Росія захоплює частоти українських радіостанцій, які мовлять на середніх хвилях

Росія захоплює частоти українських радіостанцій, які мовлять на середніх хвилях

12 Січня 2023
3050
12 Січня 2023
12:30

Росія захоплює частоти українських радіостанцій, які мовлять на середніх хвилях

3050
Для збереження мовлення у цьому діапазоні потрібно купувати нові передавачі. Кошти на них поки що не виділені. Голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв обіцяє звернутись до західних партнерів та попросити гроші у Міністерства фінансів
Росія захоплює частоти українських радіостанцій, які мовлять на середніх хвилях
Росія захоплює частоти українських радіостанцій, які мовлять на середніх хвилях

Через пошкодження українських передавачів мовлення на частотах «Українського радіо» у діапазоні середніх хвиль запускає Росія. Про це пише видання lrt.lt з посиланням на інформацію екс-президента Концерну РРТ (1987-2002), колишнього заступника гендиректора Національної радіокомпанії України (2002-2018) Валерія Юрченка.

Зокрема, мова йде про частоту 549 кГц, де раніше мовило «Українське радіо». А тепер Калінінградський Радіоцентр №5 (РФ) розпочинає на ній тестові трансляції «Радіо Маяк».

«Саме на частоті 549 кГц звикли отримувати інформацію радіослухачі в Криму», — зазначає Валерій Юрченко.

Як розказав у коментарі «Детектор медіа» технічний директор Концерну РРТ Сергій Семерей, передавач, який забезпечував мовлення на цій частоті, повністю зруйнований та не підлягає відновлення: «Тому  частоту 549 кГц зараз може використовувати ворог. Добре, що збереглась антенна система, це унікальна споруда».

Також наприкінці листопада 2022 року з ладу вийшов  радіопередавач в Одеській області потужністю 100 кВт, який забезпечував покриття радіосигналом окупованих територій півдня України на частоті 1278 кГц. Як пише lrt.lt, Росія вже зараз покриває всю територію України двома програмами з Придністров'я — передавачами на частоті 999 кГц потужністю 1000 кВт і передавачами на частоті 1413 кГц потужністю 800 кВт.

Щоб завадити Росії захоплювати українські частоти у цьому діапазоні, необхідно купувати нові передавачі замість зруйнованих. Голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв у коментарі «Детектору медіа» заявив: «Треба або купляти (а грошей ясно, що немає), або просити союзників нам десь знайти, та подарувати хоча б якийсь старий». Купляти передавач, за його словами, можуть три суб’єкти: Концерн РРТ, Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ) або Міністерство культури та інформаційної політики.

Сергій Семерей розказав, що у Концерну РРТ немає коштів для купівлі передавачів у цьому діапазоні. Адже Постановою Кабміну прийнята програма відновлення саме цифрового телевізійного мовлення на деокупованих територіях: «Питання відбудови середніх хвиль на 549 кГц залишається відкритим».

За словами голови правління Суспільного Миколи Чернотицького, у лютому 2022 року Суспільне запустило в роботу додаткові передавачі телевізійного аналогового мовлення та радіомовлення на середніх частотах: «Це були суттєві додаткові витрати для компанії. Технології аналогового телевізійного та радіомовлення в середньохвильовому діапазоні — енергомісткі, а отже, дорогі». Загальна річна вартість цих трансляцій у розрахунку на тарифи 2022 року), за його словами,  сягає 113,5 млн грн.

Також Микола Чернотицький нагадав, що фінансова підтримка Суспільного у державному бюджеті цього року зменшена на 370 млн грн. А отже, на його думку, це держава та Концерн РРТ мають забезпечити роботу передавачів. Національна суспільна телерадіокомпанія України, за його словами, звернулась до Кабміну і Ради національної безпеки і оборони з проханням надати фінансування цих трансляцій напряму державному оператору КРРТ. За рахунок коштів із резервного фонду Державного бюджету України.

Микита Потураєв додає: «Ми-то готові з свого боку підключитися, і допомогти, чим зможемо — і попросити у союзників передавач та/або інше необхідне обладнання, і гроші попросити як у Мінфіну, так і у західних партнерів. Але одразу скажу, що проблема складна, адже і передавачів на середні хвилі зараз зберігається (або тим більше — виробляється) зовсім небагато».

Окрім цього, як звернув увагу Сергій Семерей, передавач на 500 чи 1000 кВт, «це великі поточні витрати на електроенергію».

Нагадаємо, Питання відновлення мовлення на деокупованих територіях розглядалось  на засіданні Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики 18 листопада. Український державний центр радіочастот на замовлення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення прораховує і розглядає можливості для збільшення потужності передавачів, щоби сигнал міг покривати звільнені території. Концерн РРТ планує встановлення переносних веж уздовж російського кордону для протидії мовленню ворожих медіа. Також закуповують дизель-генератори для випадків, коли немає електрики.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3050
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду