Великі оператори не підтримують надання спрощеної системи оподаткування малим компаніям. Регулятор надав свої роз’яснення

Великі оператори не підтримують надання спрощеної системи оподаткування малим компаніям. Регулятор надав свої роз’яснення

4 Квітня 2024
792
4 Квітня 2024
12:47

Великі оператори не підтримують надання спрощеної системи оподаткування малим компаніям. Регулятор надав свої роз’яснення

792
У них розмежовуються послуги надання доступу до інтернету та послуги з технічного обслуговування.
Великі оператори не підтримують надання спрощеної системи оподаткування малим компаніям. Регулятор надав свої роз’яснення
Великі оператори не підтримують надання спрощеної системи оподаткування малим компаніям. Регулятор надав свої роз’яснення

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (НКЕК) надала роз’яснення щодо деяких питань визначення видів електронних комунікаційних послуг. У них розмежовуються послуги надання доступу до інтернету та надання послуги з технічного обслуговування. Таке рішення комісія ухвалила на своєму засіданні 3 квітня 2024 року.

Про такі роз’яснення комісію просили невеликі компанії, які надають технічну підтримку з обслуговування мереж провайдерів та операторів, занепокоєні намірами Державної податкової служби скасувати спрощену систему оподаткування. А також профільні організації: Інтернет Асоціація України (ІнАУ) та Асоціація правовласників і постачальників контенту (АППК). На їхню думку, маленькі компанії, які надають технічну підтримку мереж, не можна ототожнювати з тими, хто надає послуги інтернету для споживачів.

Під час засідання НКЕК проти прийняття цих роз’яснень виступили представники великих операторів: «Vodafone Україна» та Vega.

Юрисконсульт «Vodafone Україна» Михайло Зуєв вважає, що ці роз’яснення призведуть до створення прецеденту для уникнення сплати податків у належному обсязі: «Понад 50% ринку постачальників електронних комунікацій складають ФОПи. Програє споживач. Цією схемою заохочують скористатись багато компаній». На його думку, це створить нерівні умови для ринку.

Представник Vega Денис Плачинда також виступив проти прийняття роз’яснень. На його думку, у них не врахована позиція великих операторів: «Це питання має бути вирішене на законодавчому рівні. Мають бути створені єдині умови і для великих, і дрібних гравців. Якщо ми залишаємо спрощену систему оподаткування для ФОПів та ТОВок, то ставлять в нерівну позицію інших гравців». Також він звернув увагу на те, що в реєстрах є ФОПи, які надають послуги і з обслуговування мереж, і з доступу до інтернету. «Ці компанії, які надають технічні послуги операторам, паралельно є самостійними постачальниками цих послуг. І це колізія, компанії ухиляються від податків. Є великі оператори, які складаються з мережі ФОПів, і таким чином вони хочуть оптимізувати свої податки. Потрібно опрацювати цей підхід і знайти консенсус», — додав він.

На противагу цій позиції Максим Смілянець  із  ТОВ «Платформа ТВ» звернув увагу на те, що саме малі оператори підтримують послуги інтернету в Херсонській та Запорізькій області. Він називає міфами те, що малий та середній бізнес уникає податків. Натомість переконаний, що така позиція великих операторів зумовлена намірами купувати малих операторів у регіонах.

«Маленький і середній бізнес зробив багато для того, щоб у нас був інтернет фіксованого зв’язку з проникненням 95%. На мене за останній тиждень вийшло декілька фондів та великих гравців з пропозицією скуповувати середній та маленький бізнес», — сказав він.

Заслухавши коментарі, голова НКЕК  Олександр Животовський звернув увагу на те, що комісія у своїх роз’ясненнях не вирішує питання оподаткування, а спирається лише на сферу своєї компетенції: «Ми даємо роз’яснення по видах діяльності, з точки зору того, як це зображено в наших реєстрах. Адже є невідповідності профільного законодавства й Податкового кодексу». На його думку, зараз потрібно працювати над змінами в законодавстві.

Роз’яснення можна переглянути за посиланням.

Як уже повідомляв «Детектор медіа», на початку 2022 року набув чинності новий закон «Про електронні комунікації». Відповідно попередній профільний закон «Про телекомунікації» втратив чинність. Після цього в Державної податкової служби та самих постачальників послуг виникли розбіжності в регулюванні податкових норм. Через це деякі представники малого та середнього бізнесу, які надають електронні комунікаційні послуги, отримали відмову на своє прохання перевести їх на спрощену систему оподаткування.

Податкова служба посилається на п. 8 статті 291.5.1 Податкового кодексу України щодо заборони застосування спрощеної системи оподаткування для підприємств, які ведуть «діяльність з надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж». З цією думкою не погоджуються деякі оператори та провайдери, оскільки існують різні види діяльності та послуги, які надаються: є надання послуг інтернету для кінцевого споживача, а є обслуговування й технічна підтримка мереж. Її здійснюють невеликі компанії або фізичні особи-підприємці.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
792
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду