Одеські телеканали «Град» і «Арт» виграли конкурс на цифрове мовлення в мультиплексі в Одесі

Одеські телеканали «Град» і «Арт» виграли конкурс на цифрове мовлення в мультиплексі в Одесі

8 Серпня 2019
2524
8 Серпня 2019
13:30

Одеські телеканали «Град» і «Арт» виграли конкурс на цифрове мовлення в мультиплексі в Одесі

2524
У конкурсі Національної ради з питань телебачення і радіомовлення на два вільні місця в цифровому мультиплексі Концерну РРТ в Одесі на 27 ТВК перемогли одеські телекомпанії «Град» і «Арт» (7 канал), які мовлять в аналоговому ефірі Одеси, але досі не мали цифрових ліцензій. Підсумки конкурсу Нацрада підбила 8 серпня.
Одеські телеканали «Град» і «Арт» виграли конкурс на цифрове мовлення в мультиплексі в Одесі
Одеські телеканали «Град» і «Арт» виграли конкурс на цифрове мовлення в мультиплексі в Одесі

На конкурс було виставлено 11-те і 12-те місця в одеському мультиплексі Концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення, який мовить на частоті 27 ТВК. На кожне місце претендували по дві компанії.

На 11-те місце претендували ТОВ «Телерадіокомпанія “Град”» («Град») з Чорноморська Одеської області і ТОВ «Мост-ТВ» з Одеси.

«Град» – одеський телеканал, що мовить 14 років в аналоговому ефірі в Одесі та області. «Град» не отримав цифрових ліцензій на конкурсах у 2011-2012 роках. Але в жовтні 2018 року виграв цифрове покриття в мережі «Зеонбуду» в шести містах Одеської області, за винятком Одеси, де вільних місць у мультиплексі МХ-5 немає, та Ізмаїла, де Нацрада віддала перевагу місцевому комунальному телеканалу «Ізмаїл ТБ» (Обласний центр естетичного виховання). У листопаді 2018 року «Град» подав на конкурс Нацради на два додаткових місця в регіональному мультиплексі Концерну РРТ у 22 містах Одеської області заявку на одну синхронну зону – в Одесі на 27 ТВК, але програв. Власники «Граду» — бізнес-партнерка колишнього народного депутата від Блоку Петра Порошенка Геннадія Чекіти Тетяна Шпалтакова (51 %) і колишній депутат Одеської міськради й соратник мера Одеси Геннадія Труханова Анатолій Балінов(49 %).

За словами представника каналу, «Град» близько трьох місяців тому розпочав цифрове мовлення в Одеській області, але для каналу важливо мати цифрову частоту в самій Одесі, де проживає 44% населення області. «Град» має найстарішу службу новин в Одеській області, є членом Незалежної асоціації мовників, створює спільні проєкти з регіональними мовниками з інших регіонів, підтримує зв’язки з американською регіональною телекомпанією.

Конкурентом ТРК «Град» була створена в червні 2019 року одеська компанія «Мост-ТВ». Власниця компанії – Діна Мартинова. За словами представниці «Мост-ТВ», власниця компанії – фізична особа-підприємець, вона родом з Луганська та з дитинства мріяла створити телеканал, особливо мрія актуалізувалася після подій 2014 року. Представниця повідомила, що в компанії вже працює близько 10 осіб, які готують телевізійний продукт, щоб одразу почати мовлення після отримання ліцензії.

Члени Нацради нагадали про велику конкуренцію серед місцевих каналів в Одесі та труднощі повернення інвестицій у ТБ і запропонували новоствореній телекомпанії починати з інтернет-мовлення або кабельного мовлення, яке ліцензується без конкурсу, щоб зрозуміти обсяги витрат на мовлення в Одесі. Також члени Нацради наголосили, що повинні в першу чергу підтримувати компанії, які мають аналогові ліцензії та не мають цифрових. Тому й віддали перевагу «Граду».

На 12-те місце претендували ТОВ «Телерадіокомпанія “Арт”» з Одеси (7 канал) і ТОВ «Телерадіокомпанія «Медіа-юг» з Києва («Бессарабия ТВ»).

7 канал – один з найстаріших одеських мовників. Складається з двох юридичних осіб – ТОВ «ТРК “Арт”» і ТОВ «Ріак-інформ», які мають ліцензії на ефірне аналогове мовлення в Одесі, де ділять одну частоту – 7 ТВК. Також канал мовить у кабельних мережах. Це один з одеських ефірних каналів, що не отримав місця в мультиплексі «Зеонбуду» на конкурсах Нацради 2011-2012 років, а в грудні 2017 року в конкурсі на місця в одеському мультиплексі Концерну РРТ він не брав участі. У листопаді 2018 року 7 канал подав дві заявки на конкурс Нацради на два додаткових місця в регіональному мультиплексі Концерну РРТ у 22 містах Одеської області від обох своїх юридичних осіб: одну (від ТРК «Арт») – тільки на Одесу, другу (від «Ріак-інформ») – на всю область. У результаті «Ріак-інформ» виграв цифрове покриття по всій області, а «Арт» залишився без цифрової ліцензії. Власник каналу – одеський бізнесмен сирійського походження Аднан Ківан. У 2017 році Нацрада виявила в ефірі 7-го каналу «джинсу» про будівельну компанію пана Ківана, але санкцій до мовника не застосувала, вирішивши, що їй бракує повноважень.

Член Нацради Олег Черниш звернув увагу на те, що «Арт» і «Ріак-інформ», який уже має цифрову ліцензію, фактично є одним каналом зі спільною сіткою мовлення, спільною студією, спільним власником. Хоча колись це були два різні канали з двома різними власниками, які просто ділили одну аналогову частоту в Одесі – 7 ТВК. Утім, члени Нацради вирішили, що мають підтримувати в цьому конкурсі свого аналогового ліцензіата.

«Бессарабия ТВ» (ТОВ «Телерадіокомпанія «Медіа-юг») – кабельний телеканал, що мовить у кабельних мережах на півдні Одеської області від Білгорода-Дністровського до Ізмаїла. Випускає 3,5 години власного продукту, решту часу показують контент київських телеканалів, наприклад, «2+2». У єдиному державному реєстрі відсутня інформація про кінцевих бенефіціарів телеканалу. Через ТОВ «Молодість дистриб’юшн» і ТОВ «Ентрі-7» мовник належить двом офшорам з Белізу та Сейшельських островів. Судячи з юридичних адрес і керівників, цей місцевий телеканал пов'язаний з групою «1+1 медіа» Ігоря Коломойського. ТРК «Медіа-юг» зареєстрована по вулиці Хрещатик, 4 у Києві (там же зареєстровані інформаційне агентство УНІАН і телеканал УНІАН-ТБ), ТОВ «Молодість дистриб’юшн» зареєстроване по вулиці Кирилівській, 23 у Києві (адреса «1+1 медіа»), а керівником цієї компанії є юристка «1+1 медіа» Ірина Стройко. У грудні 2017 року та листопаді 2018 року брав участь в обох конкурсах на місця в регіональному мультиплексі Концерну РРТ у 22 містах Одеської області, але програв обидва рази.

Олег Черниш запропонував «Бессарабии ТВ» подаватися на наступний конкурс на місце в одеському мультиплексі, у якому вона вже матиме шанси на перемогу, оскільки всі охочі аналогові одеські телеканали подали заявки на цифрові ліцензії на цей конкурс. Член Нацради Олександр Ільяшенко повідомив, що через один-два тижні Нацрада оголосить конкурс на вільне місце в регіональному мультиплексі Концерну РРТ в Одеській області, яке вивільнилося після анулювання ліцензії телеканалу «Одеса-1», який так і не розпочав мовлення та подав заяву про анулювання ліцензії.

Таким чином, у результаті трьох цифрових конкурсів (грудень 2017, листопад 2018, серпень 2019) місця в регіональному мультиплексі Концерну РРТ в Одеській області розподілені таким чином:

1. ТОВ «ТРК “Клуб-ТВ”», Одеса (GTV)

2. ТОВ «ТРК “Андсер”», Одеса (А1)

3. ТОВ «ТРК “Південна хвиля-ТВ”», Одеса («Южная волна»)

4. ТОВ «ТРК “Моя Одеса”», Одеса («Думская.TV»)

5. ТОВ «Реноме інет», Одеса (Olvia)

6. Вільне місце після анулювання ліцензії ТОВ «ТРК “Одеса 1”», Київ («Одеса 1») – дочірньої компанії Прямого каналу

7. ТОВ «Гравіс», Київ («ПлюсПлюс»)

8. ТОВ «ТРК “Нова Одеса”», Одеса («Первый городской»)

9. ТОВ «Ріак-інформ», Одеса (7 канал)

10. ТОВ «ТРК “Здоров’я”», Одеса («Здоровье») – Одеса і 11 населених пунктів центральної та південної частин Одеської області

10. ТОВ «Балінформкомпанія», Балта Одеської обл. (БІК) – 10 населених пунктів північної частини Одеської області

11. ТОВ «Телерадіокомпанія “Град”», Чорноморськ Одеської обл. («Град»)

12. ТОВ «Телерадіокомпанія “Арт”», Одеса (7 канал)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2524
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду