Google в Австралії пообіцяв блокувати піратські сайти без рішення суду

Google в Австралії пообіцяв блокувати піратські сайти без рішення суду

31 Серпня 2020
1555
31 Серпня 2020
16:37

Google в Австралії пообіцяв блокувати піратські сайти без рішення суду

1555
Українські правовласники сподіваються також сподіваються на таке співпрацю з Google.
Google в Австралії пообіцяв блокувати піратські сайти без рішення суду
Google в Австралії пообіцяв блокувати піратські сайти без рішення суду

Google уклав меморандум з правовласниками Австралії: пошукова система обіцяє блокувати проксі і дзеркала піратських сайтів без рішення суду. Новий меморандум покликаний усунути ситуацію, коли альтернативні урл-адреси сайтів, заблокованих через суд, легко знаходилися. Про це повідомляє «Чисте небо» з посиланням на  видання Sydney Morning Herald.

За інформацію «Чистого неба», у минулому Австралія користувалася репутацією розсадника піратства. Однак за ініціативою правовласників  у 2015 році був прийнятий Закону про блокування доступу до краденому контенту. Відтоді інтернет-провайдери заблокували доступ до безлічі сайтів, які порушують права інтелектуальної власності.

Однак залишалася проблема проксі, «дзеркал» і їх видачі у пошуку Google та інших пошукових систем. У зв'язку з цим, в 2018 році був прийнятий новий закон, що спростив блокування доступу до цих типів сайтів. Спочатку Google опирався нововведенням, але минулого року пошукова система добровільно погодилася видалити сотні сайтів з австралійської видачі без судового рішення.

Після блокування незаконний сайт часто заводить нові домени, які легко знайти через пошук. Доступ до нових урлів, звичайно, можна знову закрити через суд, але це місяці роботи. «Пірати користуються часом між створенням нелегального сайту-дзеркала, змінюючи одну букву в адресі, а нам потрібно три-чотири тижні, щоб провести позов через судову систему», — пояснив Грехем Берк, голова Creative Content Australia. А Люсінда Лонгкрофт, директор з державної політики Google Australia, наголосила на тому, що ці заходи стануть ще одним кроком на шляху до захисту авторських прав і дадуть правовласникам швидке рішення.

В'ячеслав Мієнко, глава Ініціативи «Чисте небо», яка займається боротьбою з крадіжкою контенту в Україні, вважає згаданий меморандум вдалим прикладом співпраці: «Об’єднання різних гравців ринку зі спільними цінностями завжди дає хороші результати. У 2017 році ми втілили на законодавчому рівні досудовий механізм блокування нелегальних ресурсів, але нам все ще необхідна активніша позиція регулятора (прим. — Мінекономіки) у цьому питанні. Законодавство про блокування ресурсів провайдерами в Україні не досконале, але ми працюємо у цьому напрямку. Співпраця з Google з автоматичного блокування у пошуковій видачі посилань на нелегальний контент у нас з'явилася, як мета, у 2019 році. Раді, що це вже має практичну реалізацію у світі і впевнені, що Google відгукнеться і на наші пропозиції про співпрацю».

Нагадаємо, голлівудські кіностудії подали позов проти провайдера-пірата і вимагають вимагають відшкодування у розмірі 150 000 доларів за кожен випадок порушення авторських прав.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1555
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Витя
1322 дн. тому
Круто, піду фільм скачаю
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду