Нові вимоги до реклами банківських депозитів і кредитів почали діяти

Нові вимоги до реклами банківських депозитів і кредитів почали діяти

1 Вересня 2020
2954
1 Вересня 2020
14:36

Нові вимоги до реклами банківських депозитів і кредитів почали діяти

2954
У рекламі банків має бути повна й актуальна інформація про умови депозитів і кредитів
Нові вимоги до реклами банківських депозитів і кредитів почали діяти
Нові вимоги до реклами банківських депозитів і кредитів почали діяти

З 1 вересня 2020 року набувають чинності вимоги Національного банку України до розкриття банками вичерпної інформації про послуги та їхню повну вартість для клієнтів. Відтепер у рекламі банків має бути подана правдива та актуальна інформація про умови депозитів та споживчих кредитів. Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

Зокрема, мова йде про вартість, повні витрати клієнта, включені додаткові послуги, спосіб оплати, санкції у випадку невиконання клієнтом умов тощо. У рекламі обов’язково повинні бути вказані основні характеристики послуги:

  • для кредиту – реальна річна процентна ставка, максимальна сума кредиту та його строк;
  • для депозиту – річна процентна ставка, строк вкладу, валюта та мінімальна сума.

Ці вимоги стосуються телевізійної реклами, радіореклами, реклами на білбордах та на інтернет-банерах. Однак вони розповсюджуються тільки на рекламу конкретних продуктів або послуг для громадян, але не на рекламу послуг для бізнесу та фізичних осіб-підприємців. А також не застосовуються до іміджевої та категорійної реклами банків.

Також усі банки повинні надавати повну інформацію про споживчі кредити та депозити для громадян на вебсайті в єдиному уніфікованому форматі.

Щоб контролювати дотримання цих вимог, Нацбанк здійснюватиме щоденний моніторинг реклами та вебсайтів банків.

За порушення прав споживачів передбачено штрафні санкції від 300 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5100 грн до 13600 грн) за кожне порушення (за Законом України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг»).

«Відносини банку з клієнтом мають бути максимально прозорими, а умови банківських послуг – простими та зрозумілими для споживача. Від цього виграють усі. Клієнт зможе легко порівняти умови різних фінустанов, а банки здобудуть лояльність споживачів та зменшать ризики невиконання умов договорів. Спільно з банками ми забезпечимо прозорість фінансових послуг та орієнтованість на клієнта», – переконана начальниця Управління захисту прав споживачів фінансових послуг Національного банку Ольга Лобайчук.

Нагадаємо, вимоги до розкриття банками вичерпної інформації про послуги та їхню повну вартість для клієнтів були прийняті у травні 2020 року.

Фото: bank.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2954
Читайте також
23.07.2020 14:00
Орест Білоскурський
для «Детектора медіа»
4 539
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду