Ольга Удодова про інфлюєнс-маркетинг StarLightMedia: «У блогера не має бути провокаційного контенту»

Ольга Удодова про інфлюєнс-маркетинг StarLightMedia: «У блогера не має бути провокаційного контенту»

8 Червня 2021
5151
8 Червня 2021
17:00

Ольга Удодова про інфлюєнс-маркетинг StarLightMedia: «У блогера не має бути провокаційного контенту»

5151
Чи має держава регулювати рекламну активність блогерів, хто в Україні уособлює містера Пропера та які тренди реклами у блогах і соцмережах працюватимуть у 2021 році.
Ольга Удодова про інфлюєнс-маркетинг StarLightMedia: «У блогера не має бути провокаційного контенту»
Ольга Удодова про інфлюєнс-маркетинг StarLightMedia: «У блогера не має бути провокаційного контенту»

Холдинг StarLightMedia вже кілька років розвиває напрям інфлюєнс-маркетингу — співпрацює із блогерами і допомагає рекламодавцям через них продавати свої товари. Клієнтами компанії стали Unilever, Visa, Coca-Cola, Nestle, P&G, Loreal, Carlsberg та інші. Медіагрупа пропонує їм послуги  продакт-плейсменту, бренд-амбасадорство, онлайн-серіали (на зразок торішнього Fake), інтеграцію у кліпи зірок. Напрямок досить прибутковий, а ринок зростає: дослідження IAB Ukraine оцінює обсяг українського ринку інфлюєнс-маркетингу 2020 року у 337 мільйонів гривень.

«Детектор медіа» поспілкувався з Ольгою Удодовою, директоркою з прямих продажів інтернет-реклами PayTV&Digital, про співпрацю із блогерами, стандарти й частку на ринку.

— Ольго, чому ви зробили ставку на цей напрямок? З якого проєкту він розпочався?

Як і кожен трендовий напрямок, до нас він прийшов із закордону, значною мірою завдяки міжнародним брендам. Ринок завжди хоче чогось нового й цікавого, а ми як великий гравець на рику інтернет-реклами не могли не звернути уваги на цей тренд. Наш перший кейс був із вермішеллю швидкого приготування. В межах проєкту з одним блогером продукт побував навіть у Гонконгу. У готелі блогер демонстрував кмітливість: як за наявності чайника, молока та вермішелі швидкого приготування можна зробити швидкий сніданок.

— Наскільки інфлюєнс-маркетинг розвинений в Україні як індустрія?

Достатньо, наприклад, аби його взяли на озброєння великі фармацевтичні бренди, всі дії яких досить жорстко регулюються законодавством. У першому кварталі 2021 року наші клієнти з цієї галузі витратили на інфлюєнс-маркетинг стільки, скільки за три квартали минулого року. А основний сезон ще попереду! Несподівано для всіх під час коронавірусної епідемії цей напрямок добре зростав. Все ж таки специфіка інфлюєнс-маркетингу — це поради, до яких, як показує безліч досліджень, прислухаються найбільше.

— Чи напрацьована система стандартів у цій ніші?

Міжнародне об'єднання учасників ринку інтерактивної реклами IAB почало стандартизацію ринку. Є певні ключові принципи, такі як виявлення накрутки показників або ботів в акаунті. Загалом кожен оператор ринку діє на основі досвіду.

— Чи могли б ви оцінити обсяги ринку? Хто найсильніші гравці на ньому? Яка ваша частка?

На жаль, немає незалежних публічних досліджень, що дозволяють мати чітку картину. За нашою оцінкою, ми входимо у п’ятірку операторів ринку в цьому напрямку. Не можу відповісти щодо нашої частки — це комерційна таємниця.

— Наскільки це успішний напрямок для групи?

Напрямок зростає кожен рік на 200 %, тому, звісно, він успішний. Головне завдання — рухатися від звичайного продакт-плейсменту до цікавих кейсів із колабораціямі блогерів, інтеграціями у кліпи та концерти зірок, серіалів. Це кейси суто під клієнтів та їхні конкретні комунікативні цілі. В нас уже є такі кейси, й попит на них тільки зростає.

Як ви вимірюєте ефективність проєктів?

Основні показники, які хочуть бачити клієнти до моменту купівлі, — охоплення цільової аудиторії та відсоток залученості. Якщо йдеться про ютуб, то відсоток утримання аудиторії. Звісно, все це має конвертуватись у продажі. Також, де можливо, намагаємося розширювати аналітику від вартості залученої аудиторії до замірів упізнаваності бренду до та після кампанії.

— Які бренди — найактивніші замовники в сегменті інфлюєнс-маркетингу?

— Міжнародні бренди товарів широкого вжитку.

— Яку аудиторію вдається охопити саме цим сегментом? На які аудиторії спрямовані найчастіше запити клієнтів?

Здебільшого запит на жіночу аудиторію, бо жінки купують і чоловічі товари. За даними опитування CivicScience, у США жінки щорічно приймають від 70 % до 80 % усіх рішень про покупки.

—  Як ви шукаєте блогерів? За якими принципами співпрацюєте з ними?

Блогерів підбираємо на основі брифу від клієнта. Лише частина з них — обличчя наших телеканалів. Цільова аудиторія, цінності, що доносить блогер, — усе це має збігатися з тим, що потрібно бренду. Важлива легкість роботи із блогером, його готовність прислухатися до побажань клієнта, добре знати свою аудиторію — в якому форматі вона найкраще сприйме меседж.

— Чи монетизуєте ви зірок інших каналів, якщо є такі потреби клієнтів?

Так, монетизуємо.

Як ви стежите за дотриманням етичних стандартів? Чи розроблені вони у вас?

Із кожним блогером ми обов’язково підписуємо договір, у якому вказані всі нюанси, в тому числі етичного та конфіденціального характеру. У блогера не має бути провокаційного контенту, ненормативної лексики, відвертої політичної заангажованості. Контент не має переходити межі моральних норм. Блогер зобов’язується не поширювати неправдивої інформації, не підтримувати пліток, не брати участь у скандалах тощо.

— Чи траплялися вам закиди щодо введення споживачів в оману?

Ніколи. Звісно, коментарі бувають різні, але щодо продуктів такого фідбеку не було.

— За прогнозом керівниці IAB Ukraine Анастасії Байдаченко, темпи зростання цього ринку приблизно 50–70 % на рік триматимуться до появи державного регулювання. Як ви ставитеся до регулювання цієї сфери?

Не думаю, що регулювання цієї сфери потрібне. Гравців ринку буде достатньо, на мій погляд.

— Які диджітал-серіали ви знімаєте? На них є запит?

Запит на якісний відеоконтент тільки росте, поступово включаючи AR- та VR-технології. Вебсеріали з меншим, ніж на телебаченні, хронометражем серій (12–20 хвилин) та більшою динамічністю сюжетів — відносно новий напрямок. Їхня аудиторія має вік 18–25 років. Бюджет якісного вебсеріалу не може бути маленьким, але він значно нижчий за бюджет телевізійного. Зараз ми маємо в роботі дві ідеї серіалів — комедійний та драматично-комедійний. Ведемо переговори з потенційними рекламодавцями. Наш перший вебсеріал Fake вийшов минулого літа. Новий канал розпочав знімати його вже з чотирма партнерами, які допомогли повністю окупити виробництво серіалу до початку зйомки.

— Якими були ваші найуспішніші кейси бренд-амбасадорства та продакт-плейсменту? І якими — найменш успішні?

Серед найуспішніших — наприклад, амбасадорство із брендом «Комо» та Євгеном Клопотенком. Ефективно співпрацюємо з доктором Комаровським. Цікава колаборація вийшла в кліпі Альони Альони та «Калуша» «Гори». Також згадаємо проєкти з Libresse, Visa, Tide, Mr. Proper. В останньому ми, здається, знайшли справжнього Mr. Proper — це Влад Яма. Він так гармонійно виглядає в цій ролі, що аудиторія зірки просто в захваті та просить випустити рекламу з інстаграма на телебаченні.

Поганих досвідів у нас не було; були важкі проєкти, але вони закінчилися добре і, головне, клієнти залишилися задоволені. Основні складнощі виникають, якщо проєкт потрібно запускати в дуже короткі терміни, набагато коротші, ніж зазвичай потребує процес виготовлення матеріалів та їх узгодження. Тому може спрацювати людський фактор.

— Які основні тренди в інфлюєнс-маркетингу будуть актуальні у 2021 році?

Великі проєкти за участю блогерів, які будуть виступати в колаборації. Можливо, челенджі. Інтеграції у кліпи та концерти зірок, їхні авторські програми. І вебсеріали, підлаштовані під запити й цілі клієнтів.

Фото надане Ольгою Удодовою

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5151
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду