Цензор.Нет довідався, на що витрачають кошти державні канали «Дом» і «FreeДом»

Цензор.Нет довідався, на що витрачають кошти державні канали «Дом» і «FreeДом»

16 Лютого 2023
1981
16 Лютого 2023
11:35

Цензор.Нет довідався, на що витрачають кошти державні канали «Дом» і «FreeДом»

1981
Основні кошти канали витрачали на замовлення новинного контенту, купівлю прав на показ фільмів та виробництво кількох шоу.
Цензор.Нет довідався, на що витрачають кошти державні канали «Дом» і «FreeДом»
Цензор.Нет довідався, на що витрачають кошти державні канали «Дом» і «FreeДом»

Видання Цензор.Нет дослідило видатки на тендерах державних телеканалів «Дом» і «FreeДом». Основні кошти канали витрачали на замовлення новинного контенту, купівлю прав на показ фільмів та виробництво кількох шоу. 

Цензор.Нет дослідив усі тендери державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України» (МПІУ), яке об’єднує обидва телеканали, щоб зрозуміти, на який продукт вони витрачали гроші. Підприємством з січня 2020 року керує Юлія Островська, колишня директорка із виробництва студії «Квартал 95». 

Крім закупівель, пов’язаних з технічним обслуговуванням та зарплатами, гроші йшли на підписку на стрічки новин кількох інформагентств, випуски новин, які для них робили інші українські телеканали, закупівлю українських та іноземних фільмів.  

Найдешевше МПІУ обходились підписки на новинні стрічки інформаційних агентств. Так в рамках одного з тендерів «Інтерфакс-Україна» отримало 16 тисяч гривень, а «Укрінформ» 48 тисяч. Ще одна угода з «Інтерфакс-Україна» у січні 2023 коштувала вже 65,6 тис. 

Інформаційні послуги ТОВ «Ліга Закон 1» були куплені на 125,5 тисяч. А права на використання продукції Getty images отримані за 430 тисяч гривень. 

Крім того, держпідприємство виділяло кошти на закупівлю прав на покази фільмів. 

26 грудня МПІУ купила у ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія 1+1» за 390 тисяч невиключні майнові права на покази фільмів «Чорний ворон» та «Століття Якова», а також документалок «Незалежність», «Незалежність-2», «Чорнобиль. Розщеплені на атоми». 

Невиключні права на купівлю 47 українських фільмів (серед яких «Кіборги» «Поводир», «Пекельна хоругва», «Король України») коштували компанії ще 1,2 мільйона гривень, які отримала ТОВ «Колаборація філмс». 

Ще на 250 тисяч були куплені права показів на 15 фільмів у ТОВ «Фільм Ю Ей Дистрибушн». Наприклад, права на 3 покази і 3 повтори фільму «Сіль з бонневілю» куплені за 12 тисяч. 

У ТОВ «КіТ» Ніни Бережкової за 540 тисяч були куплені права на показ фільмів «Величні Медічі», «Король Різдва», «Снігопад», «Жіночий рай». Також у неї на 1,1 мільйон грн були куплені послуги перекладу і озвучки фільмів у жовтні 

Також 26 грудня «Мультимедійна платформа іномовлення України» уклала з ТОВ «Телеодин» договір на послуги з виробництва (створення) телевізійної передачі під назвою «Єдині. У Новий Рік разом!». Основним бенефіціаром компанії «Телеодин» є екснардеп Микола Баграєв (49%+10%). Серед акціонерів також значиться Олена Пінчук. 

У значно більші суми «Мультимедійній платформі іномовлення України» обійшлося виробництво новинного контенту. 

459 годин інформаційних матеріалів в прямому ефірі та виробництва інформаційних передач для інформаційного марафону «FreeДом» були куплені у телеканалу Інтер за 32 мільйони.  

На 48 мільйонів куплено 754 години продукту у ТОВ «Новинна група Україна».  

На 41,8 млн куплено 612 годин у «1+1 продакшн».  

На 41,6 млн закуплено 623 години новинного продукту у ТОВ «СЛМ новини»  (новинний продашн телеканалів «ICTV», «СТБ»). 

А ще 250 один для інформаційного марафону «FreeДом» куплені в листопаді у «плюсів« за 17 мільйонів. Також у листопаді ще один тендер на 14 мільйонів виграло ТОВ «СЛМ Новини«. 

Не менше грошей ніж на новини у МПІУ іде на виробництво телепрограм, які створюють кілька продакшенів. 

Так, у грудні 2021 компанії ТОВ «Вававейв Філмс» замовили підготовчий етап виробництва п’яти телепрограм російською мовою на 6,96 млн грн. А вже в січні вона отримала підряд на знімальний етап на 6,27 млн грн. 

Йшлося про п’ять програм, які є політичними токшоу російською/українською мовами. Зокрема 1,50 млн грн. – «Тримай удар!» (робоча назва «Прожарка»), 1,34 млн грн. – «Топшоу» (робоча назва «Преимущество») із Лейлою Мамедовою та Олегом Борисовим: 1,21 млн грн. – «Презумпція провини» (робоча назва «Уволить нельзя оставить») із Лейлою Мамедовою: 1,18 млн грн. – «Дисиденти» із Сакеном Аймурзаєвим: 1,06 млн грн. – «Наосліп» (робоча назва «Слепой аргумент») із Борисом Тізенгаузеном. 

У лютому ТОВ «Вававейв Філмс» виграло за переговорною процедурою ще один підряд на виробництво вже згаданого Топ-шоу, тепер вже на 3,5 млн. 

Як зазначають «Наші гроші«, «Вававейв Філмс» зі статутним капіталом 1 тис грн. володіє і керує киянин Юрій Калиновський. Калиновський володіє ТОВ «Е.В.Ю. Продакшн», де його партнерами є Егіль Одегард та Варон Бонікос-Смітерс із Норвегії. Ще він був контактною особою ТОВ «Гравіс-Кіно» (канал «2+2») і мав електронну пошту на сайті каналу «1+1». Телеканали «1+1» та «2+2« входять у медіахолдинг «1+1 media» Ігоря Коломойського. 

У січні фірма «Оверкат Студіо» виграла 32 млн грн на розважально-інформаційну телепрограму «Утро дома» російською та українською мовами. 

У компанії замовили 112 тригодинних випусків по 277 тисяч гривень і 8 тригодинних випусків по 122 тисяч гривень. Шоу створюється для популяризації досягнень українців у світі, з поєднанням жанру ситкому. Продюсером проєкту є Микола Толстих, а автором ідеї та сценарію є Сергій Сторожев. 

Загалом з 2021 по 2023 рік «Мультимедійна платформа іномовлення України» провела закупівель програм «Ранок вдома» на понад 80 мільйонів гривень. 

Ще 14,6 мільйона на двох тендерах у 2021 та 2022 роках виграло ТОВ «З продакшн» Тетяни Алтухової на шоу «День дома». Ця програма планувалась як комедійно-аналітичне денне шоу тривалістю 240 випусків по 240 хвилин/випуск. 

Водночас фірма «Сан Філмс» цього року отримала 32,8 млн грн на створення токшоу «Тихий вечір» українською мовою. Йдеться про 37 випусків по 45−50 хвилин за 888 тис. грн за одиницю.  

Трохи раніше «Сан Філмс» отримав 0,88 млн грн та 6,5 млн на випуски передачі. Загалом з листопада 2022 програма отримала договорів на 40 мільйонів гривень. 

Передача почала виходити в грудні. Ведучою програми є Олена Кравець. 

«Сан Філмс» зі статутним капіталом 1 тис. грн була зареєстрована в Києві у жовтні 2021 року. Її засновником і директором є той же Сергій Сторожев, який є автором ідеї для шоу «Ранок вдома». У документах замовника Сторожев вказаний як людина, що співпрацювала з компанією Film.UA, авіакомпанією Windrose Ігоря Коломойського для зйомок документального фільму, благодійним футбольним клубом «Маестро», низкою українських гуртів (DVOE, ЛУНА, Марракеш). 

Нагадаємо, 15 грудня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення переоформила ліцензії двох каналів ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України».  

Концепції обох каналів іномовлення змінились. Повністю інформаційним став телеканал «FreeДом». А у «Дому» зменшилась частка національного продукту, натомість зросла частка іноземних програм, стало менше інформаційного контенту, але збільшилась частка мистецьких, культурологічних та освітніх проєктів. 

З вересня російськомовний канал для окупованих територій «Дом» перейшов на українську і став орієнтуватися ще й на переселенців. Канал вийшов із марафону і змінив свою сітку з інформаційної на розважальну. Із вересня вже запустив в ефір з десяток нових проєктів: «Дочекаюсь» із Лілією Ребрик, «Ліс рук!» із Володимиром Остапчуком, «Тимчасово» про українок за кордоном, кулінарну програму «Хрін та редька» тощо. З грудня на телеканалі «Дом» виходить авторський проєкт «Тихий вечір з Оленою Кравець». 

Про зміни формату каналу, аудиторію, покриття, можливий перехід на новий логотип та долю проєктів читайте в інтерв'ю «Детектора медіа» з Юлією Островською за посиланням.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1981
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду