Рожкова повідомила, що в Нацбанку заборонили НВ публікувати оригінал її інтерв’ю. Регулятор заперечує

Рожкова повідомила, що в Нацбанку заборонили НВ публікувати оригінал її інтерв’ю. Регулятор заперечує

11 Березня 2021
2904
11 Березня 2021
10:55

Рожкова повідомила, що в Нацбанку заборонили НВ публікувати оригінал її інтерв’ю. Регулятор заперечує

2904
Перша заступниця голови НБУ каже, що їй заборонили коментувати низку тем. У Нацбанку її звинуватили в спотворенні фактів та наклепі.
Рожкова повідомила, що в Нацбанку заборонили НВ публікувати оригінал її інтерв’ю. Регулятор заперечує
Рожкова повідомила, що в Нацбанку заборонили НВ публікувати оригінал її інтерв’ю. Регулятор заперечує

Перша заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова повідомила, що керівництво Департаменту комунікацій НБУ заборонило виданню НВ публікувати її інтерв’ю в оригінальному вигляді, зажадавши видалення частини відповідей. Директорка Департаменту комунікацій регулятора Галина Калачова заперечила інформацію про альтернативну версію інтерв'ю.

Як пише НВ, журналіст «НВ Бізнес» Петро Шевченко зустрівся з Рожковою, яка розповіла про зміни в стилістиці управління НБУ після призначення нового голови, чи є ризики незалежності НБУ, чому останній перерозподіл повноважень потрібно вдосконалити, про відносини України і МВФ, про негативні результати роботи останньої місії Фонду, про прибуток банківської системи і дешеві кредити.

У виданні розповіли, що Департамент комунікації НБУ не погодив більшу частину відповідей першої заступниці голови Нацбанку. За словами Рожкової, НВ запропонували видалити відповіді нібито через те, що частина тем не належать до сфери її відповідальності.

«Редакція НВ, з огляду на суспільну важливість видаленої інформації вирішила опублікувати повну версію розмови з мінімальними стилістичними правками», – пояснили в НВ.

Інтерв’ю Катерини Рожкової опублікували 9 березня.

«Українська журналістика бачила чимало спроб цензури. Зокрема й у жанрі інтерв’ю. Здебільшого – це випадки, коли інтерв’ю намагалися суттєво редагувати або забороняли публікувати самі спікери. Моє інтерв’ю для видання НВ в оригінальному вигляді заборонило публікувати керівництво департаменту комунікацій Національного банку. Це черговий приклад цензури в Національному банку України, яка з’явилася з серпня 2020 року після зміни керівництва НБУ та низки кадрових змін в ключових департаментах. Коли незалежна думка з важливих для країни питань не просто нікого не цікавить, а й забороняється до висловлювання», – розповіла Рожкова та подякувала НВ за публікацію оригінальної версії інтерв’ю.

Перша заступниця голови НБУ також повідомила, що через декілька годин після інтерв’ю для НВ голова НБУ видав наказ про те, що їй заборонено коментувати теми внутрішньої ситуації у НБУ, кадрової політики, співпраці з МВФ тощо. «Ситуацію намагаються довести до абсурду: виявляється, що мені як безпосередньому учаснику подій, пов’язаних з націоналізацією ПриватБанку у 2016 році, цю тему також коментувати не можна», – додала вона.

Галина Калачова, своєю чергою, заперечила заяви Катерини Рожкової. «Щодо обвинувачень ДК (департаменту комунікацій) у цензурі. ДК не давав виданню "Новое время" жодної альтернативної версії інтерв'ю (порізаного або непорізаного). Взагалі скороченої департаментом комунікацій версії цього інтерв'ю не існує», – сказала вона в коментарі агентству «Інтерфакс- Україна».

Калачова звинуватила першу заступницю голови Нацбанку в спотворенні фактів, наклепі й провокуванні ЗМІ на оприлюднення недостовірної інформації. На її думку, працівники регулятора, особливо топ-менеджери, «мають дбати про репутацію Нацбанку та не шкодити їй».

«One voice policy – це важливо, і це не ноу-хау НБУ. Ще одна річ, якої я не уявляю, як речник будь-якого іноземного центробанку говорить щось проти своєї інституції та команди», – додала голова департаменту комунікацій НБУ.

Нагадаємо, із 3️ серпня 2020 року з посади директорки Департаменту комунікацій Національного банку України за власним бажанням звільнилась Наталія Бондаренко. 4 серпня НБУ оголосив конкурс на цю посаду.  8 вересня 2020 року правління НБУ визначило переможницю конкурсу на посаду директора Департаменту комунікацій НБУ, нею стала журналістка та редакторка Галина Калачова

Раніше, 1 липня, голова Національного банку Яків Смолій повідомив, що подав президенту Володимиру Зеленському заяву про звільнення за власним бажанням. Це рішення він поясним «систематичним політичним тиском» на НБУ. Наступного дня парламент його звільнив. Виконує обов'язки керівника регулятора перша заступниця Катерина Рожкова. 7 липня Яків Смолій написав прощальний лист журналістам, у якому подякував за спільну роботу, принциповість, дотримання професійних стандартів, людяність та небайдужість.

Фото: НБУ, Катерина Рожкова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2904
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду