуть бачити себе молодими, дещо авантюрні, бо переконані, що «краще йти за природнім ходом подій, із його несподіванками, ніж стандартними правилами», хоча при цьому зазвичай прагнуть спланувати день до найменших деталей. Як справжні соціально відповідальні консерватори, багато хто з них вважає, що «якби дізнались, що якесь підприємство шкодить навколишньому середовищу, то спробували б не купувати його продукцію».

 

Вільний час, як більшість чоловічої аудиторії, прихильники «Фактів» проводять на полюванні чи риболовлі. Кожен день вони читають газети, а також займаються рукоділлям. Раз чи кілька разів на місяць приїжджають працювати на присадибній ділянці, доглядають автомобіль та ремонтують його.

 

Рід діяльності та психографіка аудиторії «Фактів»

 

Азартні юні шанувальниці вроди

 

«Репортер» на Новому каналі здобув найбільшу популярність у дівчат віком 12-24 роки. Це студентки, учениці, домогосподарки та молоді мами. У статусно-споживацькій ієрархії яскраві характеристики не простежуються, однак більшість глядачів займають нижній середній щабель. За психотипом вони новатори, новатори-індивідуалісти та консерватори-індивідуалісти. Вони можуть прожити без телевізора, але переконані, що їхнє життя не складеться без розмов по мобільному телефону та mp3-плеєра.

 

У їхньому світогляді багато невизначеності, і своє існування вони сприймають по-філософськи, зазначаючи: «Я інколи відчуваю себе частиною цілого і вважаю, що можу впливати на події навіть незначними вчинками».

 

До покупок вони підходять значно ретельніше за глядачів «Подробностей», до крамниць дуже часто ходять, щоб підвищити настрій. Люблять купувати речі, які роблять їх соліднішими. Але при цьому не відмовляються позичати гроші й роблять це досить часто.

 

Вони «витрачають на себе багато часу, щоб почуватися добре », а заради того, щоб мати красиве тіло, можуть піти на значні жертви. Щоб підкреслити власну вроду, вони «регулярно використовують косметичні засоби», при цьому надаючи перевагу косметиці, «яка дає швидкий результат». Готові, «щоб бути гарними», скористатися - попри свій юний вік - послугами косметологічної клініки. Також інколи вони беруть участь у розіграшах призів та лотереях, які проводять виробники.

 

У вільний час вони ходять у ресторани та кав'ярні, кінотеатри, театри, галереї, спортивні клуби та дискотеки. Вони також плетуть і шиють, але при цьому полюбляють ще й грати у комп'ютерні ігри, а також захоплюються шахами, картами й іншими настільними іграми. Грають у більярд, боулінг, займаються різними видами туризму.

 

Кілька разів на тиждень, а інколи й щодня вони переглядають відео, читають книги та журнали, приймають гостей. Кілька разів на місяць ходять до церкви на богослужіння.

 

Рід діяльності та психографіка аудиторії «Репортера»

 

«События» цікавлять консерваторів-театралів

 

Переважна більшість глядачів програми «События» на телеканалі «Україна» - чоловіки та жінки (чоловічої аудиторії на каналі трохи більше) віком 45-65 років. За родом діяльності вони, як і прихильники «Подробностей», робітники, пенсіонери та інваліди, а у статусно-споживацькій ієрархії займають щабель «нижче середнього». За психотипом це консерватори: звичайні, соціально відповідальні і консерватори-індивідуалісти.

 

Ця аудиторія не належить до прихильників реклами, тому завжди перемикає телевізор чи радіоприймач на інший канал, коли вона починається. Мати оригінальний вигляд глядачі «Событий» також не звикли, і прагнуть обирати скромний одяг замість такого, що надміру привертає увагу. Також вони ніколи не запізнюються на роботу й не слухають непристойних анекдотів. Вважають себе досить ощадливими, тож «у престижні магазини ходять, як у музей». При цьому вони також не проти виглядати молодшими, ніж є насправді.

 

Свій вільний час вони присвячують оселі: перуть, прибирають, наводять лад у кімнатах. Хоча раз на місяць, окрім роботи на присадибній ділянці, знаходять час, щоб піти до театру.

 

Рід діяльності та психографіка аудиторії «Подій»

 

 

* MMI за 1+2 квартал 2010 року, опитано жителів міст «50 тисяч +» 12-65 років, розмір вибірки 5000 респондентів у кожному кварталі.

 

** Позиція людини у статусно-споживацькій ієрархії визначається сумою балів за низкою ознак: місячний рівень доходів, витрати на харчування, самооцінка соціального становища, характеристика матеріального стану, наявність заміського будинку, кількість автомобілів у родині, кількість предметів великої побутової техніки та електроніки, наявність депозиту, використання банківських карток та страхових послуг, відпочинок за кордоном та в Україні.

 

***Діаграму побудовано на основі показника AQH% - середній рейтинг 15-хвилинного інтервалу у %.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31821
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ФАФА БРАВО!
4882 дн. тому
а от аудиторія ТСН «1+1», опинилася на сходинці «нижче середнього». Переважно це домогосподарки, пенсіонери, інваліди, безробітні та молоді матері. Відповідно вони не надто забезпечені і стабільно займають щабель нижче середнього. ПРАВИЛЬНЫМ ПУТЕМ ИДЕТЕ ТОВАРИЩИ! БОЛЬШЕ НОВОСТЕЙ КРОВАВЫХ И РАЗНЫХ!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду