Інтернет Асоціація України просить Зеленського захистити малий та середній бізнес провайдерів

Інтернет Асоціація України просить Зеленського захистити малий та середній бізнес провайдерів

2 Серпня 2024
1329
2 Серпня 2024
11:54

Інтернет Асоціація України просить Зеленського захистити малий та середній бізнес провайдерів

1329
Асоціація вбачає ризики у скасуванні спрощеної системи оподаткування для малого та середнього бізнесу провайдерів.
Інтернет Асоціація України просить Зеленського захистити малий та середній бізнес провайдерів
Інтернет Асоціація України просить Зеленського захистити малий та середній бізнес провайдерів

Інтернет Асоціація України (ІнАУ) просить президента Володимира Зеленського захистити  малий та середній бізнес провайдерів. Про це йдеться у зверненні асоціації.

Приводом до звернення стала колонка у виданні «Главком» голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева  «Сірий» ринок Інтернету. Час приводити до тями». У ній ішлось, що деякі провайдери могли «продавати дорогі бренди через ФОП, мінімізуючи податки». За його словами, проблема в тому, що великі компанії створюють цілий ряд юридичних осіб на спрощеній системі оподаткування або залучають ФОП для надання послуг у межах міста, спального району, групи будинків чи навіть окремо взятого будинку. «А держава, своєю чергою, через існування по суті “внутрішнього офшору” у вигляді спрощеної системи оподаткування при наданні послуг з доступу до мережі Інтернет втрачає більше 3 млрд грн на рік. Хочу, щоб сірий ринок фіксованого Інтернету почув цей сигнал», — пише Данило Гетманцев.

ІнАУ та інші профільні асоціації бачать ризик скасування спрощеної системи оподаткування (ССП), яка дає змогу невеликим провайдерам вести спрощений облік і звітність, а окремі податки та збори замінюються на сплату єдиного податку. «Детектор медіа» вже писав про цю проблему детальніше. Тобто є невеликі компанії, які надають технічну підтримку з обслуговування мереж провайдерів та операторів, і для них скасування спрощеного податкового обліку є критичним. Водночас великі оператори не підтримують надання спрощеної системи оподаткування малим компаніям. Бо вважають, що це робиться для уникнення сплати податків у належному обсязі. І цим зловживають великі компанії, які складаються з багатьох маленьких.

У своєму зверненні ІнАУ називає хибним твердження  Гетманцева про те, що близько 3,5 тис.  провайдерів інтернету в тому, що вони «працюють фактично у сірій зоні». Також асоціація вважає безпідставними звинувачення в низькому рівні безпеки мереж та заяву про «спотворений ринок послуг», де одні гравці мають безсумнівні переваги над іншими через мімікрію під мікробізнес. «Необґрунтованою виглядає заява, що “держава через існування по суті “внутрішнього офшору” у вигляді спрощеної системи оподаткування при наданні послуг з доступу до мережі Інтернет втрачає більше 3 млрд грн на рік”», — ідеться в заяві ІнАУ.

Інтернет асоціація України закликає державу виконувати закон: «Не має бути колективної відповідальності цілої галузі за те, що хтось “мімікрує” під когось (тим більше, якщо і в самій цій “мімікрії” немає порушення закону, а вона просто комусь чомусь заважає). Держава має всі механізми, щоб у законний спосіб закривати такі “шпарини”, а не ліквідувати законну можливість використання спрощеної системи оподаткування для цілої окремої галузі і тим самим вбивати весь малий вітчизняний телеком-бізнес на угоду великим гравцям з іноземними власниками, діючи на шкоду своїм інтересам. Адже ми рухаємось до ЄС, де такий спосіб “підтримки” малого і мікробізнесу є категорично неприйнятним».

Як уже повідомляв «Детектор медіа», на початку 2022 року набув чинності новий закон «Про електронні комунікації». Відповідно попередній профільний закон «Про телекомунікації» втратив чинність. Після цього в Державної податкової служби та самих постачальників послуг виникли розбіжності в регулюванні податкових норм. Через це деякі представники малого та середнього бізнесу, які надають електронні комунікаційні послуги, отримали відмову на своє прохання перевести їх на спрощену систему оподаткування.

Податкова служба посилається на п. 8 ст. 291.5.1 Податкового кодексу України щодо заборони застосування спрощеної системи оподаткування для підприємств, які ведуть «діяльність з надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж». З цією думкою не погоджуються деякі оператори та провайдери, оскільки існують різні види діяльності та послуги, які надаються: є надання послуг інтернету для кінцевого споживача, а є обслуговування й технічна підтримка мереж. Її здійснюють невеликі компанії або фізичні особи-підприємці.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1329
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Яяя
4 дн. тому
догонит и еще раз захистить
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду