Комерційний директор Cosmonova|net: Доставка сигналу по ІР у 10 разів дешевша за супутник

Комерційний директор Cosmonova|net: Доставка сигналу по ІР у 10 разів дешевша за супутник

28 Червня 2019
2762
28 Червня 2019
14:00

Комерційний директор Cosmonova|net: Доставка сигналу по ІР у 10 разів дешевша за супутник

2762
Про перспективи розвитку технології ІР-передачі телевізійного сигналу «Детектору медіа» розказав комерційний директор телекомунікаційної компанії Cosmonova|net Костянтин Новицький.
Комерційний директор Cosmonova|net: Доставка сигналу по ІР у 10 разів дешевша за супутник
Комерційний директор Cosmonova|net: Доставка сигналу по ІР у 10 разів дешевша за супутник

Доставка телевізійного сигналу через ІР-протокол щороку все активніше розвивається як альтернатива супутниковій передачі даних від телеканалів до провайдерів. У світі ІР-передача сигналу займає 20% ринку, в Україні – 5%. Про це свідчать дані телекомунікаційного оператора Cosmonova|net, презентовані під час конференції «Дні електронних комунікацій».

Cosmonova|net займається технологією ІР і співпрацює з понад 200 українськими та зарубіжними провайдерами, а також медіагрупами та суспільним мовником. Так, для НСТУ компанія реалізувала трансляції Олімпійських ігор у Пхьончхані, фіналу національного відбору «Євробачення-2019», політичного ток-шоу «Зворотний відлік» тощо. А у квітні 2019 року інженери компанії забезпечували доставку сигналу по IP передвиборних дебатів кандидатів у президенти України. Про це, а також про перспективи розвитку цієї технології в Україні в інтерв’ю «Детектору медіа» розказав комерційний директор Cosmonova|net Костянтин Новицький.

Костянтине, які переваги й вади має доставка сигналу по ІР, на відміну від супутника?

– Для телевізійних провайдерів доставка сигналу в IP на даний момент є перспективнішою, оскільки для успішного прийняття ефірного сигналу із супутника оператору необхідне дороге обладнання, а також професійний штат для його обслуговування. Також варто враховувати схильність супутникової технології до впливу погодних умов, беручи до уваги й чіткі прив'язки до регіону мовлення. Щодо IP-доставки погодні умови й регіон мовлення не мають значення.

Для телеканалів IP-трафік коштує значно дешевше супутникової смуги. Слід зазначити також збільшення покриття й аудиторії телеканалу за рахунок зростання кількості прямих договорів з операторами. Також відзначимо якість сигналу: сигнал в IP кращий і стабільніший, ніж сигнал із супутника і Т2. Будь-який телеканал сьогодні з легкістю може налагодити взаємини з цільовим оператором у будь-якій точці земної кулі за рахунок доступності використовуваної технології всього за 24 години.

Які країни лідирують щодо використання для доставки телесигналу ІР? Де, навпаки, він менш розповсюджений і чому?

– Напевно, буде цікаво сказати про причини популярності доставки в IP, точної аналітики в нас немає. Але факторів кілька:

  • покриття та проникнення мережі інтернет;
  • проникнення й розвиток платного ТБ;
  • ступінь впливу держави на масмедіа.

Супутниковій технології набагато більше років, й історично це був основний канал доставки, особливо після відключення аналога. Інтернет – відносно молода технологія, і покриття дуже різниться країнами й континентами. Наприклад, у небагатій Африці супутник – це основний канал, який буде тримати свої позиції ще якийсь час.

Країни, в яких телеканали є рупором уряду, роблять усе, щоби покрити максимально велику кількість домогосподарств безкоштовно, і, звісно, це завдання легше виконати за допомогою супутника.

Там, де є комерційна складова й орієнтованість на швидкість, якість, ціну доставки, резервування, – там перемагає IP.

Яка вартість доставки сигналу по ІР порівняно із супутником на українському ринку?

– Якщо говорити про вартість – доставка сигналу по ІР десь більш ніж у 10 разів дешевша за супутник.

Що може дати технологія ІР після кодування супутникового сигналу телеканалів медіагруп?

– Безсумнівно, відбудеться перерозподіл великої майже 4-мільйонної частки домогосподарств, для яких супутник був основним. Цей сегмент стане платним і, звісно, в рази скоротиться, але разом із цим він принесе гроші медіагрупам, і вони зможуть розвивати свою галузь. IP, як я вже зазначав, лише виграє, і це ніяк не пов'язано з кодуванням, просто настали зміни для сегменту домогосподарств, що дивилися супутник безкоштовно. Можливо, якась частина телеканалів піде із супутника в IP.

Медіагрупи залишаться на супутнику, для середніх і дрібних телеканалів буде вибір мовити безкоштовно й дотувати супутник або піти в IP – думаю, вибір очевидний. Можливо, кількість супутникових антен зменшиться після кодування. Людям доведеться купити новий сеттопбокс або залишитися на російських каналах, і це теж вибір.

З якими кабельними провайдерами ви працюєте?

– На ТВ-платформі Cosmonova|net на даний момент працюють більше ніж 200 українських і міжнародних провайдерів різного рівня. Зокрема, ОТТ-платформи, кабельні оператори й оператори IPTV.

Як українські канали ставляться до сигналу по ІР? І які вони мають застереження?

– Телеканали використовують технологію все ширше. На даний момент Cosmonova|net співпрацює практично із сотнею телеканалів, і кількість продовжує збільшуватися. Декілька років тому лунали сумніви щодо стабільності роботи рішення, оскільки інтернет завжди вважався «нестабільним» середовищем. Сьогодні, зокрема завдяки нашим фахівцям, цей міф зруйновано.

З якими каналами ви працюєте щодо доставки сигналу по IP?

– Як ми згадували вище, сьогодні це практично сотня телеканалів, серед яких представники найбільших медіагруп. На платформі зосереджені різні канали: загальноукраїнські, спортивні, телеканали новин, дитячі, музичні, кіно…

Як ви співпрацюєте із Суспільним мовником?

– Із Суспільним мовником ми співпрацюємо не перший рік. Cаме завдяки співпраці «UA:Першого» і Cosmonova|net у 2018 році історія Суспільного продовжила свій перебіг у HD-якості. У межах технічного експерименту вперше в Україні фахівцями було успішно сформовано HD-трансляцію міжнародного конкурсу «Євробачення-2018» на телеканалі «UA:Перший» зі стереозвуком.

Також у межах співпраці з НСТУ компанія Cosmonova|net (у форматі Full HD), зокрема, реалізувала: трансляцію Олімпійських ігор у Пхьончхані, чемпіонат Європи з легкої атлетики, трансляцію Кубку світу з біатлону 2018/19, півфіналів і фіналу національного відбору «Євробачення-2019», політичного ток-шоу «Зворотний відлік», чемпіонату з футболу U20 і багато іншого.

Розкажіть кілька кейсів спецпроектів, над якими працювала Cosmonova|net.

– У 2019-му інженери компанії реалізували забезпечення доставки технічного сигналу в IP подій передвиборних дебатів кандидатів у президенти України одночасно для декількох замовників. Доставка сигналу відбувалася від локації студії Прямого каналу на локації ЦВК, МЗС, Софіївській та Михайлівській площах (головні сцени включення).

Крім того, цього року в нас була плідна співпраця над онлайн-трансляціями подій від замовників InvaMedia, які організовують великі спортивні змагання серед людей з обмеженими можливостями.

Сигнал таких спецпроектів для провайдерів безкоштовний чи ні?

– Зазвичай для операторів сигнал безкоштовний. Але все залежить від домовленостей і цілей правовласника.

Ви працюєте лише з HD чи маєте ще й проекти у 4К? (В Україні з цією технологією працюють, приміром, телеканали групи «Наше».) Якою ви бачите перспективу цієї технології?

– Маємо і проекти 4К, але наразі це одиничні проекти. Технологія нова і просувається виробником телевізорів. Ще не велика кількість моделей підтримує 4К, також для розвитку треба мати достатню кількість адаптованого контенту і готовність мереж. Ми вже бачили, що не злетіла технологія 3D. Час покаже. Поки наші головні канали тільки переходять на HD.

Яка ваша мета до кінця року?

– Cosmonova|net має багато напрямів. Якщо говорити про напрям доставки, плануємо залучити на нашу ТВ-платформу ще більше телеканалів і операторів, зробити їхню взаємодію максимально легкою. Саме тому наша ТВ-платформа має назву Content in One Click («Контент в один клік»). Компанія планує значно розширити мережу провайдерів. Сьогодні ми будуємо систему моніторингу сигналу, яка дає можливість у реальному часі контролювати максимум показників доставки як на стороні каналу, так і на стороні оператора.

Якщо зараз в Україні ІР-доставка займає 5% ринку доставки сигналу, як може змінитися ця цифра за рік?

– За цей рік, мабуть, багато не зміниться, але буде закладена основа на майбутні три роки.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2762
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду