Канал «Вітер» з Кропивницького  припинив мовлення в цифрі

Канал «Вітер» з Кропивницького припинив мовлення в цифрі

7 Серпня 2023
3464
7 Серпня 2023
16:38

Канал «Вітер» з Кропивницького припинив мовлення в цифрі

3464
Керівник каналу каже, що отримував тимчасові дозволи на мовлення через запевнення Нацради, що держава покриє витрати на мовлення. Однак цього не сталось.
Канал «Вітер» з Кропивницького  припинив мовлення в цифрі
Канал «Вітер» з Кропивницького  припинив мовлення в цифрі

Канал «Вітер» з Кропивницького  (юридична особа ТОВ «Центральноукраїнське бюро новин») припинив мовлення в цифрі з 4 серпня. Цю інформацію в коментарі «Детектору медіа» підтвердив  директор «Центральноукраїнського бюро новин» Вадим Мурований.

За його словами, зараз канал не має змоги сплачувати за доставку сигналу компанії «Зеонбуд». До початку «великої війни» «Вітер» мовив у Кропивницькому в цифрі на двох частотах. У березні 2022 року канал отримав від Національної ради з питань телебачення та радіомовлення тимчасові дозволи на мовлення ще на чотирьох вільних частотах в області. За його словами, канал подав заяву на отримання тимчасового дозволу лише тому, що Нацрада обіцяла, що держава на час воєнного стану покриє витрати на мовлення.

«Ми з березня 2022 року дивом трималися в ефірі завдяки обіцянці Національної ради про те, що "держава порішає усі питання з "Зеонбудом". Але цього не сталось. Заборгованості за  цей період я не визнавав, тому що держава, в особі Національної ради, не лише просила нас не вимикатися і продовжувати мовити, а й ще дала нам ще чотири вільні частоти в області, щоб ми на них мовили. Бо окрім нас в області тільки Суспільне», — розказав Вадим Мурований.

Він уточнив, що пропозицію взяти ще чотири вільні частоти і мовити на всю область, бо держава покриє витрати, йому надав представник  регулятора в Кіровоградській області Сергій Каракулін. Також із цього приводу Вадим Мурований каже, що спілкувався з членом Нацради Максимом Онопрієнком. «Але це були усні домовленості, офіційні листи залишались без відповіді. Я не можу нести цю фінансову відповідальність, бо я її не брав. У березні 2022 року ми навіть не задумувались над поганим розвитком подій. Бо треба було брати і робити. У нас не було коштів, але я просив їх у друзів, хороших знайомих, колег. Я вмовив інтернет-провайдера, який допоміг з доставкою сигналу і  сказав, що рахунок оплатиш лише коли зможеш», — сказав він.

За його словами, у 2023 році «Зеонбуд» «в ультимативній формі» вимагав оплат: «Я пояснював, що не можу цього зробити, і покладався на обіцянку Нацради вирішити питання з оплатою. Я розумію, що є більш важливі речі — дрони абощо. Але у березні 2022 року місцеве мовлення було серед питань національної безпеки. Ми майже нічого зараз не заробляємо. У нас кілька невеличких грантів, а рекламодавці, якщо й з'являлись, то саме на телевізор. Не на сайт, телеграм чи ютуб. Тому зараз під питанням існування всієї нашої агенції». Канал «Вітер» мали відключити 1 серпня 2023 року, однак ще кілька днів директор шукав меценатів, проте знайти їх не вдалось.

Канал продовжуватиме роботу в ютубі й телеграмі. Вадим Мурований хоче й надалі робити токшоу, яке він веде. Також канал і надалі робитиме місцеві новини.

Член Нацради Максим Онопрієнко в коментарі «Детектору медіа» сказав, що регулятор закликав компанії розширювати мовлення на вільних частотах і з цього приводу звертався до уряду.

«На початку березня 2022 року Національна рада взяла перелік вільних частот в областях та вільних місць у місцевих мультиплексів. І через своїх представників у кожній області запропонувала місцевим та регіональним компаніям розпочати мовлення на цих частотах, щоб українських медіа в ефірі було більше. На засіданнях регулятор видавав тимчасові дозволи. На засіданні 20 березня ми дійсно говорили про те, що розробили порядок тимчасових дозволів і закликаємо мовників подавати та розширювати мовлення. Також ми казали, що звернулись до Кабміну з проханням компенсувати операторам послуги з доставки сигналу для таких компаній або розробити для них знижки. Ми десь 4–5 разів зверталися з цього приводу до уряду. Але рішення, на жаль, поки немає, але пошук можливого рішення ведеться. Саме про це ми і повідомляли мовникам, коли пропонували увійти на вільні місця у мультиплексах. Я вдячний ліцензіатам, які  брали ці тимчасові дозволи і могли заповнити вільні частоти», — сказав він.

За його словами, ТОВ «Центральноукраїнське бюро новин» торік сплачувало витрати на мовлення лише по двох ліцензіях, які були в компанії, а витрати на мовлення по тимчасових дозволах не сплачувались. «У цьому році вони перестали сплачувати за доставку сигналу і по основних ліцензіях. Через це у них почалось листування з "Зеонбудом". Це господарські справи, у які ми не втручаємось. Але проблема тут не в тому, що Нацрада щось обіцяла і  не забезпечила, а в тому, що компанія у важкому фінансовому становищі не лише щодо тимчасових договорів, а й щодо основних ліцензій. Знаю, що «Зеонбуд» пропонував різні умови, реструктуризацію боргу, часткову оплату тощо. І якщо я не помиляюсь, лише два мовники  повністю не сплачували "Зеонбуду" за доставку сигналу по тимчасових договорах. Це СВN (ТОВ "Центральноукраїнське бюро новин", канал "Вітер") та "Проскурів". Мені дуже шкода, що Кіровоградська область залишилась без регіонального мовника. Але власник не має фінансової можливості сплачувати за доставку сигналу», — додав він.

Інші регіональні канали, які торік отримали тимчасові договори, за його словами, від них не відмовились.

Як уже повідомляв «Детектор медіа», влітку припинив мовлення канал «Малятко ТV», канал Віталія Кропачова «Так TV» і Перший Подільський ТОВ «Про медіа груп» із Хмельницької області.

Нагадаємо, на початку повномасштабної війни Нацрада почала видавати дозволи на мовлення у Т2. Раніше отримати право на мовлення в цифрі було можливо лише в разі перемоги на конкурсі, однак через призупинення конкурсів та війну регулятор запровадив нову процедуру. Канали запускають на тих вільних місцях у регіональних мультиплексах «Зеонбуду» та Концерну РРТ, які мали виносити на конкурс. Спершу здебільшого їх отримували регіональні канали, а згодом і загальнонаціональні (наприклад, «Ми — Україна», ICTV2, «1+1 Україна»). Цього року такі дозволи отримали низка каналів і радіостанцій: «Еко-ТВ», «Емануїл», «Бест»«Накипіло», радіостанції «Армія ФМ», NovaLine, «Радіо Рокс», «Радіо М» та NewDay, новостворений канал «Армія ТВ», «Сонце» та «Малятко TV».

Після останніх змін до закону «Про медіа» регулятор уже не зможе видавати тимчасові дозволи на загальнонаціональне мовлення. Тепер ці дозволи прив’язані до територій з особливим режимом мовлення. Нацрада винесла на громадське обговорення проєкт Переліку територій з особливим режимом мовлення. А всі канали, які отримали тимчасові дозволи на мовлення в цифрі на рік, після того, як цей термін спливе, повинні будуть подаватися на конкурс.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3464
Читайте також
05.09.2023 21:49
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 800
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду