Анастасія Береза створила власний проєкт «603 548 км²»

Анастасія Береза створила власний проєкт «603 548 км²»

7 Квітня 2022
1533
7 Квітня 2022
14:26

Анастасія Береза створила власний проєкт «603 548 км²»

1533
Вона також залишила «Заборону».
Анастасія Береза створила власний проєкт «603 548 км²»
Анастасія Береза створила власний проєкт «603 548 км²»

Колишня заступниця головної редакторки «Заборони» Анастасія Береза створила власний проєкт «603 548 км²».

Окремого сайту для проєкту поки не робитимуть. За словами Анастасії Берези, це буде «медіа в розсилці»; також «603 548 км²» запустять у соцмережах.

Проєкт розвиватиметься в напрямку соціальної журналістки, у ньому будуть репортажі та інтерв'ю, але взагалі не буде новин. Нині в редакції нового проєкту працює троє людей, але штат має збільшитися найближчим часом. Анастасія Береза каже, що поки що проєкт ніхто не фінансує. Однак вона вже заручилася підтримкою декількох меценатів, а також планує подаватися на гранти.

Анастасія Береза розповіла «Детектору медіа» про підготовку до запуску та мету нового проєкту, а також про теми і формати, з якими планує працювати.

— Я дуже давно думала про власне медіа, як, мабуть, і багато журналістів. Ще в кінці минулого року обговорювала це з однією відомою колегою і кількома потенційними інвесторами, але не вистачало то рішучості, то ще чогось. І ось настав момент, коли я зрозуміла: коли як не зараз? З фінансової точки зору це, мабуть, найгірший момент. З іншого боку, ніколи в житті більше не буде такого моменту, коли гроші так мало важать. Тому моя співпраця із «Забороною» завершилася, й я вирішила створити власний проєкт. Навіть проєктик поки що, я б сказала.

Відчула велику хвилю підтримки і віри, коли заявила, що робитиму щось своє. Це безцінно, я дуже вдячна за цей аванс і трохи налякана відповідальністю. 

— Хто допомагав у створенні та фінансував проєкт?

— Поки ніхто не фінансує, я лише працюю над цим. Є декілька меценатів, які готові мене підтримати. Плюс я планую подаватися на гранти, в мене великий досвід фандрейзингу.

— Скільки людей над проєктом працюють зараз?

— Зараз троє і, сподіваюсь, що найближчим часом до нього у різній ролі долучаться ще троє відомих журналісток-редакторок. Зараз уся крихітна команда працює на волонтерських засадах і так буде ще певний час.

— Скільки часу готували його до запуску?

— Декілька днів. Буквально на колінці. Я точно найближчим часом не планую робити жодного сайту. Хочу зробити перше українське медіа в розсилці. Плюс, звісно, телеграм, фейсбук та інстаграм. Подкасти і ютуб — це ті два майданчики, які мені дуже цікаві.

— Які теми плануєте брати? З якими форматами працювати?

— Я — яскраво виражена соціальна журналістка й планую продовжувати розвиватися в цьому напрямку. Моя довгострокова стратегія, мрія і мета — братися за ті теми, на які в колег не вистачає часу, рук і так далі. Хочеться роботи головним чином те, чого ніхто більше не зробить. І це точно не інтерв’ю про успішний успіх і тд. А конкретно зараз хочеться просто встати поруч з колегами, які безкінечно вислуховують і записують, записують і записують історії. Думаю, нічого важливішого за це зараз немає. Хоча ні, усе важливе. Захоплююся колегами нашими, які просто зараз роблять розслідування або продовжують викривати корупцію. Це безцінно. Я знаю, як це складно. Взагалі, думаю, нічого гіршого для журналіста, ніж працювати на своїй війні, немає. Весь вечір записуєш історії людей із Херсону, зранку прокидаєшся під фото з Бучі і дізнаєшся про загибель колег… Чи військових, для яких волонтерив роками. І знаєш, що жоден текст їх не поверне. Руки опускаються. Осмислювати і описувати все це неможливо.

Щодо форматів, то я люблю репортажі і інтерв'ю, а також монологи, до яких багато колег ставляться чомусь зневажливо. А я дуже люблю цей формат. І головне — жодних новин. Є колеги, які займаються ними давно і блискуче. Мені нічого до цього додати. Мені цікавий підхід проєкту «Ґрати» і Reporters. І я б ні за що не наважилася на це зараз, якби не приклад Крістіни Бердинських, яка в 2014 році зробила «Єлюди» — просто взяла сама і зробила. Захоплююся і надихаюся.

— Яку мету ви перед собою ставите?  

— Розказати Україну – самій собі й усьому світу. Зараз про нашу війну розповідають багато найкращих журналістів з усього світу. Так буде не завжди. Тих, кого треба почути, завжди більше, ніж тих, хто готовий вислухати і може це транслювати далі. Світ влаштований так, що якщо про щось не розказано — його не існує.  Мені б хотілося в міру моїх скромних здібностей і можливостей максимально докласти свої зусилля до того, щоб через мене були розказані і українські люди, і їхні історії, і зрештою вся країна. Плюс у мене є декілька гіпотез, швидше за все хибних, щодо медіа — думаю, настав час їх перевірити і вже заспокоїтися нарешті, перестати критикувати інших і закрити цей гештальт.

Анастасія Береза свого часу працювала у виданнях «Українська правда», «Цензор.нет», «НВ», «Кореспондент». 27 січня 2022 року Анастасія стала заступницею головної редакторки «Заборони».

До початку війни на Донбасі працювала переважно із соціальною тематикою, у 2014–2016 роках висвітлювала анексію Криму Росією та війну на Донбасі. У червні 2015 року Анастасія як кореспондентка «Цензор.нет» стала першою жінкою-учасницею програми із прикомандирування журналістів до військової частини під час бойових дій (embedded journalism). Також вона заснувала сайт і організацію «Небесна гвардія», яка вшановує пам’ять загиблих українських військових та допомагає їхнім родинам. 

Фото Олени Ведмідь з фейсбук-сторінки Анастасії Берези 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1533
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду