Голова асоціації провайдерів вважає, що обмеження ретрансляції іноземних каналів має бути передбачено законодавством

Голова асоціації провайдерів вважає, що обмеження ретрансляції іноземних каналів має бути передбачено законодавством

7 Лютого 2022
2211
7 Лютого 2022
14:53

Голова асоціації провайдерів вважає, що обмеження ретрансляції іноземних каналів має бути передбачено законодавством

2211
Новий Порядок формування Переліку програм іноземних телерадіоорганізацій надає Нацраді право визнавати програму такою, зміст якої не відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення та законодавства України відповідно до статті 42 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».
Голова асоціації провайдерів вважає, що обмеження ретрансляції іноземних каналів має бути передбачено законодавством
Голова асоціації провайдерів вважає, що обмеження ретрансляції іноземних каналів має бути передбачено законодавством

Голова правління Асоціації правовласників та постачальників контенту Наталія Клітна вважає, що порядок обмеження ретрансляції іноземних телеканалів на території України має бути передбачений законодавством України відповідно до статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Про це вона сказала у коментарі «Детектору медіа».

Наталія звертає увагу на те, що новий Порядок формування Переліку програм іноземних телерадіоорганізацій, який торік затвердив регулятор і який 19 січня 2022 року зареєструвало Міністерство юстиції України, надає Національній ради з питань телебачення та радіомовлення право визнавати програму такою, зміст якої не відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення та законодавства України відповідно до статті 42 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Однак таке право, на її думку, має відповідати законодавству України.

«Обмеження трансляції та ретрансляції іноземних супутникових телеканалів телевізійних мовників в Україні розглядаються як втручання у сферу прав, забезпечених ст. 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, яка є частиною законодавства України. Відповідно до Конвенції здійснення цих свобод, оскільки воно пов'язане з обов'язками і відповідальністю, може підлягати таким формальностям, умовам, обмеженням або санкціям, що встановлені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадської безпеки, для запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я чи моралі, для захисту репутації чи прав інших осіб, для запобігання розголошенню конфіденційної інформації або для підтримання авторитету і безсторонності суду», - каже вона.

Також Наталія Клітна нагадує, що Верховний Суд України від 30 грудня 2021 року повернув  касаційну скаргу Нацради рішення Шостого Апеляційного суду Києва, який  своїм рішенням визнав протиправним та скасував рішення про виключення каналу RTVІ з Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України. «Колегія суддів дійшла висновку, що у пункті 1 оскаржуваного рішення відповідач безпідставно визнав зміст іноземної програми «RTVI» таким, що не відповідає вимогам Конвенції, оскільки відповідними повноваженнями відповідач не наділений….», - каже Наталія Клітна.

Нагадаємо, 18 листопада 2021 року Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення затвердила «Порядок формування переліку програм іноземних телерадіоорганізацій, що ретранслюються». За статтею 42 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», такий перелік затверджує Нацрада.

Переглядати перелік регулятор почав після пропозиції першого заступника голови Валентина Коваля, який ще у липні запропонував переглянути правила адаптації іноземних каналів, адже наразі в український ефір найчастіше потрапляють російськомовні канали.

Оновлений порядок, який у листопаді прийняла Нацрада, визначає механізм ретрансляції іноземних телеканалів на території України, який передбачений законодавчими нормами. Зокрема, «іноземні телерадіоорганізації, програми яких на момент набрання чинності цього порядку включені до переліку, протягом шести місяців з дня набрання чинності цього порядку, оновлюють інформацію та документи, на основі яких приймалося рішення про включення до переліку».

Головним питанням для індустрії стало, чи буде впроваджена така «переадаптація» іноземних каналів. Втім, член Нацради Максим Онопрієнко запевняє, що новий перелік формуватися не буде. Однак кожен правовласник або уповноважений представник мають упродовж шести місяців після того, як порядок набере чинності, надати документи щодо кожного каналу з цього переліку.

Колаж: Національна рада з питань телебачення та радіомовлення

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2211
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду