Всупереч знеструмленням, крадіжкам, обстрілам: на звільнену Харківщину та в Херсон повернулося до десятка радіостанцій

Всупереч знеструмленням, крадіжкам, обстрілам: на звільнену Харківщину та в Херсон повернулося до десятка радіостанцій

31 Березня 2023
1624
31 Березня 2023
13:00

Всупереч знеструмленням, крадіжкам, обстрілам: на звільнену Харківщину та в Херсон повернулося до десятка радіостанцій

1624
Які працюють телеканали на звільнених частинах Херсонщини та Харківщини, як суспільні, комерційні та місцеві радіостанції поновлюють роботу та що робити з мовленням на середніх хвилях.
Всупереч знеструмленням, крадіжкам, обстрілам: на звільнену Харківщину та в Херсон повернулося до десятка радіостанцій
Всупереч знеструмленням, крадіжкам, обстрілам: на звільнену Харківщину та в Херсон повернулося до десятка радіостанцій

Після того, як восени минулого року Збройні сили України звільнили окуповану частину Харківської області та Херсон, на цих територіях поступово відновлюють мовлення загальнонаціональні канали та радіо.

Телебачення, за інформацією Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, транслюється в цифровому стандарті в мультиплексах «Зеонбуду». Наприклад, у Балаклії, Ізюмі та Куп’янську на Харківщині доступні два мультиплекси МХ-1 та МХ-2 (це канали «Суспільне. Перший», «Рада», «1+1», «Суспільне Культура», ICTV, СТБ, «Інтер», «Уніан», Новий канал, ТЕТ, «2+2», М1, НТН, «Мега», «ПлюсПлюс», «Ми — Україна», ICTV2, «1+1 Україна»). А у Вовчанську та Великому Бурлуку працюють усі чотири мультиплекси (окрім згаданих каналів мовлять ще К1, К2, Zoom, Xsport, «Enter-фільм», Pixel, «Так-ТV», «Сонце», цю інформацію регулятор отримав від Концерну РРТ станом на 11 березня 2023 року). У Херсоні поки транслюється лише перший канал Суспільного, який показує марафон «Єдині новини», а також радіостанції Суспільного («Промінь», «Українське радіо», «Культура») та Міністерства оборони «Армія ФМ». У грудні 2022 року відновило роботу «Радіо NV», у березні 2023-го — радіостанції групи «Тавр» «Радіо Рокс» та «Байрактар», а також «Радіо П’ятниця».

Суспільні радіостанції, пересувні приймачі та проблема із середніми хвилями

Відновлювати мовлення на окупованих територіях складно. Ворог, відступаючи, нищив інфраструктуру для поширення радіо- й телевізійного сигналу (зруйновані вежі в Херсоні, Ізюмі, Куп’янську тощо). Редакції місцевих мовників розграбовані, передавачі та інше обладнання для трансляції вкрадене. Відновлювати інфраструктуру доводиться під ворожими обстрілами, які не припиняються ні в Херсоні, ні на Харківщині.

Найактивніше повертаються до мовлення саме радіостанції. За словами технічного директора Концерну РРТ Сергія Семерея, в Харківській області вже відновилося більше десятка радіостанцій, у звільненому Херсоні працює декілька передавачів: «Відбувається розширення мовлення Суспільного радіо та "Армії ФМ" по всіх областях. Радіостанція Міністерства оборони значно збільшила потужності в Донецькій області. Зараз уже впевнено покриті міста Бахмут, Соледар, Торецьк, Костянтинівка та Часів Яр. "Армія ФМ" отримала багато дозволів на тимчасове мовлення, і ми їм забезпечили ефір».

Для відновлення роботи інфраструктури Концерн РРТ часто використовує техніку, яку надають оператори телекомунікацій із Європи та Канади. Як розказав Сергій Семерей, від початку російської агресії Концерн отримав і ввів в експлуатацію понад 30 FM-передавачів потужністю від 100 Вт до 5 кВт. Також компанія з Великої Британії надала концерну мобільну радіостанцію. Її використовували в перші дні після звільнення Херсона й до того, як вдалося поновити стаціонарне мовлення. Надалі цей автобус зі спеціальним обладнанням можна буде запускати для оперативного відновлення мовлення в разі звільнення нових територій.

«Часто розганяють "зраду", мовляв, десь чути російські радіостанції. Однак на противагу цьому доступні декілька українських. Ми не можемо на кордоні побудувати металеву стіну, щоб убезпечити себе повністю від можливості проходження їхніх радіохвиль. Тому наша позиція в тому, щоб запустити якомога більше українських мовників, які матимуть пріоритет перед радіостанціями агресора і за кількістю, і за якістю контенту. Тоді ми переможемо у цій інформаційній війні», — каже Сергій Семерей.

Утім, ворог не припиняє спроб поширювати свою пропаганду. І для цього інколи використовує частоти українських станцій у діапазоні середніх хвиль. Наприклад, на частоті 549 кГц, де раніше мовило «Українське радіо», Калінінградський Радіоцентр №5 (Росія) розпочав трансляції «Радіо Маяк».

Радіостанції зараз переважно слухають в ФМ-діапазоні, однак середні хвилі (СХ) здатні розповсюджуватися на великі відстані, і цей інструмент може бути корисний для протидії російській пропаганді. Адже Росія вже зараз на середніх хвилях покриває всю територію України двома програмами з Придністров'я — передавачами на частоті 999 кГц потужністю 1000 кВт і передавачами на частоті 1413 кГц потужністю 800 кВт. Український передавальний центр у Миколаївській області, який мав можливість доносити сигнал у Крим та на окуповані Донецьку та Луганську області, знищений. Із наявних передавачів, які могли би створити альтернативу пропаганді з Придністров’я для слухачів середніх хвиль, залишилося два в Одеській області, один — у Чернівцях.

У Концерну РРТ немає коштів для купівлі або введення в роботу передавачів у цьому діапазоні. Адже Постановою Кабміну прийнята програма відновлення саме цифрового телевізійного мовлення на деокупованих територіях. Так само не має на це грошей і Суспільний мовник.

«Додаткових коштів на трансляцію телерадіопрограм Суспільне поки не отримувало, а питання відновлення СХ-мовлення зараз активно обговорюють на найвищому державному рівні. Всі розуміють стратегічну важливість захисту інформаційної безпеки країни та протидії інформаційній агресії з боку Росії. Разом із тим, питання СХ-мовлення є багаторівневим та комплексним, і тут точно немає простого рішення. Це не тільки про фінанси», — каже в коментарі «Детектору медіа» директор з організації та розвитку мереж телерадіомовлення Суспільного Дмитро Грузинський.

На відновлення передавального центру, який був знищений у Миколаївській області, за словами джерел «Детектора медіа», потрібні мільйони доларів. До того ж кошти потрібні для оплати електроенергії. Адже передавачі для середніх хвиль мають великі потужності, в Україні це від 50 до 500 кВт, а отже витрати на оплату електроенергії становитимуть десятки мільйонів гривень на місяць.

«Поки що остаточних рішень не ухвалено. Прем’єр-міністр доручив усім структурам, дотичним до цього питання, напрацювати спільне рішення», — додає Дмитро Грузинський.

Одне з джерел «Детектора медіа», долучене до цих переговорів, звертає увагу на те, що зараз ніхто не може прорахувати та не уявляє, чи будуть приймати і слухати сигнал українських радіостанцій на окупованих територіях. Адже для цього людям потрібне обладнання і, головне, бажання шукати українські радіостанції в цьому діапазоні. Тоді як супутникові українські канали доступні, й ті, хто у Криму чи Донецькій, Луганській областях захоче слухати українські новини, мають для цього можливості.

Викрадена техніка й погрози окупантів, — історії комерційних радіостанцій

Комерційні радіостанції, які бажають поновити мовлення на окупованих територіях, самостійно купують і встановлюють їх. До великої війни в Херсоні працювало вісім радіостанцій групи «Тавр». За словами маркетинг-директорки радіогрупи Оксани Шавель, під час окупації було знищено або викрадено обладнання, яке забезпечувало мовлення: комп’ютери, передавачі, перехідники тощо. «Тому нам для відновлення мовлення радіостанцій "Рокс" і "Байрактар" потрібно було знову купувати передавачі та решту обладнання, Starlink і генератори. Ми встановили все обладнання на тому ж місці, де раніше стояли наші передавачі. Надалі ми обов’язково відновимо мовлення усіх наших радіостанцій, зараз над цим працюємо», — каже Оксана.

«Радіо NV» повернулось у Херсон у грудні 2022 року. Під час окупації, за словами головного редактора проєкту NV Віталія Сича, росіяни вкрали «передавач, FM-процесор, систему супутникового прийому, маршрутизатор і комплект мережевого обладнання, УКХ-антену та UPS [джерело безперебійного живлення]»: «Вони не полінувалися і навіть залізли на трубу заввишки 130 метрів та відрізали антену».

У коментарі «Детектору медіа» головний редактор радіостанції Олексій Тарасов розказав, що коли Херсон окупували, загарбники дзвонили керівнику їхньої технічної служби й вимагали, щоб він усе переналаштував на російські частоти: «Мабуть, його телефон вказаний як головний контакт десь біля передавача. Звичайно ж, що наш співробітник послав їх за російським кораблем». Після звільнення міста нове обладнання привезли з Києва, встановлювали його в перші дні після деокупації, коли ще не було таких «щільних обстрілів, як зараз», каже Олексій.

На деокупованій Харківщині «Радіо NV» ще з осені поновило мовлення. «Регулярно отримуємо відоси від військових, які слухають нас на блокпостах», — розказує він.

Як відновлюють мовлення місцеві харківські радіостанції

На Харківщині, окрім суспільних, державних і загальнонаціональних комерційних радіостанцій, відновили трансляцію й місцеві проєкти. При цьому не лише ті, що мовили до окупації, а й нові радіостанції. У березні медіагрупа «Накипіло» купила радіостанцію харківського бізнесмена Андрія Карпія «Радіо-Р» (юридична особа ПП «ТРК "Ефір-Р"») для того, щоб вийти в етер з однойменною радіостанцією на вільній частоті в Харкові. А після цього Національна рада з питань телебачення та радіомовлення видала радіостанції чотири тимчасові дозволи на мовлення на вільних частотах у Харкові, Балаклії, Вовчанську та у Близнюках.

Радіо «Слобожанське ФМ» мовило на Балаклію, Великий Бурлук, Ізюм, Зміїв, Близнюки та Барвінкове після повномасштабного нападу Росії до червня 2022 року. «Станціями ми керували з Харкова, у нас дистанційний доступ. Потім окупанти зайшли у Балаклію, Великий Бурлук, почав зникати інтернет, світло. Вони викрали наше обладнання. І у червні ми призупинили мовлення на окуповані міста», — розказує директор радіостанції Михайло Зубаренко. За його словами, після деокупації «якимось дивом у розбитій будівлі» зберігся передавач. Його відремонтували й у жовтні 2022 року ввімкнули радіостанцію у Змієві та Близнюках, а вже ближче до грудня — в Балаклії. «Зараз працюємо над відновленням мовлення у Барвінковому», — каже Михайло.

Однак цього року під брендом «Слобожанське ФМ» з’явилося фейкове радіо, яке окупанти запустили за допомогою викрадених плейлистів компанії. «Було встановлено, що йде сигнал з території Росії. Вони зробили радіостанцію на нашому викраденому обладнанні з нашими позивними та плейлистами. Напевно, вони його вкрали з Великого Бурлука. Мовлення вони ведуть українською. Наші заставки, треки, старі плейлисти. Спершу тільки музику, а за місяць почали давати новини українською мовою з інформаційними вкидами на частоті 100 МГц. Їх почали глушити. Але вони мовлять досі, змінюють частоти», — розказав Михайло. За його словами,  компанія повідомила про це Нацраді.

Жителі Харківщини, за його словами, слухають радіо за допомогою приймачів і з мобільних: «Ми розвиваємо платформу слухання в інтернеті. Проводимо кампанію з популяризації радіо». Радіостанція NovaLine також рекламує в етері додаток-радіоплеєр, який можна завантажити й слухати радіо з телефона за наявності інтернету. Однак разом із цим підтримує роботу передавача за допомогою генератора на випадок відімкнення електроенергії, щоби сигнал був доступний для приймачів, які не залежать від мережі.

NovaLine отримала ліцензію на ефірне мовлення в місті Куп’янську Харківської області ще позаторік і мала його розпочинати в березні 2022 року. Як розказав директор радіостанції Сергій Матерієнко, на початку лютого минулого року завезли все обладнання, яке під час окупації вкрали росіяни. Після звільнення Куп’янська 24 листопада компанії вдалося запустити мовлення.

«Ми купили нове обладнання і за допомогою Харківської філії Концерну РРТ на вишці в Куп’янську його встановили. Це було нелегко, бо робили це під обстрілами. Сама будівля, де розміщене обладнання, у напівзруйнованому стані: там немає ні вікон, ні дверей. Тому його встановили в апаратній залі. Там навіть немає опалення, але добре, що є електрика», — розказує Сергій.

Сигнал радіостанції з Харкова за допомогою «старлінка» йде на передавач у Куп’янську. За словами Сергія Матерієнка, іншого інтернету, окрім як зі «старлінка», в місті поки що немає, оскільки обстріли не припиняються і провайдери не мають можливості відновити роботу. Найближчим часом радіостанція сподівається отримати дозвіл на мовлення в Богодухові, Золочеві. «Це прифронтові території. Ми маємо мовити на противагу ворожій пропаганді», — додає Сергій.

Ілюстративне фото: blumblaum/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1624
Читайте також
16.12.2022 09:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
5 626
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олександр
106 дн. тому
Дивним чином восени 2021 року,потужний радіоцентр в Закарпатті був по варваськи знищений,тепер кричимо,що нема коштів і де закупити середньохвильові передавачі. Хоч можна було зробити музей радіо і в теперішніх умовах використати передавачі для розширення інформаційного простору України!!!
Перець
383 дн. тому
Передавач "Балтійська хвиля" з Литви чути за 1000 км чудово. Потужність - 75 кВт. Частота - 1386 кГц. Радіохуліганів на 1600-1800 кГц теж чути, на вбудовану магнітну антену. А там взагалі не кіловати , а сотні ват. Так що не треба скіглити про затрати і гроші, треба відновлювати мовлення на СХ, навіть малою потужністю. Молдова веде програми українською мовою, Румунія теж веде програми українською мовою, і тільки сама Україна пасе задніх на СХ. Невже в Молдови такий великий бюджет, що вони можуть собі це дозволити? FM- це забавка для великих міст, якої не чутно вже за 50 км. Не вся Україна живе у містах, не забувайте про це, як не забувають про це США, де СХ мовлення розвинуте і зараз, не дивлячись на нові технології.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду