НАМ запустив новий сезон регіональних форматів і планує їх дистрибуцію на великі канали

НАМ запустив новий сезон регіональних форматів і планує їх дистрибуцію на великі канали

9 Березня 2021
1363
9 Березня 2021
12:07

НАМ запустив новий сезон регіональних форматів і планує їх дистрибуцію на великі канали

1363
Асоціація відібрала 17 регіональних компаній, які запустять нові формати.
НАМ запустив новий сезон регіональних форматів і планує їх дистрибуцію на великі канали
НАМ запустив новий сезон регіональних форматів і планує їх дистрибуцію на великі канали

Національна асоціація медіа обрала переможців третього сезону проєкту «Лабараторії форматів». Про йдеться у повідомленні асоціації.

У цьому сезоні  команда проєкту розробила п’ять нових регіональнийх форматів. На виробництво кожного з них Internews виділив гранти у розмірі 40-70 тисяч гривень. Цієї суми не вистачає на повну реалізацію проєкту, тому решту коштів регіональні компанії вкладають самостійно. На конкурс телекомпанії подали 48 заявок, 17 з них були відібрані для створення майбутніх форматів.

Найбільшою популярністю користувався  формат «Крафт-квест». Це телегра у квест, мета якої - познайомити глядачів із локальними виробниками крафтової продукції та місцевими ремісниками; сприяти розвитку малого підприємництва (кількість епізодів – 4, сума гранту – 70 000 грн). Для нього було відібрано змість трьох п’ятеро переможців -  ПП Телерадіокомпанія НТК (м. Коломия),  ТОВ «Міська телерадіокомпанія Чернівці» (м. Чернівці), «Телекомпанія СТС» (м. Суми), ТОВ «Телекомпанія "Приват ТБ Дніпро"» ( 9 канал) (м. Дніпро), ТОВ «Медіа група позитив» (телеканал «ТВій Плюс») (м. Херсон)

А донор проєкту «Медійна програма в Україні» Internews погодилась збільшити кількість переможців та суму гранту.

«Компанії вже не бояться труднощів.  Вони хочуть експериментувати взяти участь у конкурсі, виробництві та піарити себе. Третій сезон – це дуже складні у виробництві формати, але у мовників вже  є досвід і впевненість. І це своєрідний тренд. Адже складні часи – це якраз час для сміливих експериментів», - сказала у коментарі «Детектор медіа» керівник проєкту Оксана Панасівська.

Одними з найскладнішими у виробництві Оксана називає проєкти за участю дітей. Серед форматів цього сезону є  вікторина «Батьки VS діти». Її мета навчити учасників/учасниць і глядачів/глядачок використовувати критичне мислення для того, щоб розрізняти правду та фейк (кількість епізодів – 5, сума гранту – 65 000 грн.). її вироблятимуть ТОВ «TV-4» (м. Тернопіль),  КП «Регіональна телерадіокомпанія "Регіон-Донбас"» (м. Краматорськ),  КП телерадіокомпанія "МАРТ" (м. Миколаїв).

Переможцями у праві на реалізацію формату «Не виходячи з дому»  (кількість епізодів – 5, сума гранту – 55 000 грн.) про український досвід цифрової трансформації стали ТОВ «Івано-Франківська ТРК "Канал-402"» (м. Івано-Франківськ),  КП «Бердянська міська телекомпанія "ТБ-Бердянськ"» (м. Бердянськ), Телерадіоагентство «Новий Чернігів» (м. Чернігів).

А проєкт з елементами реаліті-шоу про сучасні затребувані професії  «Золоті стажери» (кількість епізодів – 5, сума гранту – 70 000 грн.) запустять ТРК «Вежа» (м. Івано-Франківськ), ТОВ «Телерадіокомпанія «ТВ-7» (м. Маріуполь), ТОВНТА+ (м. Львів).

А  формат радіоінтерв’ю, який спростовуватиме  міфи про ЛГБТІ-спільноту, «Все, що ви боялись спитати у гея» (кількість епізодів – 10, сума гранту – 40 000 грн.) незабаром вийде на ТОВ «Комерційна Радіостудія "Самара"» (м. Павлоград), ТОВ «Радіокомпанія "Західний полюс"» (м. Івано-Франківськ), ТОВ «Телерадіокомпанія "Відікон"» (м. Суми).

Наразі проєкти, зняті за форматами «Лабараторії форматів» у попередніх сезонах, перебувають у фонді обміну НАМ і всі бажаючі можуть придбати їх.

За словами Оксани Панасівської, деякі регіональні проєкти мають  потенціал для виходу на загальнонаціональні канали і НАМ зараз випрацьовує  систему їх дистрибуції.

«Зараз ми займаємось тим, щоб зробити дистрибуцію системною. Ми дивитимемось на яку аудиторію розраховані проєкти і пропонуватимемо їх  тим загальнонаціональним каналам, які мають схожу аудиторію. Деякі формати мають  регіональні особливості і вони стали бомбою у своєму регіоні.  Але інші мають потенціал для більш широкої аудиторії», - каже вона.

Також асоціація посилює і роботою над монетизацією форматів. І  50% усіх тренінгів для регіональних менеджерів будуть спрямовані на це. «Регіональним каналам треба заробляти. Медіа – це бізнес. У регіональних рекламодавців є великий потенціал і треба з цим працювати», - додала Оксана.

Нагадаємо, наприкінці січня 2021 року команда проєкту НАМ «Лабораторія форматів» оголосила дев’ять радіостанцій, які отримають гранти в розмірі 35 тисяч гривень на виготовлення 10 радіопрограм.

 

Ілюстрація: НАМ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1363
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду