Суспільне просить Нацраду роз’яснити питання про цифрові права та трансляції лінійних каналів у диджиталі

Суспільне просить Нацраду роз’яснити питання про цифрові права та трансляції лінійних каналів у диджиталі

29 Березня 2023
2374
29 Березня 2023
19:52

Суспільне просить Нацраду роз’яснити питання про цифрові права та трансляції лінійних каналів у диджиталі

2374
Суспільний мовник відповів на заяву «1+1» щодо показу матчу відбіркового циклу футбольного Євро-2024.
Суспільне просить Нацраду роз’яснити питання про цифрові права та трансляції лінійних каналів у диджиталі
Суспільне просить Нацраду роз’яснити питання про цифрові права та трансляції лінійних каналів у диджиталі

Суспільний мовник просить Національну раду з питань телебачення та радіомовлення надати роз’яснення щодо цифрових прав і трансляції лінійних каналів на платформах  IPTV/OTT. Про це «Детектору медіа» повідомили у пресслужбі Суспільного.

«Наразі діяльність IPTV/OTT провайдерів не підпадає під регуляцію закону України «Про телебачення і радіомовлення». Враховуючи набуття чинності нового закону України «Про медіа» з 31.03.2023, яким буде регулюватись діяльність не тільки класичних медіа, а й IPTV/OTT провайдерів, та як наслідок, враховуючи нинішню ситуацію, виникає колізія щодо необхідності поширення такими операторами універсальної програмної послуги та наявністю обмежень правовласників щодо поширення певного контенту за допомогою технологій IPTV/OTT», - йдеться у повідомленні Суспільного.

Це звернення  мовник надав у відповідь на заяву групи «1+1 медіа»,  яка звинуватила Національну суспільну телерадіокомпанію України (НСТУ)  у порушенні норм договору з платформою «Київстар ТБ» (юридична особа ТОВ «Плюс ТБ») через зміну технічних параметрів своїх каналів під час трансляції матчу відбіркового циклу футбольного Євро-2024.

У день матчу Англія — Україна, 26 березня, Національна телерадіокомпанія України  змінила параметри місцевих телеканалів, де транслюються матчі, для IPTV/ОТТ, оскільки має права лише на показ у цифровому ефірі Т2 та у кабелі. На платформі «Київстар ТБ» у час трансляції матчу (26 березня о 19.00) на «Суспільне. Київ» на екрані з’явилося повідомлення про те, що трансляція футбольних матчів припинена «за одноосібним  рішенням телеканалів "Суспільне"». Також сервіс розмістив електронну пошту телеканалів. Після цього Суспільне заперечило цю інформацію і вимагало спростування.

Але, на думку медіагрупи «1+1», НСТУ не подбала про інтереси вболівальників і не забезпечила їм доступ до матчів національної збірної.

У пресслужбі Суспільного мовника вважають заяву «1+1» маніпулятивною: «Атаку на Суспільне мовлення і спробу маніпулювати суспільною думкою ми розглядаємо як спосіб медіагрупи використати Суспільне в конкурентній боротьбі на ринку ОТТ-провайдерів коштом уболівальників. Завдяки співробітництву з Megogo нам вдалося отримати частину прав і таким чином показати матч Англія — Україна у кваліфікаційному турнірі чемпіонату Європи 2024 року на найпоширеніших платформах: Т2 і кабельному ТБ (без ОТТ і IPTV), а також [організувати трансляцію] на "Радіо Промінь". Завдяки цьому матч нашої збірної безплатно подивилися і послухали сотні тисяч людей. Тільки в містах із населенням понад 50 тис. і тільки на місцевих телеканалах аудиторія склала 373 тисячі людей (у віці 4+ років, міста 50 тис.+)».

Також Суспільний мовник каже, що у «випадку, якщо медіагрупа "1+1" придбає права на показ важливих спортивний подій і надасть їх Суспільному мовленню, ми радо, зберігаючи повагу до авторського права, забезпечимо ретрансляцію таких змагань на власних майданчиках, щоб якомога більше українців змогли вболівати за улюблених спортсменів і команди».

«Детектор медіа» також звернувся по коментар до Нацради з проханням роз’яснити, як мають врегульовувати ситуацію з правами на різні технології та лінійними каналами.

Нагадаємо, у березні медіасервіс Megogo повідомив, що став офіційним мовником на відбірковий цикл до чемпіонату Євро-2024,  який пройде у червні-липні 2024 року в Німеччині.

Матчі показують місцеві телеканали Суспільного та медіасервіс Megogo. Суспільні канали покажуть матчі в ефірі, кабелі та супутнику, а в інтернеті — ексклюзивно на Megogo,  офіційному мовнику відбіркового циклу на Чемпіонат Європи-2024.

Наразі діяльність IPTV/OTT провайдерів не підпадає під регуляцію закону України «Про телебачення і радіомовлення». Враховуючи набуття чинності нового закону України «Про медіа» з 31.03.2023, яким буде регулюватись діяльність не тільки класичних медіа, а й IPTV/OTT провайдерів, та як наслідок, враховуючи нинішню ситуацію, виникає колізія щодо необхідності поширення такими операторами універсальної програмної послуги та наявністю обмежень правовласників щодо поширення певного контенту за допомогою технологій IPTV/OTT.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2374
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду