В Україні запустили сайт 7.62 project, який відстежує пересування російських військ на кордоні

В Україні запустили сайт 7.62 project, який відстежує пересування російських військ на кордоні

1 Лютого 2022
5491
1 Лютого 2022
08:44

В Україні запустили сайт 7.62 project, який відстежує пересування російських військ на кордоні

5491
Завдання проєкту — зібрати максимально повну та актуальну інформацію про пересування військ РФ поряд із кордоном України. Це дозволить відчути реальні масштаби загрози і розвінчуватиме фейки Кремля щодо відсутності військ в Україні чи на кордоні.
В Україні запустили сайт 7.62 project, який відстежує пересування російських військ на кордоні
В Україні запустили сайт 7.62 project, який відстежує пересування російських військ на кордоні

В Україні запустили сайт 7.62 project, який відстежує пересування російських військ на кордоні України. Його засновницею та авторкою стала Марго Гонтар — міжнародна журналістка «Голосу Америки» та співзасновниця проєкту StopFake.

Як вона розповіла в коментарі «Детектору медіа», задум проєкту з'явився в грудні 2021 року. 27 січня його вивели публічно в онлайн. Зараз працює тестова версія, яку планують покращувати. На сайті є тематичні новини та сторінка, на якій регулярно оновлюються дані щодо кількості та місцезнаходження російських військ.

Завдання проєкту, каже засновниця, — стати агрегатором, де буде збиратись максимально повна та актуальна інформація про пересування військ РФ поряд із кордоном України. Це дозволить відчути реальні масштаби загрози і розвінчуватиме фейки і пропаганду Кремля щодо відсутності російських військ в Україні чи на кордоні.

«Тому ми вирішили, що важливо, щоб на старті проєкт був саме російською та англійською мовами — щоб протидіяти контенту кремлівських медіа та пропаганди. Українська версія вже в розробці», — пояснила пані Гонтар.

Вона зазначає, що наразі велика частина інформації надходить від самих свідків пересування — цьому сприяють соціальні мережі. 

«Але подібних відео дуже багато, і вони потребують аналізу та внесення в контекст. Саме цим ми і займаємось, спираючись на власне розслідування та на аналіз інших авторитетних розслідувальних груп. Для перевірки ми використуємо техніки OSINT-розвідки на основі відкритих даних — медіа, публікацій, соціальних мереж, даних супутників, перельотів тощо, звертаємось за необхідності до наших експертів та джерел», — розповіла Марго Гонтар.

Проєкт волонтерський, приєднатись до нього може будь-хто. Для цього можна написати сторінці 7.62 project у фейсбуці, на пошту contact@762project.org або особисто Марго Гонтар. За цією ж адресою можна надсилати свідчення та докази переміщення російських військ.

«У проєкті є кілька постійних учасників, волонтерів та експертів, до яких ми звертаємось, з різних країн світу. Це журналісти, експерти з боротьби з дезінформацією, експерти з OSINT, IT, колишні та теперішні військові. Ми тільки починаємо, і ця мережа розширюється», — каже Марго Гонтар.

Нагадаємо, Євросоюз назвав сім найнебезпечніших міфів Росії про ескалацію навколо України.

Ілюстрація: facebook.com/762project

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5491
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Яша Бриль
814 дн. тому
Але проект звідусіль виглядає як російський. Жодного натяку на приналежність. Якби я його випадково здибав, подумав би "О, ще якась рашистська хєрня пропагандонська, аби нас позалякувати". Слова якоїсь кореспондентки, а хоч би й Голосу Америки, то всьо дуже харашо. Але ж
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду