Типографія розбрату

27 Травня 2008
39639
27 Травня 2008
07:03

Типографія розбрату

39639
Типографія розбрату
У Мелітополі (Запорізька область) конфлікт між мером та місцевим виданням «Мелитопольские ведомости» переходить у вуличну фазу. На вівторок 27 травня журналісти запланували пікетування сесії міськради. Вони звинувачують міського голову Дмитра Сичова у знищенні госпрозрахункових підприємств, створених за участі редакції, і називають його ворогом вільної преси та підприємництва.
 
У своєму прес-релізі «МВ» розкриває власну версію протистояння: виконком міськради відмовляється продовжувати оренду друкарні товариству «Видавничий дім Мелітопольської міської типографії». У березні воно отримало з цього приводу офіційне повідомлення з вимогою повернути майно. Також у суді наразі слухається справа щодо використання земельних ділянок іншим товариством – «Преса», яке володіє 13-ма кіосками та двома магазинами з розповсюдження засобів масової інформації. До «МВ-холдингу» входять п’ять ТОВ: «Редакція «МВ», «Рекламне агентство «МВ-плюс», «Видавничий дім Мелітопольської міської типографії», «Преса» і «Телерадіокомпанія МВ».
 
За інформацією «МВ», починаючи з 2003 року у реконструкцію будівлі друкарні (яка є історичною) вклали 2,5 мільйони гривень та ще майже півмільйона доларів – у обладнання. Сьогодні у друкарні розміщують замовлення клієнти із Запорізької, Херсонської, Дніпропетровської областей, Криму, Києва, а також з-за кордону. Директор медіахолдингу «МВ» Михайло Кумок у коментарі «Телекритиці» зазначив, що існує і рішення міськради 2004 року, яке дозволяє редакції викупити частину орендованих приміщень і яке ігнорується нинішнім складом міськвиконкому. «Це, безумовно, спроба тиску на газету, – наголошує Михайло Кумок. – Тим більше, що з нашими кіосками робиться так – спочатку не продовжується оренда землі, а потім говориться, що вони стоять незаконно».
 
Мер Мелітополя Дмитро Сичов вважає, що тут ідеться не про тиск на ЗМІ, а про звичайний бізнесовий конфлікт. «МВ у нас завжди писала, що хотіла. Це газета, створена на колишній комунальній власності. Отримала свого часу задешево приміщення», – зазначив він у коментарі «ТК». За його словами, орендна плата, яка надходить місту, складає лише 2 гривні за квадратний метр. «Це смішно. Ми неодноразово зверталися – давайте зробимо експертну оцінку. Вони від цього відмовилися. Крім того, частина типографії здається комерційним структурам без згоди на це власника – міськради. Є й самовільні перепланування», – наголосив він.
 
Михайло Кумок підтвердив, що орендна плата сьогодні дійсно низька, але, за його словами, встановлювалася вона ще тоді, коли приміщення було у напівзруйнованому стані. За його словами, «МВ» сам просить міську раду провести переоцінку та запровадити диференційований тариф – окремо для виробничих, і окремо для торгових приміщень.
 
Дмитро Сичов також звинуватив «МВ» у відмові друкувати та розповсюджувати у своїй мережі інші мелітопольські видання. Коментуючи «ТК» ці слова мера, Михайло Кумок назвав останнього «брехунцем» і підкреслив – сьогодні «Преса» розповсюджує всі міські газети, навіть ті, «продаж яких становить 1-2 екземпляри». Щодо друкарських послуг, то, за його словами, від них відмовилося лише два видання. Одне за власним бажанням, а інше – тому що просто не платило за друк.
 
Міський голова твердо переконаний, що зі свободою слова у Мелітополі все гаразд: «Так, як у нас із пресою возяться, мабуть, не роблять у жодному іншому місті», – заявив він.За словами Дмитра Сичова, за ініціативою мерії, готується до підписання меморандум із ЗМІ, згідно з яким, зокрема, зменшується термін на офіційні відповіді міськвиконкому на запити журналістів. «Єдине, про що ми просимо – дотримуватися об’єктивності», – наголосив мер.
 
Він вважає, що медійники штучно роздмухують конфлікт: «Це лише інформаційний привід для людей, які хочуть показати себе ображеними”. У нас близько п’яти газет, три телеканали і вісім радіостанцій. Це для 160-тисячного міста. Нікого ми не затискаємо».
 
Натомість у «МВ» зазначили, що «активність» міськвиконкому дещо зменшилася після того, як робоча група з представників ЗМІ допрацювала меморандум і передала його у прес-службу мерії. У свою чергу, Дмитро Сичов каже, що документ планують підписати до дня журналіста 6 червня, а затримки у його підготовці пояснює… неконструктивною участю у робочій групі представника «МВ».
 
У свою чергу, директор холдингу має щонайменше три версії того, чому виник конфлікт: «По-перше, ми посприяли тому, що батько Сичова перестав бути мером. Він очолював місто у 1998-2002 роках. При цьому ми не підтримували і не топили нікого. Можливо, залишилася образа на емоційному рівні». Також він вважає, що у мера, ймовірно, виникло бажання спробувати змінити позицію газети. «З владою у нас відносини або погані, або дуже погані. З цією, скоріше, останнє», – зазначив Михайло Кумок. Третьою версією є те, що друкарню вже комусь пообіцяли, оскільки це будівля у центрі міста. Михайло Кумок зазначає, що ситуація може призвести до того, що підприємство перенесе свої потужності на територію Мелітопольського району.
 
До речі, саме туди у травні видання вклало свої кошти, отримані у кредитній лінії MDLF – Міжнародного фонду довгострокової підтримки незалежних ЗМІ на суму 840 тисяч доларів.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
39639
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Василь
5544 дн. тому
Михайло Кумок - дуже цікава людина. З одного боку - харизматичний "свій" чувак, з іншого - "гнусный лгун", який добивається свого неетичними методами. На скільки мені відомо, його геть поперли з асоціації видавців преси. Наступним буде місто Мелітополь. Будемо за вас раді :-)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду