«FreeДом» у цифрах. Диджитал-редактор про перегляди та аудиторію

«FreeДом» у цифрах. Диджитал-редактор про перегляди та аудиторію

5 Серпня 2023
1672
5 Серпня 2023
13:00

«FreeДом» у цифрах. Диджитал-редактор про перегляди та аудиторію

1672
Про цільову аудиторію українського іномовлення в ютубі та маніпуляції з цього приводу.
«FreeДом» у цифрах. Диджитал-редактор про перегляди та аудиторію
«FreeДом» у цифрах. Диджитал-редактор про перегляди та аудиторію

«Детектор медіа» публікує колонку Вадима Лубчака, диджитал-редактора українського російськомовного іномовлення FreeДом. У ній пан Лубчак відповідає на критику щодо переглядів, охоплення, аудиторії та загальної ефективності каналу.

«Детектор медіа» розміщує цю публікацію, оскільки вважає її рідкісною та важливою нагодою побачити хоча би частковий звіт про роботу та редакційну політику каналу FreeДом. Схожу публікацію пана Лубчака ми публікували у жовтні 2022 року.

Разом із тим, «Детектор медіа» не схвалює спроби пана Лубчака принизити в цій публікації журналіста 24 каналу. І відзначає, що окремі твердження в матеріалі можна підставити під обгрунтований сумнів. Наприклад, звідки FreeДом знає, що його аудиторія в Росії довіряє каналу та готується до протестів? Звідки FreeДом знає, що спонукає людей підпалювати військомати (це ж саме пан Лубчак стверджував рік тому)? Чому за умови існування, наприклад, Kyiv Independent саме UATV English нібито став «в перші дні повномасштабного вторгнення ледь не єдиним англомовним джерелом інформації про ситуацію в Україні»?

Матеріал публікуємо без змін.

«Криза іномовлення, або Де шукати справедливості: що має змінитися після відставки Ткаченка» — з таким заголовком 31 липня на сайті 24 каналу вийшла стаття журналіста, редактора стрічки новин цього сайта Олега Терещенка. Рубрика — аналітика. На жаль, аналітику тут замінив добір оцінкових суджень, емоційних висловлювань, перекручених і вирваних із контексту даних і відвертих вигадок, зокрема в тій частині, яка стосується диджитал-показників російськомовного каналу «FreeДом», його охоплення та потрапляння в пріоритетну цільову аудиторію (російськомовні люди за межами України). Не знаю, чи це наслідок нерозуміння автором завдань іномовлення, чи незнання базових параметрів, за якими фахівці оцінюють ефективність диджитал-майданчиків, чи свідома маніпуляція. Принагідно зауважу, що автор не звертався до ДП «МПІУ» ані з запитом на інформацію, зокрема аналітичну, ані з проханням про коментар представників каналу. Відтак як диджитал-редактор «FreeДом» я дозволив собі підготувати трохи статистики, щоб у читачів сайта 24 каналу та в колег-журналістів і медіаекспертів, які читають «Детектор медіа», було більш виважене уявлення про роботу іномовлення в диджитал.

Диджитал-система українського іномовлення — це розгалужена структура, базове завдання якої двома словами — пошук і залучення пріоритетної аудиторії через будь-які зручні для неї формати та платформи. Тому іномовлення лише під брендом «FreeДом» має кілька тематичних сторінок у фейсбуку, кілька окремих каналів у ютубі, тіктоку, телеграмі та інших, популярних у світі, а головне — затребуваних серед пріоритетної аудиторії платформ (окрім заборонених в Україні). До диджиталу додається вебісторія: два сайти — інформаційно-аналітичний та агрегатор контенту «FreeДом». Виношу за дужки супутникове та кабельне покриття, інші інструменти донесення контенту, адже спеціалізуюся, власне, на диджиталі, та й автор публікації 24 каналу передовсім говорив про показники ефективності в ютубі.

Наразі «FreeДом» у ютубі має чотири канали: «FreeДом», «FreeДом.Live», «FreeДом.Doc», «FreeДом.Мнения». У кожної платформи — свої мета й завдання. Якісь платформи — «нішеві», мають невелику аудиторію, але з високою глибиною переглядів і залученістю, де сидить абсолютно наша цільова. Інші — суто інформаційні, аналітичні чи, зрештою, документальні. Натомість базовий канал «FreeДом», який зараз наближається до 1 млн підписників, крім усього іншого, — це ще й своєрідна онлайн-бібліотека абсолютно всього відеоконтенту каналу. Це, зокрема, архів, на якому дуже багато відео, і якісь із них у перші години чи дні після публікації набирають не так багато переглядів.

Пишу про це так детально, бо припускаю, що Олег Терещенко цього не знав. Судячи з добірки матеріалів автора на сайті 24 каналу, телебачення чи ЗМІ — не його спеціалізація. Для прикладу, останні публікації: «Розробники створюють одночасно 9 ігор за світом Warhammer» (на сайті 24 каналу ця новина зібрала 47 переглядів), «Amazon назвав ігри, які стануть безплатними в серпні» (530 переглядів), «Шанувальник Fallout 4 зібрав неймовірну колекцію ведмедиків: кумедне відео» (150 переглядів). Імовірно, він спеціалізується на написанні (рерайті) новин геймерської тематики і, швидше за все, не вивчав ані закон «Про систему іномовлення України», ані принципи роботи цієї інституції, а при написанні матеріалу послуговувався даними лише з кількох найновіших завантажень базового каналу «FreeДом». Мабуть, це й спричинило висновки й тези, які легко спростувати простою статистикою.

Отже, автор пише: «Ролики не мають попиту, не промотуються та справляють враження таких, що нікому не потрібні. Статистика в сотні переглядів у більшості сюжетів і лише рідкісні вкраплення хітів із 4-значною кількістю переглядів говорять самі за себе».

Статистика має говорити сама за себе. Наводжу її тут у точних цифрах, а також із відсотком переглядів за різними країнами. Це важливо, адже завдання «FreeДом» — досягати російськомовну аудиторію за межами України, а не продукувати контент російською мовою на українському ютуб-каналі, щоб показувати його нашим співвітчизниками.

У червні 2023 року головний канал «FreeДом» (936 тис. підписників) у ютубі отримав 19,5 млн переглядів. А понад 35 відео здобули від 100 тис. переглядів. ЦА за країнами цього каналу: Росія — 56,7 %, Казахстан — 4,8 %, Білорусь — 3,2 %.

Новинний канал «FreeДом.Live» (571 тис. підписників) у червні отримав 26,6 млн переглядів. Понад 65 відео — від 100 тис. переглядів. ЦА за країнами: Росія — 59,7 %, Казахстан — 6,5 %, Білорусь  та Узбекистан — по 3 %.

Загалом лише в червні маємо понад 100 відео від 100 000 до 1,6 млн переглядів, що складно назвати «рідкісні вкраплення хітів з 4-значною цифрою».

Статистика повного липня на момент написання тексту ще не відкрита, але тільки на «FreeДом.Live» вона вже складає понад 28 млн переглядів за місяць. І знову — понад 60 відео з кількістю переглядів від 101 тис. до 1,6 млн (у липні ЦА з Росії — понад 60 %, а загалом сукупна аудиторія каналу не з України — 92,2 %).

Десятки разів упродовж останніх місяців контент під брендом «FreeДом» саме на майданчиках ДП «МПІУ» потрапляв у тренди російського, білоруського та казахстанського сегментів ютуба, отримував колосальну залученість і, що не менш важливо, спонукав людей до дій, зокрема підпалів військкоматів та одиночних пікетів проти війни. У ЗМІ неодноразово потрапляла інформація про те, що в Росії під час слухань у судах чи під час слідчих дій щодо людей, які виступають проти війни, перегляд каналу «FreeДом» є доказом їхніх «злочинів».

Чи можна працювати краще й отримувати вищі охоплення? Однозначно, так. І до цього прагне невелика диджитал-команда каналу. Але для нас вкрай важливі якісні показники цього охоплення, а не лише кількісні. Поясню: для нас більш ефективно отримувати 40–50 млн переглядів щомісяця на ютуб-платформах серед аудиторії, яка живе в країні-агресорці, готується до протестів, вагається, прагне знати правду. І при цьому вона знає наш канал, дивиться його регулярно, довіряє йому. Орієнтація на таку аудиторію диктує тематику наших матеріалів, їхню тональність і стилістику. Для завдань іномовлення ці 40–50 млн більш вагомі, ніж 200 млн переглядів на місяць серед глядачів, які й так ненавидять війну, адже вони живуть в Україні й цю неймовірну трагедію відчувають на собі.

Заради справедливості зазначу, що автор навіть спробував похвалити «FreeДом» за цікаві й потрібні проєкти, але знову ж, геть не розібрався з майданчиками, цифрами та переглядами: «Дійсно цікаві проєкти "FreeDom", а їх чимало, виглядають немов сироти. Наприклад, документальний серіал "Сокровища нации" про колоніальну політику Росії ніхто не дивиться. Так, у ролика про пограбування росіянами Казані лише 5,2 тисячі переглядів за 3 тижні на YouTube. Про влаштований Москвою геноцид башкирів за 9 днів на YouTube подивилися лише 4,5 тисячі разів. Погодьтеся, це зовсім не той результат, яким варто пишатися та сподіватися на бодай якийсь ефект».

Якщо аналізувати статистику переглядів і коментарі щодо цих проєктів на тих каналах диджитал-системи «FreeДом», де ці відео були опубліковані пріоритетно, а не на тому одному, до якого звертається автор, побачимо зовсім іншу картину. Відео про башкирів «Золотом башкир завладела Москва. Хроники варварского грабежа. Сокровища нации»: 161 тис. переглядів (ЦА за країнами: Росія — 55,1 %; Казахстан — 18,6 %, Узбекистан — 5,2 %, Киргизстан — 3,1 %, відсоток глядачів не з України — 96,7 %). Відео про грабунок татарів «Разворованное наследие казанских татар. История порабощения. Сокровища нации»: 72 тис. переглядів (ЦА за країнами: Росія — 40 %, Казахстан — 30,8 %, Узбекистан — 7,4 %, Азербайджан — 4,7 %, Киргизстан — 3,4 %, загалом глядачі не з України — 98,2 %). Серед 50 міст за рейтингом переглядів — жодного українського. Але найважливіше, якщо ми справді говоримо про результат і нам важливі якісні характеристики, варто почитати коментарі під цими відео на підтримку України та заклики до дій у самій Росії.

І останнє щодо маніпуляції з цифрами. Автор 24 каналу дорікає, що Олександр Ткаченко хвалиться мільярдними переглядами, але на базовому каналі «FreeДом» у ютубі таких цифр не знаходить. Звертаю увагу колег: жодного разу ані представники ДП «МПІУ», ані Олександр Ткаченко, говорячи про мільярди переглядів контенту каналу в диджиталі, ніде й ніколи не говорили «на ютуб-каналі "FreeДом"». Завжди йшлося про сумарні перегляди на диджитал-платформах системи українського іномовлення та на майданчиках наших партнерів — українських медіагруп «1+1 media», Starlight Media, Inter Media Group.

І наостанок. Я не говорю зараз про доцільність чи недоцільність іномовлення в Україні загалом і російськомовного зокрема. Це не є предметом цього тексту. Ми працюємо в парадигмі тих завдань, які диктують пріоритети інформаційної політики держави. Але часом у відгуках політиків, журналістів чи медіаекспертів доводиться чути фразу, мовляв, новий менеджмент ДП «МПІУ» «вбив іномовлення як таке, закривши англійський канал». Тому, користуючись нагодою, хочу наголосити: UATV English продовжує працювати на диджитал-платформах і ніхто ніколи його не закривав, так само як працює й арабський потік мовлення. І теж наведу трішки сухої статистики про диджитал-показники UATV English, які були в каналу станом на грудень 2019 року, коли відбулася ротація менеджменту ДП «МПІУ», і якими вони є зараз.

Канал UATV English у ютубі було створено 8 лютого 2017 року. За перший рік роботи він отримав 510 тис. переглядів і лише 1,6 тис. підписників. За 2018 рік канал іномовлення англійською в ютубі ледве здобув 1,4 млн переглядів і лише 4 тис. нових підписників. У 2019 році — 2,7 млн переглядів та +9,7 тис. підписників.

У 2020 році відбулася ротація менеджменту. Англійська платформа отримала майже вдвічі кращі результати — понад 4 млн переглядів і понад 15 тис. нових підписників. 2021 рік — 4,5 млн переглядів і 12 тис. нових підписників.

Після 24 лютого «вбите», за словами окремих політиків, іномовлення в перші дні повномасштабного вторгнення стало ледь не єдиним англомовним джерелом інформації про ситуацію в Україні та рупором офіційних органів влади, зокрема президента. За рік ми отримали 208 млн переглядів і 333 тис. нових підписників. Десятки світових медіа брали контент UATV English для своїх ефірів, коли не були присутні тут фізично та не могли оперативно перекласти заяви керівників країни. Понад 30 відео у 2022 році здобули від 1 до 9 млн переглядів.

І знову ж про якість, про потрапляння в цільову аудиторію українського іномовлення. Сьогодні провідні країни за переглядами UATV English: США, Велика Британія, Канада, Філіппіни, Німеччина. А в роки його «розквіту», окрім у рази менших переглядів, на другому місці за переглядами була… Україна.

Нічого не коментуватиму, хто розуміється на цифрах, може скласти власну об’єктивну думку і про «вбите» англійське іномовлення, і про «FreeДом».

Вадим Лубчак, диджитал-редактор українського російськомовного іномовлення FreeДом

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1672
Читайте також
23.07.2023 12:00
Мар'яна Олійник
Олексій Півторак
Софія Скиба
Денис Шабанін
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
2 004
19.06.2023 16:03
Мар'яна Олійник
Олексій Півторак
Денис Шабанін
Ярослав Зубченко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
380
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду