detector.media
25.05.2020 16:30
«Зеонбуд»: чи є Національна рада командою Президента?
«Зеонбуд»: чи є Національна рада командою Президента?

Як стало відомо у четвер 21 травня, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення (Національна рада) прийняла рішення про проведення позапланової перевірки компанії «Зеонбуд» - оператора цифрової телемережі Т2. За офіційною версією регулятора, під час проведення моніторингу 12 травня були виявлені ознаки порушення ліцензіатом вимог умов ліцензії, а саме – зафіксовано відсутність поширення в мережі тестової інформації Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС), в якій остання просить телеглядачів залишатись вдома у зв’язку з COVID-19.

Це офіційна версія Національної ради, а що ж відбувалося насправді.

Так, дійсно, 8 травня ми отримали лист ДСНС із пропозицією провести тестування обладнання цифрової мережі, за допомогою якого може проводитися оповіщення населення про надзвичайні ситуації, і з цією метою розмістити певну тестову інформацію 12 травня у період часу з 03 до 06 години ночі.

У той же день, 8 травня, «Зеонбуд» направив ДСНС відповідь про те, що виконати пропозиції ДСНС неможливо без порушення норм чинного законодавства, адже запропонований формат передачі інформації передбачав внесення «Зеонбуд» змін до аудіо-візуального ряду програм телеканалів, що категорично заборонено законом «Про телебачення і радіомовлення».

У листі нами також було зазначено, що система оповіщення цифрової мережі має технічну можливість виконати пропозицію ДСНС без внесення змін у програми телеканалів, а саме за допомогою системи умовного доступу (CAS) приймачів телеглядачів, але ще в жовтні 2014 року Національна рада своїм рішенням № 296 заборонила «Зеонбуд» використовувати в своїй мережі систему умовного доступу і таким чином переважна більшість телеглядачів втратила можливість приймання інформації у такому форматі. Ми неодноразово звертали увагу Національної ради на те, що таке рішення протирічить питанням безпеки на державному рівні, але наші аргументи залишились непочутими.

Копія листа в ДСНС була направлена і до Національної ради. Таким чином, регуляторному органу було достеменно відомо, що 12 травня не буде відбуватися трансляції тестової інформації в цифровій мережі, тому проведення моніторингу було фактично фарсом.

Більше того, вже 15 травня «Зеонбуд» направив у ДСНС ще один лист із власною пропозицією організувати проведення тестового оповіщення у форматі, який надає можливість уникнути значних протиріч з чинним законодавством. Копію листа також отримала і Національна рада.

Таким чином, станом на сьогодні, між ДСНС і «Зеонбуд» йде конструктивний діалог з пошуку оптимального варіанту організації взаємодії у питанні оповіщення населення про можливі надзвичайні ситуації за допомогою ресурсу цифрової мережі.

Все це прекрасно відомо і членам Національної ради. Але це не заважає їм у терміновому порядку, з голосу, без попереднього обговорення та з грубим порушенням чинного законодавства, приймати рішення про призначення позапланової перевірки «Зеонбуд».

Такі дії Національної ради не кореспондуються з заявами Президента України, що дерегулювання і створення сприятливих умов для ведення бізнесу є одним  з пріоритетів команди Президента.

Отже, постає питання, а чи є Національна рада командою Президента ?! Адже очевидно, що вона в своїй роботі керується зовсім іншими пріоритетами.

Пресслужба ТОВ «Зеонбуд»

Матеріал опубліковано на правах реклами

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY