У Італії  намагаються боротись з крадіжками контенту завдяки ідентифікації реєстраторів доменів і хостерів

У Італії намагаються боротись з крадіжками контенту завдяки ідентифікації реєстраторів доменів і хостерів

4 Серпня 2020
1233
4 Серпня 2020
17:18

У Італії намагаються боротись з крадіжками контенту завдяки ідентифікації реєстраторів доменів і хостерів

1233
Італійська антипіратська група FAPAV, до якої входить понад 40 компаній з аудіовізуального сектору, запропонувала новий підхід до боротьби з крадіжками контенту, який назвала «знай свого клієнта».
У Італії  намагаються боротись з крадіжками контенту завдяки ідентифікації реєстраторів доменів і хостерів
У Італії  намагаються боротись з крадіжками контенту завдяки ідентифікації реєстраторів доменів і хостерів

Про це повідомляє «Чисте небо»  з посиланням на пресслужбу організації.

Принцип «знай свого клієнта» поширений у фінансовому секторі: банки проводять ретельну перевірку особистості, коли хтось вперше відкриває рахунок. Ці заходи призначені для запобігання різних видів незаконної діяльності: від фінансування тероризму до нелегального розміщення чужої інтелектуальної власності. Будучи розширеним на інших учасників екосистеми розповсюдження контенту, даний підхід зобов'язує реєстраторів доменів і хостерів проводити ідентифікацію при реєстрації нових клієнтів.

Передбачається, що це ускладнить роботу нелегальних сайтів в анонімному режимі і зробить для них загрозу судового переслідування за порушення авторських і суміжних прав реальнішою. Оскільки зараз неможливість визначити, хто стоїть за піратським сайтом, є однією з головних труднощів для правовласників, які захищають свою інтелектуальну власність. Дані в Whois часто не відповідають реальності, а контакти адміністраторів сайту або відсутні, або не дозволяють ідентифікувати людей.

В'ячеслав Мієнко, керівник антипіратської ініціативи «Чисте небо», вважає, що більш якісна перевірка і ідентифікація регистранта доменного імені або клієнта хостингу сприятиме розкриттю даних про власника ресурсу і спростить процес захисту прав інтелектуальної власності: «В Україні спеціальні вимоги встановлені тільки у разі делегування домена другого рівня в домені UA. Зокрема, регистрант зобов'язаний надати реєстратору документальне підтвердження свого права на торговельну марку. Решта доменів можуть бути делеговані без будь-яких обмежень. Персональні дані реєстратора у Whois, як правило, закриті. Хостинг в будь-якій країні світу ви можете придбати не виходячи зі свого будинку або офісу».

Однак, він звертає увагу на те, «що будь-які дії в інтернеті залишають "сліди"»: «Особливо, якщо ви платите за послуги з делегування доменного імені або хостингу сайту. Тому, як правило, в рамках кримінальної справи не складає труднощів виявити реальне джерело трафіку, розміщення сервера або встановити власника нелегального ресурсу. Це тільки питання часу і технічної експертизи, яку ми навчилися проводити власними ресурсами. Не думаю, що впровадження подібної практики щось сильно змінило б для України, оскільки більшість нелегальних ресурсів не мають реєстрації в нашій доменній зоні».

Нагадаємо, нещодавно всесвітня організація інтелектуальної власності (WIPO) запустила новий онлайн-сервіс WIPO PROOF, який має допомогти захистити цифровий контент від крадіжки.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1233
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду