detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
29.03.2023 19:52
Суспільне просить Нацраду роз’яснити питання про цифрові права та трансляції лінійних каналів у диджиталі
Суспільне просить Нацраду роз’яснити питання про цифрові права та трансляції лінійних каналів у диджиталі
Суспільний мовник відповів на заяву «1+1» щодо показу матчу відбіркового циклу футбольного Євро-2024.

Суспільний мовник просить Національну раду з питань телебачення та радіомовлення надати роз’яснення щодо цифрових прав і трансляції лінійних каналів на платформах  IPTV/OTT. Про це «Детектору медіа» повідомили у пресслужбі Суспільного.

«Наразі діяльність IPTV/OTT провайдерів не підпадає під регуляцію закону України «Про телебачення і радіомовлення». Враховуючи набуття чинності нового закону України «Про медіа» з 31.03.2023, яким буде регулюватись діяльність не тільки класичних медіа, а й IPTV/OTT провайдерів, та як наслідок, враховуючи нинішню ситуацію, виникає колізія щодо необхідності поширення такими операторами універсальної програмної послуги та наявністю обмежень правовласників щодо поширення певного контенту за допомогою технологій IPTV/OTT», - йдеться у повідомленні Суспільного.

Це звернення  мовник надав у відповідь на заяву групи «1+1 медіа»,  яка звинуватила Національну суспільну телерадіокомпанію України (НСТУ)  у порушенні норм договору з платформою «Київстар ТБ» (юридична особа ТОВ «Плюс ТБ») через зміну технічних параметрів своїх каналів під час трансляції матчу відбіркового циклу футбольного Євро-2024.

У день матчу Англія — Україна, 26 березня, Національна телерадіокомпанія України  змінила параметри місцевих телеканалів, де транслюються матчі, для IPTV/ОТТ, оскільки має права лише на показ у цифровому ефірі Т2 та у кабелі. На платформі «Київстар ТБ» у час трансляції матчу (26 березня о 19.00) на «Суспільне. Київ» на екрані з’явилося повідомлення про те, що трансляція футбольних матчів припинена «за одноосібним  рішенням телеканалів "Суспільне"». Також сервіс розмістив електронну пошту телеканалів. Після цього Суспільне заперечило цю інформацію і вимагало спростування.

Але, на думку медіагрупи «1+1», НСТУ не подбала про інтереси вболівальників і не забезпечила їм доступ до матчів національної збірної.

У пресслужбі Суспільного мовника вважають заяву «1+1» маніпулятивною: «Атаку на Суспільне мовлення і спробу маніпулювати суспільною думкою ми розглядаємо як спосіб медіагрупи використати Суспільне в конкурентній боротьбі на ринку ОТТ-провайдерів коштом уболівальників. Завдяки співробітництву з Megogo нам вдалося отримати частину прав і таким чином показати матч Англія — Україна у кваліфікаційному турнірі чемпіонату Європи 2024 року на найпоширеніших платформах: Т2 і кабельному ТБ (без ОТТ і IPTV), а також [організувати трансляцію] на "Радіо Промінь". Завдяки цьому матч нашої збірної безплатно подивилися і послухали сотні тисяч людей. Тільки в містах із населенням понад 50 тис. і тільки на місцевих телеканалах аудиторія склала 373 тисячі людей (у віці 4+ років, міста 50 тис.+)».

Також Суспільний мовник каже, що у «випадку, якщо медіагрупа "1+1" придбає права на показ важливих спортивний подій і надасть їх Суспільному мовленню, ми радо, зберігаючи повагу до авторського права, забезпечимо ретрансляцію таких змагань на власних майданчиках, щоб якомога більше українців змогли вболівати за улюблених спортсменів і команди».

«Детектор медіа» також звернувся по коментар до Нацради з проханням роз’яснити, як мають врегульовувати ситуацію з правами на різні технології та лінійними каналами.

Нагадаємо, у березні медіасервіс Megogo повідомив, що став офіційним мовником на відбірковий цикл до чемпіонату Євро-2024,  який пройде у червні-липні 2024 року в Німеччині.

Матчі показують місцеві телеканали Суспільного та медіасервіс Megogo. Суспільні канали покажуть матчі в ефірі, кабелі та супутнику, а в інтернеті — ексклюзивно на Megogo,  офіційному мовнику відбіркового циклу на Чемпіонат Європи-2024.

Наразі діяльність IPTV/OTT провайдерів не підпадає під регуляцію закону України «Про телебачення і радіомовлення». Враховуючи набуття чинності нового закону України «Про медіа» з 31.03.2023, яким буде регулюватись діяльність не тільки класичних медіа, а й IPTV/OTT провайдерів, та як наслідок, враховуючи нинішню ситуацію, виникає колізія щодо необхідності поширення такими операторами універсальної програмної послуги та наявністю обмежень правовласників щодо поширення певного контенту за допомогою технологій IPTV/OTT.
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY