Суд Москви відхилив апеляцію «Радіо Свободи» щодо штрафу у розмірі 100 тис. рублів

Суд Москви відхилив апеляцію «Радіо Свободи» щодо штрафу у розмірі 100 тис. рублів

22 Серпня 2018
1041
22 Серпня 2018
09:50

Суд Москви відхилив апеляцію «Радіо Свободи» щодо штрафу у розмірі 100 тис. рублів

1041
21 серпня у Москві Тверський суд відхилив апеляційну скаргу медіакорпорації «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (RFE/RL)» на рішення мирового судді про штраф у розмірі 100 тисяч рублів за позовом Міністерства юстиції Росії.
Суд Москви відхилив апеляцію «Радіо Свободи» щодо штрафу у розмірі 100 тис. рублів
Суд Москви відхилив апеляцію «Радіо Свободи» щодо штрафу у розмірі 100 тис. рублів

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

На думку Мін'юсту РФ, медіакорпорація не надала вчасно міністерству звітність, «що витікає із обов'язків неурядової організації, яка виконує функції іноземного агента».

Юристи RFE/RL наполягають на тому, що корпорація не могла подати документи в термін, зазначений Мін'юстом – до 15 квітня 2018 року, – оскільки міністерство не підготувало форми звітності і не роз'яснило вчасно точний порядок їхнього подання та заповнення.

«Зараз у RFE / RL є 60 днів, щоб заплатити 100 тис. рублів, а потім – або оскаржувати рішення суду у вищій інстанції, або не робити цього», – прокоментував юрист RFE/RL Сергій Колчин.

За його словами, міністерство роз'яснило корпорації порядок заповнення звітності спеціальним листом 20 липня. Пан Колчин також повідомив додав, що наразі завантажити необхідні документи на сайт відомства неможливо з технічних причин, і це може також спричинити накладення нового штрафу, оскільки «суд не бере до уваги технічну неможливість невиконання законодавства».

Нагадаємо, районний суд у Москві 5 липня оштрафував корпорацію «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» (RFE/RL) за недотримання російського закону, що регулює діяльність засобів інформації, визначених як «іноземні агенти» на 100 тис. руб

Як відомо, 15 листопада 2017 року російська Держдума схвалила поправки до закону «Про засоби масової інформації», згідно з якими окремі медіа можуть бути визнані іноземними агентами і які вимагають від медіа зокрема розкривати джерела фінансування. Того ж місяця до парламенту РФ внесли законопроект про штрафи для ЗМІ – «іноземних агентів».

Міністерство юстиції Росії внесло до списку «іноземних агентів» «Голос Америки», проекти «Радіо Свободна Європа / Радіо Свобода», телеканал «Настоящее Время» та «Фактограф». Ці ЗМІ зобов'язані звітувати перед Мін'юстом Росії про свою діяльність, а також вказувати в своїй продукції, що вони є іноземними агентами.

Росія розробила та ухвалила законопроект про визнання медіа «іноземними агентами» після того, як Міністерство юстиції США змусило зареєструватися російський державний телеканал RT у статусі з такою ж назвою та компанію, яка ретранслює російське державне радіо Sputnik у США.

Держдепартамент США застеріг Москву від застосування нового закону як інструменту обмеження свободи слова.

У січні Держдума Росії прийняла у першому читанні законопроект, який дозволить визнавати фізичних осіб іноземними ЗМІ, які виконують функції «іноземного агента». Комітет захисту журналістів закликав РФ відмовитися від цього законопроекту.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1041
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду