Євро-2024: Megogo має ексклюзивні права, але матчі показали й інші ОТТ-сервіси

Євро-2024: Megogo має ексклюзивні права, але матчі показали й інші ОТТ-сервіси

19 Червня 2024
2799
19 Червня 2024
15:00

Євро-2024: Megogo має ексклюзивні права, але матчі показали й інші ОТТ-сервіси

2799
Перша гра збірної України на чемпіонаті Європи-2024 стала примітна не лише входженням футболу у телевізійний марафон «Єдині новини», а й технічними збоями під час трансляції та непублічним конфліктом на медіаринку.
Євро-2024: Megogo має ексклюзивні права, але матчі показали й інші ОТТ-сервіси
Євро-2024: Megogo має ексклюзивні права, але матчі показали й інші ОТТ-сервіси

Власниця прав на показ чемпіонату ОТТ-платформа Megogo під час трансляції футболу мала технічні проблеми. Як сервіс  повідомив своїм абонентам на сторінці у фейсбуці, перебої з трансляцією  виникли, за попередньою інформацією, через погодні умови, які зумовили збій в мережі доставки контенту.

Як розказали «Детектору медіа» у пресслужбі компанії,  IT-команда та спортивна редакція медіасервісу Megogo провели детальний аналіз збою, який стався під час трансляції матчу Румунія — Україна. Адже раніше подібних речей під час показу спортивних трансляцій майже не було. А сервіс за минулий рік показав понад три тисячі спортивних подій.

«Причиною початку технічних проблем стали штормові погодні умови в Києві. Все почалося з переривання трансляції чорним екраном через сильну грозу та зливу, що унеможливило прийом сигналу на основному та резервному супутниках — абсолютно унікальна ситуація, коли одразу два супутники одночасно вийшли з ладу —  перемикання на третій зайняло 40 секунд», — пояснили у Megogo. Однак користувачі, які бажали подивитися трансляцію, у цей час почали перепідключатися до трансляції, що, за інформацією пресслужби, «спричинило масове лавиноподібне підвищення запитів на багатьох системах сервісу». Тоді компанія зафіксувала аномальне зростання кількості звернень до CDN, більше за прогнозований максимум на цей матч. І зрештою відмовила підсистема доставки контенту. Стабілізувати її і відновити роботу вдалося орієнтовно о 17:50, наприкінці другого тайму матчу.

Але при цьому матч без технічних збоїв ішов на каналах Суспільного та в марафоні.

Трансляція матчу на каналах-партнерах якраз і стала причиною непублічного конфлікту. Власне, такі речі стають своєрідною традицію для українського медіаринку.

Торік під час показу відбіркових матчів Євро-2024 виник публічний конфлікт між  партнерським сервісом «Київстар ТБ» та Суспільним через те, що останнє показувало футбол на своїх каналах, але придбало права на показ матчів лише в цифровому ефірі. Тому в інтернеті — на ОТТ-сервісах (одним із яких є «Київстар ТБ») трансляція блокувалася. Це відбулось, оскільки права на цю технологію — у медіасервісу Megogo. Тоді «Київстар ТБ» це не сподобалось і він повідомляв абонентам, що трансляції немає через одноосібне рішення Суспільного.

Цього тижня під час трансляції матчу збірної України проти збірної Румунії знову виникла конфліктна ситуація з правомірністю використання прав на показ матчей.

Megogo є офіційним мовником Євро-2024 в Україні. Медіасервіс домовився і передав частину прав на показ футболу каналам Суспільного, де планувався показ 14 матчів.

Також ігри за участю національної збірної у цифровому ефірі показували усі канали, які транслюють марафон. Це трапилося вперше.

Згідно з домовленостями, права надані на цифровий ефір і кабельні мережі, у цих технологіях на згаданих каналах транслювався матч Євро-2024. Також  канали з футболом можуть транслюватись в інтернет-телебаченні за технологією IPTV. Натомість права на ще одну технологію ОТТ залишились винятково у Megogo. 

Тут варто нагадати про відмінність двох технологій інтернет-телебачення. У випадку IPTV телеканали транслюється в певній мережі провайдера (той, хто надає інтернет, може в своїй мережі також надавати послугу інтернет-телебачення). ОТТ не залежить від мережі і до нього можна підключатись з усіх мереж (наприклад, у нас є інтернет від оператора Х вдома, а на роботі інтернет від оператора Y, і там і там у разі наявності підписки ви можете дивитись телеканали на Megogo, Sweet.TV, «Київстар ТБ» тощо).

Саме тому у технології ОТТ замість трансляції футболу канали надали платформам свій альтернативний потік без матчу (наприклад, Суспільне показувало в ефірі студійний формат, в межах марафону також вийшов інший контент).

Однак, як помітили читачі «Детектора медіа», кілька ОТТ-сервісів, серед них  Sweet.tv та YouTV транслювали канали з матчем. Тобто їхні абоненти могли переглянути матч на тих каналах, де він виходив у цифрі та кабелі. Ці сервіси не включили альтернативний потік контенту і таким чином правовласник Megogo, який мав ексклюзивні права, окрім технічного збою отримав ще несподівану конкуренцію.

У компанії Megogo «Детектору медіа» сказали, що цю ситуацію не коментуватимуть.

Але вона цікава для ринку, бо викликає запитання  щодо коректності використання прав та подальшої практики.

Коли у квітні минулого року виник конфлікт між Суспільним і «Київстар ТБ», існувала дилема. Адже Суспільне та його регіональні філії, які показували матч, — лінійні канали. Згідно з угодами, ОТТ-провайдери транслюють лінійні канали без змін у контенті. І виникало питання: чи може лінійний канал змінювати сигнал для певних провайдерів, якщо це зумовлено обмеженням права на показ контенту для тих чи тих технологій?

Позиція регулятора у квітні 2023 року була такою: Національна рада з питань телебачення та радіомовлення зазначила, що «трансляція двох телевізійних сигналів не передбачена законодавством». За таких умов усі платформи не мали б вимикати матч і вмикати альтернативний сигнал каналів, які його транслюють.

Однак після цих подій у закон «Про медіа» вносили зміни, які були прийняті 30 травня 2023 року. У статті 21, пункт 7 ідеться: «Суб’єкт у сфері аудіовізуальних медіа має право відступити від виконання вимоги, передбаченої абзацом першим цієї частини (мова про цей абзац: «Програма мовлення лінійного аудіовізуального медіа, яке поширюється за допомогою різних технологій, має бути ідентичною для всіх таких технологій». — "ДМ"), якщо умовами договорів з правовласниками про отримання прав на розповсюдження відповідних програм передбачені обмеження щодо розповсюдження з використанням відповідних технологій. Про відступлення від виконання такої вимоги суб’єкт у сфері медіа повідомляє Національну раду та провайдерів аудіовізуальних сервісів, з якими він уклав договір щодо розповсюдження відповідного лінійного медіа в пакетах таких провайдерів, із зазначенням назви програми, часу її розповсюдження та відповідної технології не пізніше ніж за сім днів до дати, коли здійснюватиметься розповсюдження програми з таким відступленням. У разі, якщо йдеться про програми щодо подій, які суб’єкт у сфері медіа не міг запланувати заздалегідь через їх непередбачуваний характер, він повідомляє Національну раду негайно після того, як стало відомо про необхідність відступлення, але не пізніше ніж за один день до дати розповсюдження програми».

«Детектор медіа» звернувся за коментарем до Нацради, щоб дізнатися, чи попереджали канали регулятора напередодні показу футболу, і чекає на коментар. Але з огляду на зміни у законі канали, що не мають прав на показ певного контенту, у якійсь із технологій мають надавати альтернативний сигнал, а платформи мають його показувати.

Втім, у цій історії є ще один нюанс, який знову робить ситуацію неоднозначною. У минулий четвер, 14 червня, з кілька днів до гри Україна — Румунія Нацрада внесла зміни у реєстр щодо двох сервісів, які показали матч 17 червня. У випадку зі Sweet.tv (юридична особа ТОВ «ОТТ Україна») Нацрада додала до технології провайдера окрім ОТТ ще й IPTV. А YouTV (юридична особа «ТОВ «Платформа ТВ») регулятор зареєстрував одразу за двома технологіями. А якраз у технології IPTV провайдери можуть транслювати канали з футболом.

«Детектор медіа» звернувся по коментар до представників сервісів і запитав, чи мають вони свої IPTV-мережі, бо раніше вони працювали лише за технологією ОТТ. Один з акціонерів та СЕО сервісу YouTV Максим Смілянець у коментарі «Детектору медіа» розказав, що його компанія працює за двома технологіями ОТТ та IPTV: «Трансляції футболу йшли згідно з укладеним договором з НСТУ по технології IPTV. Все, що не стосувалося ір-адрес (мобільні мережі), ми блокували. Таким чином ми діяли винятково у законодавчому полі України на підставі підписаних договорів з НСТУ та закону "Про медіа"».

За його словами, трансляція матчу виходила  на каналах Суспільного і тих каналах, де передбачена технологія IPTV. На решті каналів, де таких договорів не було, YouTV давав альтернативний потік.

На запитання, чи має платформа свою мережу IPTV, Максим Смілянець відповів: «Згідно з законодавством, будь-яке розповсюдження з прив'язкою до ip-адреси та визначеною територією  розповсюдження згідно з реєстром Нацради — це є мережа IPTV цього провайдера/оператора».

«Детектор медіа» чекає на коментар представників Sweet.tv.

Титульне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2799
Читайте також
12.04.2024 17:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
2 876
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Назар
99 дн. тому
Не 14, а 13 червня.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду