detector.media
Євген Булавка
27.05.2008 07:03
Типографія розбрату
Типографія розбрату
У Мелітополі (Запорізька область) конфлікт між мером та місцевим виданням «Мелитопольские ведомости» переходить у вуличну фазу. На вівторок 27 травня журналісти запланували пікетування сесії міськради. Вони звинувачують міського голову Дмитра Сичова у знищенні госпрозрахункових підприємств, створених за участі редакції, і називають його ворогом вільної преси та підприємництва.
 
У своєму прес-релізі «МВ» розкриває власну версію протистояння: виконком міськради відмовляється продовжувати оренду друкарні товариству «Видавничий дім Мелітопольської міської типографії». У березні воно отримало з цього приводу офіційне повідомлення з вимогою повернути майно. Також у суді наразі слухається справа щодо використання земельних ділянок іншим товариством – «Преса», яке володіє 13-ма кіосками та двома магазинами з розповсюдження засобів масової інформації. До «МВ-холдингу» входять п’ять ТОВ: «Редакція «МВ», «Рекламне агентство «МВ-плюс», «Видавничий дім Мелітопольської міської типографії», «Преса» і «Телерадіокомпанія МВ».
 
За інформацією «МВ», починаючи з 2003 року у реконструкцію будівлі друкарні (яка є історичною) вклали 2,5 мільйони гривень та ще майже півмільйона доларів – у обладнання. Сьогодні у друкарні розміщують замовлення клієнти із Запорізької, Херсонської, Дніпропетровської областей, Криму, Києва, а також з-за кордону. Директор медіахолдингу «МВ» Михайло Кумок у коментарі «Телекритиці» зазначив, що існує і рішення міськради 2004 року, яке дозволяє редакції викупити частину орендованих приміщень і яке ігнорується нинішнім складом міськвиконкому. «Це, безумовно, спроба тиску на газету, – наголошує Михайло Кумок. – Тим більше, що з нашими кіосками робиться так – спочатку не продовжується оренда землі, а потім говориться, що вони стоять незаконно».
 
Мер Мелітополя Дмитро Сичов вважає, що тут ідеться не про тиск на ЗМІ, а про звичайний бізнесовий конфлікт. «МВ у нас завжди писала, що хотіла. Це газета, створена на колишній комунальній власності. Отримала свого часу задешево приміщення», – зазначив він у коментарі «ТК». За його словами, орендна плата, яка надходить місту, складає лише 2 гривні за квадратний метр. «Це смішно. Ми неодноразово зверталися – давайте зробимо експертну оцінку. Вони від цього відмовилися. Крім того, частина типографії здається комерційним структурам без згоди на це власника – міськради. Є й самовільні перепланування», – наголосив він.
 
Михайло Кумок підтвердив, що орендна плата сьогодні дійсно низька, але, за його словами, встановлювалася вона ще тоді, коли приміщення було у напівзруйнованому стані. За його словами, «МВ» сам просить міську раду провести переоцінку та запровадити диференційований тариф – окремо для виробничих, і окремо для торгових приміщень.
 
Дмитро Сичов також звинуватив «МВ» у відмові друкувати та розповсюджувати у своїй мережі інші мелітопольські видання. Коментуючи «ТК» ці слова мера, Михайло Кумок назвав останнього «брехунцем» і підкреслив – сьогодні «Преса» розповсюджує всі міські газети, навіть ті, «продаж яких становить 1-2 екземпляри». Щодо друкарських послуг, то, за його словами, від них відмовилося лише два видання. Одне за власним бажанням, а інше – тому що просто не платило за друк.
 
Міський голова твердо переконаний, що зі свободою слова у Мелітополі все гаразд: «Так, як у нас із пресою возяться, мабуть, не роблять у жодному іншому місті», – заявив він.За словами Дмитра Сичова, за ініціативою мерії, готується до підписання меморандум із ЗМІ, згідно з яким, зокрема, зменшується термін на офіційні відповіді міськвиконкому на запити журналістів. «Єдине, про що ми просимо – дотримуватися об’єктивності», – наголосив мер.
 
Він вважає, що медійники штучно роздмухують конфлікт: «Це лише інформаційний привід для людей, які хочуть показати себе ображеними”. У нас близько п’яти газет, три телеканали і вісім радіостанцій. Це для 160-тисячного міста. Нікого ми не затискаємо».
 
Натомість у «МВ» зазначили, що «активність» міськвиконкому дещо зменшилася після того, як робоча група з представників ЗМІ допрацювала меморандум і передала його у прес-службу мерії. У свою чергу, Дмитро Сичов каже, що документ планують підписати до дня журналіста 6 червня, а затримки у його підготовці пояснює… неконструктивною участю у робочій групі представника «МВ».
 
У свою чергу, директор холдингу має щонайменше три версії того, чому виник конфлікт: «По-перше, ми посприяли тому, що батько Сичова перестав бути мером. Він очолював місто у 1998-2002 роках. При цьому ми не підтримували і не топили нікого. Можливо, залишилася образа на емоційному рівні». Також він вважає, що у мера, ймовірно, виникло бажання спробувати змінити позицію газети. «З владою у нас відносини або погані, або дуже погані. З цією, скоріше, останнє», – зазначив Михайло Кумок. Третьою версією є те, що друкарню вже комусь пообіцяли, оскільки це будівля у центрі міста. Михайло Кумок зазначає, що ситуація може призвести до того, що підприємство перенесе свої потужності на територію Мелітопольського району.
 
До речі, саме туди у травні видання вклало свої кошти, отримані у кредитній лінії MDLF – Міжнародного фонду довгострокової підтримки незалежних ЗМІ на суму 840 тисяч доларів.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY