Поради ЗМІ щодо розміщення політичної реклами під час виборів

1 Грудня 2005
2951
1 Грудня 2005
13:22

Поради ЗМІ щодо розміщення політичної реклами під час виборів

2951
Розглянуті положення законодавства стосовно політичної реклами не є небезпечними для ЗМІ, як наприклад заборона на коментарі й оцінки, але дії ЗМІ, пов‘язані з політичною рекламою потребують скрупульозного підходу і дотримання всіх формальностей. Верховна рада України продовжує коригувати законодавство про політичну рекламу поряд із виборчим законодавством.
Поради ЗМІ щодо розміщення політичної реклами під час виборів
29 листопада парламентом схвалено законопроект “Про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”, яким передбачено внести зміни, крім Закону про вибори, також і в Закони України “Про рекламу” та “Про телебачення і радіомовлення”. Втім, передвиборний процес уже по суті розпочався, принаймні з виборів у Верховну Раду України. 24 листопада ЗМІ вже оприлюднили свої розцінки на ефірний час і друковану площу для розміщення передвиборних матеріалів партій і блоків по виборах у Верховну Раду. Вибори до місцевих рад ще так активно не стартували - обсяги фінансування все ж таки різні. Але вибори в парламент і в місцеві ради все-таки проводяться одночасно і два виборчі процеси значною мірою зіллються в один. Внісши ці зміни до Закону про вибори до місцевих рад парламент встиг вскочити в останній вагон виборчого потягу, який вже зрушив з місця.

За поки що чинною редакцією Закону “Про рекламу” (законопроект про зміни ще не підписано Президентом) обсяг реклами обмежується 15-ма відсотками на добу і 20-ма відсотками на годину (“щільність” реклами в різний час зазвичай різна). Зазначені квоти для реклами планується збільшити на час виборчого процесу на 5 відсотків кожну: до 20-ти відсотків на добу і до 25-ти відсотків на годину мовлення. Адже в перевиборний період попит на ефірний час для реклами сильно зростає: кількість охочих розмістити звичайну комерційну рекламу така ж, як звичайно, але, крім того, з’являється велика кількість охочих розмістити саме політичну рекламу. В Законі “Про телебачення і радіомовлення” у статті 30 аналогічно збільшено рекламну квоту з 15-ти до 20-ти відсотків на добу під час виборчого процесу.

Також законопроект передбачає зміни щодо порядку встановлення розцінок вартості одиниці друкованої площі або ефірного часу. Планується, що розцінки будуть розраховуватися як середньоарифметичне значення ціни за перші 3 квартали року, що передує року виборів, а не за останній квартал такого року, як поки що встановлено Законом “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”. Також законопроектом про внесення змін до цього Закону передбачено, що відповідні розцінки встановлюються не пізніше, ніж за 50 днів до дня виборів (поки діє термін у 130 днів до дня виборів).

Розцінки на ефірний час/друковану площу повинні бути однаковими для всіх суб’єктів виборчого процесу – партій і блоків і не можуть змінюватися, але можуть різнитися для робочих днів і для вихідних та святкових днів, а також для різних періодів ефіру залежно від кількості потенційної аудиторії (різних сторінок чи місць на сторінці друкованого видання залежно від кількості потенційних читачів).

Порушення норм закону, які регулюють політичну рекламу, може потягти для ЗМІ призупинення дії їх ліцензії або призупинення випуску друкованого засобу масової інформації – до Закону “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” згаданим законопроектом внесено зміни і відповідальність ЗМІ в процесі місцевих виборів буде аналогічна відповідальності ЗМІ в процесі виборів до Верховної Ради. А саме: суд при розгляді будь-якого спору по виборах, встановивши грубе або повторне порушення засобом масової інформації вимог виборчого закону, може призупинити дію ліцензії ЗМІ або призупинити його друк до закінчення виборів. Як уже зазначалося в попередніх публікаціях грубим порушенням може бути лише умисне порушення, наприклад встановлення різних розцінок на ефірний час або друковану площу для різних партій (блоків).

Розглянуті положення законодавства стосовно політичної реклами не є небезпечними для ЗМІ, як наприклад заборона на коментарі й оцінки, але дії ЗМІ, пов‘язані з політичною рекламою потребують скрупульозного підходу і дотримання всіх формальностей. Тому бажано заздалегідь визначити особу, яка в редакції відповідатиме за розміщення політичної реклами в даному ЗМІ. Така особа мала би ознайомитися (бажано за допомогою юриста) з нормами законів, які регулюють політичну рекламу (Розділ VIII Закону "Про вибори народних депутатів України" і Розділ VII Закону “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”), організувати вираховування розцінок на ефірний час/друковану площу, а також забезпечити складання стандартного договору про надання ефірного часу чи друкованої площі суб’єкту виборчого процесу – партії або блоку (надання відповідних послуг різним суб’єктам виборчого процесу має відбуватися на тих самих умовах, тому вироблення такого договору є вкрай бажаним).

Роман Головенко, Інститут масової інформації

Читайте також:

Внесено зміни до Закону "Про рекламу" щодо обсягу часу мовлення

Влада та ЗМІ: почути одне одного

«Потерянное» время на ТВ

А.Мороз уверен, что в ходе избирательной кампании ничто не помешает работе СМИ

Директор Всесвітньої служби ВВС вважає, що перед українськими журналістами стоять складні, але вирішувані завдання

„Не душіть!”: уроки журналістської солідарності

Повний текст Закону, яким внесено зміни до Закону "Про вибори народних депутатів України"

Президент України вітає рішення парламенту про забезпечення безперешкодної діяльності ЗМІ в передвиборчий період 2006 року

Прийнято зміни до Закону "Про вибори народних депутатів України". Перевірок також не буде

Всесвітній рух за свободу слова "Артикль 19" стурбований ситуацією навколо Закону про вибори

Текст журналістського звернення, що буде розповсюджено на акції "Не душіть!"

Кримські журналісти закликають парламент внести зміни до закону про вибори Верховної Ради України

Юрію Ключковському, який звинуватив медіа в істерії навколо Закону про вибори, відповіли п'ять громадських організацій

Телеканали наполягають на внесенні в Закон про вибори чіткого визначення передвиборної агітації

Медіа у виборах: українська дійсність

Согласительный совет одобрил снятие ограничений в деятельности СМИ

Закон як дамоклів меч над головою ЗМІ?

ЗМІ готові відмовитися від висвітлення виборів? Звернення до Президента та ВР

Ограничивая права СМИ на выборах, власть ограничивает права избирателей

Во время выборов прессе велели замолчать?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2951
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 217
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду