Вадим Сидоренко: Інтернет речей може вдвічі збільшити ринок провайдерів

Вадим Сидоренко: Інтернет речей може вдвічі збільшити ринок провайдерів

1 Серпня 2019
4670
1 Серпня 2019
18:30

Вадим Сидоренко: Інтернет речей може вдвічі збільшити ринок провайдерів

4670
Вадим Сидоренко залишив «Тріолан», щоб запустити власний проект у сфері інтернету речей.
Вадим Сидоренко: Інтернет речей може вдвічі збільшити ринок провайдерів
Вадим Сидоренко: Інтернет речей може вдвічі збільшити ринок провайдерів

Генеральний директор провайдера «Тріолан» Вадим Сидоренко залишив компанію, щоб реалізувати власний проект у сфері інтернету речей (IoT) під назвою Omo.systems. Цю інформацію, поширену Liga.Tech, «Детектору медіа» підтвердив сам пан Сидоренко.

Він розповів, що новий проект має створити додаткову монетизацію для провайдерів, у тому числі й кабельних. І надалі він планує співпрацювати з різними провайдерами, у тому числі й «Тріоланом». Запуск свого проекту пан Сидоренко планує на вересень. А вже за три роки сподівається, що IoT зможе подвоїти кошти, які провайдери отримують від платного телебачення. Компанія вже має власний сайт і розробила пропозицію для клієнтів.

У самому «Тріолані», за його словами, функції генерального директора будуть перерозподілені між чинними співробітниками.

Детальніше читайте в бліц-інтерв’ю Вадима Сидоренка.

– Вадиме, чому ви вирішили залишити «Тріолан» і коли пішли з компанії?

Я пішов 1 липня, рівно місяць тому. Пішов тому, що мені цікаво займатися створенням і розвитком. А «Тріолан» і ринок телебачення та інтернету знаходиться на піку свого розвитку.

А щодо планів розвивати вважаю, що наступна тема, яка ставатиме дедалі актуальнішою, – це інтернет речей. Після інтернету людей прийде інтернет речей. Відповідно, мені цікава ця тема. Раніше я намагався запустити її в межах « Тріолану»…

Яким чином ви тестували цей проєкт?

– Ми запускали окремі тестові проєкти щодо відеонагляду, щодо домофонів тощо. Але готових рішень мало, тому для реалізації цього проєкту необхідно писати софт і займатися «залізом». А це вже не спеціалізація провайдерів. Тому в межах провайдера це зробити нереально. А спеціалізація провайдера – це обслуговування.

Чи плануєте ви надалі співпрацювати з провайдерами – «Тріоланом» чи іншими?

– Так. Я вважаю, що саме так і буде. Я створюю готове рішення в першу чергу для провайдерів. Адже я розумію специфіку провайдерів і розумію, яке саме рішення буде їм цікавим. Тому, звісно, я співпрацюватиму з провайдерами. І в тому числі з «Тріоланом».

Чи може IoT створити додаткову монетизацію для кабельних провайдерів?

– Я вважаю, що це єдиний шлях для розвитку кабельних провайдерів. Основне вміння та сила провайдерів у тому, щоб ходити і щось налаштовувати, обслуговувати клієнтів. А інтернет речей передбачає, що на кожному кроці буде пристрій, який треба встановити й обслуговувати. І чим більше буде цих розумних пристроїв – тим більше буде роботи в провайдера. І, відповідно, грошей.

Чи у світі провайдери надають інтернет речей як додаткову послугу своїм клієнтам до послуги телебачення чи інтернету?

– У цьому є проблема. Адже я не знайшов таких готових рішень у світі. В Україні є окремі історії – наприклад, у сфері охорони цікавий приклад «Аяксу», є проєкти щодо домофонів. За кордоном є проєкти, які знімають дані з лічильників чи роблять вуличне освітлення. Але комплексного рішення, яке б об’єднувало і відеонагляд, і охорону, і датчики, і домофони тощо, я не знайшов. Точніше, існують комплексні рішення, які не включають роботу провайдера. Але це дорого і незручно клієнту.

А коли основне навантаження щодо обслуговування ляже на провайдера, клієнту стане зручніше і дешевше цим користуватись. І клієнту добре, і провайдеру є чим зайнятися.

Ці послуги сумісні з послугами надання доступу до телебачення чи інтернету?

– Усі ці датчики потрібно встановити. Далі ремонтувати. Окрім цього вони всі вимагають виходу в інтернет. Адже ними потрібно керувати зі смартфону. Тому це послуги, які дуже добре суміщаються.

Як зможе зрости ринок інтернет і телевізійних провайдерів після запровадження IoT як додаткової послуги?

– Оплата за рівень комфорту, який можна зробити за допомогою інтернету речей, співмірна з нинішньою оплатою за інтернет. Тобто ринок може подвоїтись. Але це песимістичний прогноз. Адже якщо поглянути на прогнози зростання розумних пристроїв у світі, все може бути набагато перспективніше. Зараз кількість клієнтів обмежена, тому що обмежена кількість людей. А кількість розумних речей, які можна занурити в будівлю, гараж, автомобіль, парковку, лічильник, холодильник та отримати додаткову цінність, фактично не обмежена. Тому цей ринок може бути набагато більшим за ринок класичних провайдерів.

За вашими розрахунками, скільки часу потрібно, щоб цей ринок зріс удвічі?

– При нормальному запровадженні системи провайдерам не потрібно багато часу на це. Тому я сказав би, що перший рік піде на «розкачку», а вже на другий рік ринок потенційно може рости. Ще рік я би додав на інерцію. Тому можу прогнозувати подвоєння ринку за три роки.

Чи готові українці платити за такі послуги?

– За багато послуг люди вже готові платити. Наприклад, люди вже платять за домофон, чи систему пропускного пункту, чи охорону з відеонаглядом. Але ми хочемо ці послуги зробити зручнішими, простішими та дешевшими.

Коли ви плануєте виходити на ринок з новим проектом Omo.systems?

– У вересні. Хочу зробити першу презентацію та укласти угоди з першими партнерами та провайдерами. І вже у вересні почнемо надавати послуги.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4670
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду