Чи легітимно вимагає Мінекономрозвитку звіти від ТРК про використання контенту за 2018 рік?

Чи легітимно вимагає Мінекономрозвитку звіти від ТРК про використання контенту за 2018 рік?

16 Квітня 2019
3896
16 Квітня 2019
18:00

Чи легітимно вимагає Мінекономрозвитку звіти від ТРК про використання контенту за 2018 рік?

медіаюрист
3896
Аналіз медіаюриста у сфері авторського права
Чи легітимно вимагає Мінекономрозвитку звіти від ТРК про використання контенту за 2018 рік?
Чи легітимно вимагає Мінекономрозвитку звіти від ТРК про використання контенту за 2018 рік?

12 квітня 2019 року на сайті Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з’явилось повідомлення, адресоване телерадіоорганізаціям: про «прохання» Мінекономрозвитку «надати інформацію про публічне сповіщення об’єктів майнових прав в ефірі за 2018 рік».

Таке «прохання» доповнюється в повідомленні Нацради інформацією: «щоб забезпечити умови для визначення репрезентативності організацій колективного управління, Міністерство звертається до телерадіоорганізацій, щоб вони подали до Мінекономрозвитку інформацію про публічне сповіщення в їхніх ефірах об’єктів майнових прав за 2018 рік. Термін подачі інформації – до 26 квітня цього року».

Фактично, йдеться про «прохання Мінекономрозвитку до Нацради звернутись до телерадіоорганізацій» (лист Мінекономрозвитку від 2 квітня 2019 року № 2301-07/13867) терміново — до 26 квітня 2019 року, здійснити значну роботу з підготовки та подання інформації про використання в ефірах об’єктів авторського права та суміжних прав до Мінекономрозвитку у формі «звітів». Ця інформація матиме юридичне застосування при проведенні Мінекономрозвитку конкурсів для організацій колективного управління.

Тому важливо розібратись, у межах яких саме юридичних процедур заявлена вимога Мінекономрозвитку і, власне, які правові зобов’язання мають на даний час ТРО перед Мінекономрозвитку щодо подання відповідних «звітів». Простий аналіз законодавства засвідчує: вимога Мінекономрозвитку є неправомірною та передчасною, що обгрунтовується наступним.

22 липня 2018 року набрав чинність Закон України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», у прикінцевих та перехідних положеннях якого доповнено статтю 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» нормою про те, що «телерадіоорганізація зобов’язана щороку, до 31 березня, подавати до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності (Мінекономрозвитку. – Авт.), звіт за попередній (звітний) рік діяльності про використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав, а саме музичних творів, аудіовізуальних творів, фонограм (відеограм) та зафіксованих у них виконань, у телерадіоефірі телерадіоорганізації».

Частиною 2 статті 4 вищезазначеного закону передбачено при цьому, що Мінекономрозвитку затверджує «форму звіту телерадіоорганізацій про використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав в ефірі телерадіоорганізації». Отже, за формальною ознакою ідентичності назв та обставин запровадження норми про «звіт» у цьому законі та в статті 59 закону «Про телебачення і радіомовлення», «звіт про використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав в ефірі телерадіоорганізації» має подаватися до Мінекономрозитку за формою, визначеною саме Мінекономрозвитку.

Як засвідчує лист самого Мінекономрозвитку від 2 квітня 2019 року № 2301-07/13867, відповідний наказ Мінекономрозвитку, яким планується затвердити форму зазначеного «звіту телерадіоорганізацій», ще не ухвалений (знаходиться на погодженні в Державній регуляторній службі України).

Але оскільки на даний час не існує юридично затвердженої Мінекономрозвитку форми «звіту телерадіоорганізацій про використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав в ефірі телерадіоорганізації», телерадіоорганізації формально позбавлені можливості дізнатись та подати за належними формою та змістом «звіти» до моменту, поки Мінекономрозвитку видасть у майбутньому наказ про затвердження форми цього звіту.

Із цього можна зробити висновок, що на даний момент телерадіоорганізації не мають підстав та зобов’язань подавати до Мінекономрозвитку будь-яку інформацію про використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав в їх ефірах в якості звіту за попередній (2018) рік, як ідеться в листі Мінекономрозвитку.

Окрім цього, строк подання звіту за 2018 рік, відповідно до статті 59 закону «Про телебачення і радіомовлення» – до 31 березня 2019 року, на даний момент цей строк уже сплинув. Зважаючи на норми Конституції України про відсутність зворотньої сили закону в цьому випадку, навіть у разі затвердження відповідного наказу Мінекономрозвитку про форму звіту найближчим часом, зобов’язання телерадіоорганізацій щодо подання відповідного звіту виникне лише у 2020 році – щодо подання інформації про використання  об’єктів авторського права і (або) суміжних прав в їх ефірах за 2019 рік (зі строком подання звіту до Мінекономрозвитку до 31 березня 2020 року).

Отже, виходячи з вищенаведеного, опубліковане на сайті Нацради звернення Мінекономрозвитку про подання телерадіоорганізаціями до 26 квітня 2019 року «звіту» (інформації) про використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав в їх ефірах за попередній 2018 рік є неправомірною вимогою Мінеконорозвитку.

Також запланований на травень 2019 року «конкурс» Мінекономрозвитку з акредитації організацій колективного управління з використання зазначеної нелегітимної  інформації від телерадіоорганізацій, у разі його проведення, юридично має бути визнаний таким, що проведений Мінекономрозвитку з порушенням порядку та вимог галузевого законодавства України, а тому його результати можуть бути ефективно оскаржені до суду зацікавленими сторонами.

Ілюстрація: Whatiscopyright.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3896
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду