detector.media
01.02.2022 08:44
В Україні запустили сайт 7.62 project, який відстежує пересування російських військ на кордоні
В Україні запустили сайт 7.62 project, який відстежує пересування російських військ на кордоні
Завдання проєкту — зібрати максимально повну та актуальну інформацію про пересування військ РФ поряд із кордоном України. Це дозволить відчути реальні масштаби загрози і розвінчуватиме фейки Кремля щодо відсутності військ в Україні чи на кордоні.

В Україні запустили сайт 7.62 project, який відстежує пересування російських військ на кордоні України. Його засновницею та авторкою стала Марго Гонтар — міжнародна журналістка «Голосу Америки» та співзасновниця проєкту StopFake.

Як вона розповіла в коментарі «Детектору медіа», задум проєкту з'явився в грудні 2021 року. 27 січня його вивели публічно в онлайн. Зараз працює тестова версія, яку планують покращувати. На сайті є тематичні новини та сторінка, на якій регулярно оновлюються дані щодо кількості та місцезнаходження російських військ.

Завдання проєкту, каже засновниця, — стати агрегатором, де буде збиратись максимально повна та актуальна інформація про пересування військ РФ поряд із кордоном України. Це дозволить відчути реальні масштаби загрози і розвінчуватиме фейки і пропаганду Кремля щодо відсутності російських військ в Україні чи на кордоні.

«Тому ми вирішили, що важливо, щоб на старті проєкт був саме російською та англійською мовами — щоб протидіяти контенту кремлівських медіа та пропаганди. Українська версія вже в розробці», — пояснила пані Гонтар.

Вона зазначає, що наразі велика частина інформації надходить від самих свідків пересування — цьому сприяють соціальні мережі. 

«Але подібних відео дуже багато, і вони потребують аналізу та внесення в контекст. Саме цим ми і займаємось, спираючись на власне розслідування та на аналіз інших авторитетних розслідувальних груп. Для перевірки ми використуємо техніки OSINT-розвідки на основі відкритих даних — медіа, публікацій, соціальних мереж, даних супутників, перельотів тощо, звертаємось за необхідності до наших експертів та джерел», — розповіла Марго Гонтар.

Проєкт волонтерський, приєднатись до нього може будь-хто. Для цього можна написати сторінці 7.62 project у фейсбуці, на пошту contact@762project.org або особисто Марго Гонтар. За цією ж адресою можна надсилати свідчення та докази переміщення російських військ.

«У проєкті є кілька постійних учасників, волонтерів та експертів, до яких ми звертаємось, з різних країн світу. Це журналісти, експерти з боротьби з дезінформацією, експерти з OSINT, IT, колишні та теперішні військові. Ми тільки починаємо, і ця мережа розширюється», — каже Марго Гонтар.

Нагадаємо, Євросоюз назвав сім найнебезпечніших міфів Росії про ескалацію навколо України.

Ілюстрація: facebook.com/762project

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY