detector.media
Дмитро Гузій
для «Детектора медіа»
16.04.2019 18:00
Чи легітимно вимагає Мінекономрозвитку звіти від ТРК про використання контенту за 2018 рік?
Чи легітимно вимагає Мінекономрозвитку звіти від ТРК про використання контенту за 2018 рік?
Аналіз медіаюриста у сфері авторського права

12 квітня 2019 року на сайті Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з’явилось повідомлення, адресоване телерадіоорганізаціям: про «прохання» Мінекономрозвитку «надати інформацію про публічне сповіщення об’єктів майнових прав в ефірі за 2018 рік».

Таке «прохання» доповнюється в повідомленні Нацради інформацією: «щоб забезпечити умови для визначення репрезентативності організацій колективного управління, Міністерство звертається до телерадіоорганізацій, щоб вони подали до Мінекономрозвитку інформацію про публічне сповіщення в їхніх ефірах об’єктів майнових прав за 2018 рік. Термін подачі інформації – до 26 квітня цього року».

Фактично, йдеться про «прохання Мінекономрозвитку до Нацради звернутись до телерадіоорганізацій» (лист Мінекономрозвитку від 2 квітня 2019 року № 2301-07/13867) терміново — до 26 квітня 2019 року, здійснити значну роботу з підготовки та подання інформації про використання в ефірах об’єктів авторського права та суміжних прав до Мінекономрозвитку у формі «звітів». Ця інформація матиме юридичне застосування при проведенні Мінекономрозвитку конкурсів для організацій колективного управління.

Тому важливо розібратись, у межах яких саме юридичних процедур заявлена вимога Мінекономрозвитку і, власне, які правові зобов’язання мають на даний час ТРО перед Мінекономрозвитку щодо подання відповідних «звітів». Простий аналіз законодавства засвідчує: вимога Мінекономрозвитку є неправомірною та передчасною, що обгрунтовується наступним.

22 липня 2018 року набрав чинність Закон України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», у прикінцевих та перехідних положеннях якого доповнено статтю 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» нормою про те, що «телерадіоорганізація зобов’язана щороку, до 31 березня, подавати до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності (Мінекономрозвитку. – Авт.), звіт за попередній (звітний) рік діяльності про використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав, а саме музичних творів, аудіовізуальних творів, фонограм (відеограм) та зафіксованих у них виконань, у телерадіоефірі телерадіоорганізації».

Частиною 2 статті 4 вищезазначеного закону передбачено при цьому, що Мінекономрозвитку затверджує «форму звіту телерадіоорганізацій про використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав в ефірі телерадіоорганізації». Отже, за формальною ознакою ідентичності назв та обставин запровадження норми про «звіт» у цьому законі та в статті 59 закону «Про телебачення і радіомовлення», «звіт про використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав в ефірі телерадіоорганізації» має подаватися до Мінекономрозитку за формою, визначеною саме Мінекономрозвитку.

Як засвідчує лист самого Мінекономрозвитку від 2 квітня 2019 року № 2301-07/13867, відповідний наказ Мінекономрозвитку, яким планується затвердити форму зазначеного «звіту телерадіоорганізацій», ще не ухвалений (знаходиться на погодженні в Державній регуляторній службі України).

Але оскільки на даний час не існує юридично затвердженої Мінекономрозвитку форми «звіту телерадіоорганізацій про використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав в ефірі телерадіоорганізації», телерадіоорганізації формально позбавлені можливості дізнатись та подати за належними формою та змістом «звіти» до моменту, поки Мінекономрозвитку видасть у майбутньому наказ про затвердження форми цього звіту.

Із цього можна зробити висновок, що на даний момент телерадіоорганізації не мають підстав та зобов’язань подавати до Мінекономрозвитку будь-яку інформацію про використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав в їх ефірах в якості звіту за попередній (2018) рік, як ідеться в листі Мінекономрозвитку.

Окрім цього, строк подання звіту за 2018 рік, відповідно до статті 59 закону «Про телебачення і радіомовлення» – до 31 березня 2019 року, на даний момент цей строк уже сплинув. Зважаючи на норми Конституції України про відсутність зворотньої сили закону в цьому випадку, навіть у разі затвердження відповідного наказу Мінекономрозвитку про форму звіту найближчим часом, зобов’язання телерадіоорганізацій щодо подання відповідного звіту виникне лише у 2020 році – щодо подання інформації про використання  об’єктів авторського права і (або) суміжних прав в їх ефірах за 2019 рік (зі строком подання звіту до Мінекономрозвитку до 31 березня 2020 року).

Отже, виходячи з вищенаведеного, опубліковане на сайті Нацради звернення Мінекономрозвитку про подання телерадіоорганізаціями до 26 квітня 2019 року «звіту» (інформації) про використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав в їх ефірах за попередній 2018 рік є неправомірною вимогою Мінеконорозвитку.

Також запланований на травень 2019 року «конкурс» Мінекономрозвитку з акредитації організацій колективного управління з використання зазначеної нелегітимної  інформації від телерадіоорганізацій, у разі його проведення, юридично має бути визнаний таким, що проведений Мінекономрозвитку з порушенням порядку та вимог галузевого законодавства України, а тому його результати можуть бути ефективно оскаржені до суду зацікавленими сторонами.

Ілюстрація: Whatiscopyright.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY