Євген Левченко: Vidzone хоче запустити кілька десятків FAST-каналів, рекламу на онлайн-радіо і вийти на європейський ринок

Євген Левченко: Vidzone хоче запустити кілька десятків FAST-каналів, рекламу на онлайн-радіо і вийти на європейський ринок

26 Серпня 2024
339
26 Серпня 2024
13:00

Євген Левченко: Vidzone хоче запустити кілька десятків FAST-каналів, рекламу на онлайн-радіо і вийти на європейський ринок

339
Як новий інструментарій з персоналізованої телереклами змінює ринок.
Євген Левченко: Vidzone хоче запустити кілька десятків FAST-каналів, рекламу на онлайн-радіо і вийти на європейський ринок
Євген Левченко: Vidzone хоче запустити кілька десятків FAST-каналів, рекламу на онлайн-радіо і вийти на європейський ринок

На початку літа 2023 медіасервіс Megogo у партнерстві з технологічним сейлз-хаусом Vidzone запустив функцію персоналізованої реклами на низці каналів. Це можливість інтеграції в ефір лінійних каналів таргетованої реклами. А після цього Vidzone зареєструвала у Національній раді з питань телебачення та радіомовлення два свої канали: «Невигадані історії» та «Машина часу». І на цьому не зупинятиметься: у планах компанії — ще кілька десятків реєстрацій до кінця року. Мова про створення групи FAST-каналів (Free ad-supported streaming television — це безплатні стримінгові канали з підтримкою реклами, які використовують для додаткової монетизації контенту). Про  все це «Детектор медіа» поспілкувався з очільником Vidzone Євгеном Левченком.

— Євгене, нещодавно ваша компанія Vidzone зареєструвала два свої канали «Невигадані історії» та «Машина часу». Розкажіть про ці проєкти.

— Почну з того, що ми займаємося врізкою реклами в ефір телеканалів у тій частині їхнього мовлення, що доноситься до споживача через інтернет. Наші глядачі отримують персоналізовані рекламні блоки, навіть якщо дивляться один і той самий контент. Персоналізація залежить від налаштувань рекламодавцями таргетингу на ті параметри пристрою, що їх цікавлять (регіони, типи пристрою, операційні системи тощо). Також нещодавно ми запустили нову можливість — розміщення реклами залежно від історії перегляду телеконтенту пристроєм, тобто поведінковий таргетинг. Працює ця технологія в основному на ОТТ.

— Про партнерство з вами повідомляв Megogo. Чи працюєте ви з іншими сервісами?

— Ми працюємо з Megogo, SweetTV, OmegaTV, YouTV, VodafoneTV та націлені на розширення і залучення менших ОТТ.

— Який контент ви берете для своїх FAST-каналів?

— FAST (Free ad-supported Streaming Television) — це канали, що будуть доступні на платформах безплатно, а монетизація каналів відбуватиметься завдяки переглядам реклами. Щоб спростити їхній пошук у списках каналів на платформах, їх зазвичай роблять моноконтентними, тобто це програма або серіал, що  транслюються на каналі цілодобово. І назва каналу збігається з назвою програми або серіалу. Ми шукаємо, де достатньо контенту, щоб його було багато і він не набридав глядачам, хоча б 200 годин, і тоді вже починаємо працювати над створенням каналу.

— «Невигадані історії» та «Машина часу» — це чиї проєкти?

— Щодо цього контенту ми домовилися про співпрацю з 5-м каналом. Готуємо інші канали й уже знайшли для них контент на інших телегрупах. Скоро подаватимемо на реєстрацію. Також є цікаві ютуб-проєкти з мільйонами переглядів. Ми домовляємося з продакшнами, які їх роблять, домовляємося з ними про право створювати ці FAST-канали для ОТТ на їхньому контенті. Великі платформи Megogo, SweetTV, KyivstarTV вже давно створюють свої FAST-канали, а менші платформи їх не мають, адже поки не готові інвестувати в їх створення. Тому ми готові допомогти та створити такий пакет каналів для IPTV та ОТТ.

— Яку кількість каналів ви плануєте у цьому пакеті?

— Думаю, за місяць-два ми зробимо десять FAST-каналів і до кінця року доведемо кількість до декількох десятків. Ми створюємо канали з різножанровим контентом, щоб невеликий провайдер з умовними 5 тисячами абонентів міг запропонувати різним сегментам своїх глядачів щось додаткове: від жіночих серіалів до гумору.

— А скільки зараз таких маленьких провайдерів з, умовно кажучи, 5 тисячами підписників, із якими ви готові працювати?

— На ринку з десяток таких ОТТ-сервісів. А далі, можливо, наші канали візьмуть і великі сервіси. Також існують сотні інтернет-провайдерів зі своїми IPTV-пакетами, яким такі FAST-канали теж будуть цікаві. В будь-якому випадку більше контенту — більше уваги глядача та привабливість пропозиції.

— Скільки коштуватиме провайдерам такий пакет?

— Він буде безплатний для провайдерів. А ми зароблятимемо винятково на рекламі. Саме тому малим провайдерам це цікаво, адже вони можуть розширити свою пропозицію без додаткових капіталовкладень. Ми побачили цю потребу, сегмент, який може допомогти меншим провайдерам додатково монетизуватись. У нас FAST-канали — це не основний напрям роботи. Але він підтримає наш основний бізнес — технічне рішення та сейлз-хауз із персоналізованою рекламою.

— Які ще напрями плануєте розширювати?

— У нас уже є можливість крім просто прямої реклами також розміщувати picture-in-picture та overlay-формати, скоро запустимо. Також разом з «Тавром» і «Люкс ФМ» працюємо над персоналізованою рекламою на радіо для онлайн-слухачів. А загалом зараз більшість часу займає вихід на інші ринки на Захід.

— Чим ваше рішення є унікальним для європейських країн?

— Є багато рішень, які дозволяють просто врізати рекламу у контент, ця послуга не унікальна. Але наша значно відрізняється тим, що ми є Addressable TV, тобто це таргетовані повідомлення на різні пристрої. А таких рішень у світі дуже мало. До того ж ОТТ-сервісам не треба шукати окремих підрядників на різні етапи інтеграції (розміщення SCTE-35 міток, stitching-врізка, ad-server, SSP, DSP), весь цей інструментарій доступний в одному вікні в рамках одної комісії.

— У вашому інструментарії насамперед зацікавлені ОТТ-сервіси чи мовники? Бо я нещодавно говорила з очільником 24 каналу Романом Андрейком і він схарактеризував результати співпраці так: «Чи ми задоволені? Так. Чи хотіли б більше? Так. Це відносно невеликий заробіток». Для каналів це поки невеликі гроші?

— Ринок достатньо швидко розвивається, надходження каналів від монетизації в ОТТ постійно зростають. В останні місяці ми з 24-м каналом вийшли на суттєві заробітки. І якщо зараз надходження порівнювані з іншими методами монетизації, то завтра будуть більшими. Зараз канали й телегрупи, які з нами співпрацюють, заробляють десятки й сотні тисяч гривень на місяць. Для нішевих каналів, як не продаються через традиційні телевізійні угоди, це суттєві гроші. І при цьому не треба інвестувати в купівлю дослідження телеперегляду. А також спільний процес заробітку для каналу й ОТТ значно полегшує побудову дистрибуції для таких каналів. Тому наше рішення справді цікаве для всіх учасників процесу.

— Який обсяг цього ринку? Він відокремлений від реклами у диджиталі?

— Оцінку роблять «Всеукраїнська рекламна коаліція», як «Цифрове ТБ» та iAB оцінює Connected TV. Наш медіаносій оцінюється орієнтовно в 750 млн грн. Звичайно, Vidzone — не єдиний гравець у сегменті, адже сюди потрапляють й інші гравці й прямі продажі ОТТ-платформ, наприклад, спонсорство спортивних подій. Тому Vidzone можна оцінювати як майже половину об’єму нашого медіаносія.

— Які рекламодавці найбільше зацікавлені у персоналізованій рекламі?

— По-перше, скажу, що цікавість рекламодавців у новому інструменті суттєва, зараз у нас в ефірі одночасно 70 рекламних кампаній. Половина клієнтів є такими, що розміщуються в нас паралельно з рекламними кампаніями на традиційному телебаченні та добудовують охоплення. Друга половина розміщується паралельно з диджитальними кампаніями та використовує ОТТ для покращення якості контакту через великі екрани. Приблизно 30% із них є такими, що ніколи не використовували лінійне телебачення раніше. В нас немає такого домінування фарм-клієнтів, як в інших медіа, тому що завдяки меншому порогу входу рекламу в нас можуть собі дозволити й інші категорії: це харчові продукти та снеки, ритейл, банки, косметика, парфумерія, автомобілі тощо.

— Завдяки створенню каналів з ютуб-контентом ви створюєте конкуренцію монетизації в ютубі?

— Ютуб зараз — медіаносій номер один в Україні з багатомільярдними оборотами. Але не впевнений, що виробники контенту дуже багато заробляють там на монетизації. Все ж не менше половини грошей із реклами Ютюб забирає собі. А основним інструментом заробітку для виробників контенту є інфлюенс-маркетинг, тобто інтеграція реклами в контент. Наше рішення дозволяє виробникам контенту додатково заробляти кошти, порівнювані з монетизацією в ютубі. А також можна підіймати вартість інтеграцій завдяки тому, що їх бачитимуть також глядачі в ОТТ. Також тут є і зворотний зв’язок для підвищення трафіку ютуб-каналів, адже, на відміну від ютубу, де для рекомендації глядачам треба потрапляти в тренди, в ОТТ для глядачів список каналів є сталим, і тому просто через наявність каналів у списках можна знайти мільйони нових глядачів, які раніше просто не натрапляли на цей контент в ютуб та не знали про нього.

— Ваші нинішні заробітки покривають вартість технічного рішення, яке ви розробили?

— Зараз ми активно взялися за вдосконалення продукту, влітку щомісяця випускали нову можливість у DSP (поведінковий таргетинг, статистику охоплень на високих частотах, послідовності роликів). Вартість ІТ-команди, яка продовжує писати й удосконалювати продукт, ледь перекривається повністю тими заробітками, що ми зараз маємо в Україні. Ми з оптимізмом дивимося на зростання в довгостроковій перспективі, але все ж не забуваємо, що в нас війна, на осінь-зиму очікуємо блекаути, і тому в короткостроковій перспективі можлива турбулентність. Тому для заробітку ми сподіваємося на інші ринки та додаткові продукти.

— Після війни багато що буде змінюватися на нашому медіаринку. Кого ви бачите своїми стратегічними партнерами, з якими можна просувати альтернативу традиційним продажам реклами?

— Війна вже викликала багато еволюційних змін у телебаченні: зростання частки ОТТ, значна частка перегляду, що не моніториться (Other TV), зміни підходів до створення телеконтенту та інше. І не варто очікувати, що після війни якісь зі змін повернуться назад. Навпаки, після війни зі зростанням доходів люди оновлюватимуть парк телевізорів, не будуть собі відмовляти в платних доступах до контенту та все більше переходитимуть в ОТТ. І з поточних +/-40% частка ОТТ-перегляду ще стрибне вгору. І тоді вже взагалі нікому не можна буде ігнорувати можливості монетизації в ОТТ. Приємно, що це бачать великі телегрупи й поступово заходять у співпрацю з монетизації їхніх безмежних бібліотек контенту. Наприклад, зараз багато FAST-каналів створює StarLight Media. Це і серіал «Кріпосна», «Один за всіх», «Битва екстрасенсів», «Супермама», «ICTV серіали» тощо. Ми робимо для цих проєктів персоналізовану рекламу. Групу власних каналів запустив і «1+1», наприклад «Світ навиворіт+», «Загублений світ+», «ЖВЛ+» та інші. Ну а чемпіоном є група «Інтер», їхній канал «Орел і решка» був одним із перших створених і досі є найбільшим на всіх платформах.

Титульне фото: Євген Левченко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
339
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду