Файне місто файнішим не буде, якщо писати неправду…

22 Червня 2010
18614
22 Червня 2010
11:36

Файне місто файнішим не буде, якщо писати неправду…

18614
Найбільше мене задів знущальний тон Олеся Кульчинського з приводу «провінційності» підготовки журналістів – зокрема, у «провінційному» Тернополі.
Файне місто файнішим не буде, якщо писати неправду…

У відповідь на публікацію огляду Олеся Кульчинського, присвяченого тернопільському телебаченню, на адресу редакції ТК надійшла критична репліка від доктора філологічних наук, викладача Галицького інституту імені В'ячеслава Чорновола Національного університету «Києво-Могилянська академія» Юрія Фінклера. Друкуємо відгук пана Фінклера без скорочень. 

 

З колосальним інтересом прочитав на «Детектор медіа» репліку Олеся Кульчинського «Місто - "файне", але не завдяки ТБ». Не заглиблюючись у деталі розмірковувань автора про стилістику тернопільського телебачення, з приводу якої кожен має власну точку зору, зверну увагу на присутню в тексті, м'яко кажучи, фальш, яка мене по-людськи образила і підлаштування автора під яку дозволило йому дійти цілком спотворених висновків.

 

Маю на увазі фрагмент тексту щодо програми «Межа правди» на TV-4, в якій ішлося про регіональні медіа. Річ у тім, що одним із учасників програми був я. Я - цей той «комік», який, за твердженням пана Олеся, «всю програму підкріплював свої висловлювання методичним зазиранням у папери, завбачливо розкладеними перед ним на столі». Сердечно прошу не сприймати це за нескромність, але ніколи не дозволяю собі читати по написаному - принизливо для себе і поганий приклад для інших, а надто молоді. Тому кажу чесно: не читав, говорив щиро, жодних паперів переді мною не було і бути не могло ПРИНЦИПОВО (а тим паче при живій дискусії!).

 

Але не про мене мова - про деякі речі, які вважаю неприпустимими.

 

Ні слова правди в інтерпретаціях автора! Розпочну з того, що вперше програму у прямому ефірі дали не минулого тижня (це був повтор), а на початку квітня. Олесь Кульчинський попереплутував посади учасників, назви факультетів, яких не існує в природі, і закладів освіти (прізвищ учасників він не назвав, мабуть, завбачливо). На жаль, автор репліки заплутався в трьох соснах, не зрозумівши для себе різниці між поняттями «регіональні медіа» та «комунальні медіа». І в практиці, й у викладацькій роботі, і в науковому дискурсі я ніколи не обстоював і не буду обстоювати комунальні медіа (до речі, у п'ятничному випуску «Вечірнього Тернополя» є мій матеріал, який ще раз чітко розставляє акценти: комунальних медіа в Україні не повинно бути). Цікаво, а як автор уявляє собі український медійний простір без НЕДЕРЖАВНИХ, але РЕГІОНАЛЬНИХ медій?

 

Пан Олесь «забув» написати про те, що (а це був лише початок правління Януковича) я жорстко попередив глядацьку аудиторію про започаткування цензури, про узурпацію частот і створення контрольованого регіоналами холдингу «Інтер - Перший національний - обласні державні телерадіокомпанії», про відволікання уваги аудиторії від страшних політико-етичних проблем, створюваних новою владою, на другорядні теми і сюжети (еротика, для прикладу) тощо. І глядачі цікавились не лише вступом на наші спеціальності (делікатність полягала в тому, що програма не носила рекламного для наших вишів характеру, що є фінансовою специфікою): приємною несподіванкою для мене було прохання пані-глядачки пояснити різницю між «темниками» і «джинсою» - і я давав чесні відповіді. На прохання глядача відверто коментував я і ситуацію, коли під час виборчої кампанії на тому самому TV-4 через «неправильність» диспуту було перервано ефір. Люди дуже боляче відчувають нещирість медіа, те, як починає працювати «нова преса». Цікаво, до речі, а чи можна в контексті розмови про «джинсу» та навмисно перервані ефіри оминути поняття журналістської етики - якщо можна, то було б цікаво послухати пана Олеся. І, нарешті: пан автор ЗА нецензурну лексику в медіа? Нагадаю, обговорення саме цих проблем автор репліки ставить мені у провину!

 

Єдине, з чим я можу гаряче погодитись із Олесем Кульчинським: формат програми не відповідав настроям учасників, ми не були опонентами, ми колеги, а тому дискусії як такої не вийшло. Але ж формат визначає редакція, а не гості - а нам, представникам галузі соціальних комунікацій, відмовлятися від участі в будь-яких програмах (тим паче «наживо») не пасує! А відгомін про передачу покотився далеко за межі споживачів, зачепивши журналістів, владу і, наскільки мені відомо, органи...

 

Втім, найбільше мене задів знущальний тон Олеся Кульчинського з приводу «провінційності» підготовки журналістів - зокрема, у «провінційному» Тернополі. Ну, знову захищаю фах, але цього разу - не від невігластва, як це було у випадку із (свіжоспеченим як на сьогодні коаліціантом!) Давидом Жванією, а від небажання пана Кульчинського вияснити те, про що пишеш, проконсультуватися з фахівцями, з'ясувати структуру тернопільських вишів, а вже потім звертатися до поважного видання.

 

Отже, журналістів у Тернополі готують лише в Тернопільському національному університеті імені В. Гнатюка, на кафедрі журналістики. В інституті, який представляю я, на кафедрі редакторської та рекламної майстерності здійснюється вишкіл видавців і рекламістів. Пан Олесь відчуває різницю? Наші випускники (а в маленькому Тернополі тільки видавництв понад шістдесят) працюють за фахом, знаходячи роботу без особливих проблем, затребувані іноді на рік уперед. На кафедрі сумісниками є висококласні редактори і журналісти, без цього неможливо реально готувати фахівців. Ніхто не говорить про безхмарність, але всі проблеми вирішуються в тих методичних і фінансових можливостях, якими ми оперуємо.

 

Що ж до загальних тенденцій розвитку регіональних медіа (зокрема, телебачення), про що пише пан Олесь, то вони є такими, якими робить їх практика. Приходячи в медіа, вчорашні студенти, беззаперечно, вписуються в загальний редакційний контекст, але обов'язково привносять щось нове, інакше не було б медійного поступу. В консервативній Галичині він є не таким, як у якомусь іншому регіоні, але і Галичина давно вже вписалась у загальносвітову тенденцію, про яку пан Кульчинський має уявлення як про виключно тернопільське явище: «Молодше покоління Тернопільщини надає перевагу обговоренню регіональних проблем в інтернеті, старше звертає більшу увагу на пресу, а телебачення тим часом вариться у своєму соку...» (а радіо забули? Те саме радіо, УКХ-формат якого в регіональному сенсі має величезне значення!). Ні, пане Олесю, це світова тенденція, яку давно зафіксували як західні (вона веде початок від відомої фрази Маршалла Маклюена про те, світ стане «електронним селом», а це 60-ті роки минулого століття!), так і українські комунікативісти (почитайте теорію професора Бориса Потятиника про соціальну стратифікацію аудиторії українського телебачення), і яку, повірте, дуже чітко враховують при підготовці фахівців соціальних комунікацій.

 

Не хочеться забирати час у читачів «Детектор медіа». А тому пропоную авторові репліки «Місто - "файне", але не завдяки ТБ» зустрітися на найближчому випуску «Межі правди» (певен, керівництво TV-4 залюбки дасть нам прямий ефір) - в контексті розвитку регіональних медіа ми явно будемо антагоністами і нам буде про що подискутувати (гадаю, принагідно пан озвучить конкретні претензії щодо рівня підготовки випускників нашої кафедри!). На жаль, я не маю честі знати пана Олеся Кульчинського, натомість, певен, він мене знає добре. А якщо не знає - нижче подаю свої дані, знайти мене в Тернополі й домовитися про зручний час ефіру елементарно. Але чур: писати в «Детектор медіа» про нашу майбутню суперечку в студії і контексти навколо неї - моя черга.

 

Юрій Фінклер, завідувач кафедри редакторської та рекламної майстерності Галицького інституту імені В. Чорновола Національного університету «Києво-Могилянська академія», доктор філологічних наук, кандидат соціологічних наук, Тернопіль

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юрій Фінклер, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18614
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
cnfhbr
5049 дн. тому
Цікаво, пан завідувач редагує свої особисті тексти? Із синтаксисом у нього все в порядку! Мабуть, ні! Для цього у нього є асистенти! Все-таки професор "Києво-Могилянської академії"! Тепер зрозуміло, і на сонці, на Могилянці, теж є плями! І до рекламної власної майстерності йому потрібен ще один якийсь учений ступінь! і Галицький інститут, мабуть, ще розвивається і далекий від педагогічної майстерності!
Mirkin
5062 дн. тому
Спочатку здивувався, чому Телекритика згодилася опублікувати цю брєдятіну. А коли дочитав її, то зрозумів, шо редактори сайту прийнялии правильне рішення. Атвєтка Фінклера тільки підтверджує правоту Олеся.
Lika
5065 дн. тому
Вражаюча безграмотність у тексті доктора (?!) філологічних наук пана Ю.Фінклера!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду