Закон про ЗМІ як «іноземних агентів» зачищає інформаційне поле перед черговими виборами Путіна - активіст

Закон про ЗМІ як «іноземних агентів» зачищає інформаційне поле перед черговими виборами Путіна - активіст

6 Грудня 2017
1632
6 Грудня 2017
17:18

Закон про ЗМІ як «іноземних агентів» зачищає інформаційне поле перед черговими виборами Путіна - активіст

1632
Перед виборами президента Росії Кремль зачищає інформаційне поле країни за допомогою закону про ЗМІ як «іноземних агентів», вважає активіст кримськотатарського національного руху Наріман Джелял.
Закон про ЗМІ як «іноземних агентів» зачищає інформаційне поле перед черговими виборами Путіна - активіст
Закон про ЗМІ як «іноземних агентів» зачищає інформаційне поле перед черговими виборами Путіна - активіст

Таку думку він висловив в ефірі «Радіо Крим.Реалії».

«З кимось (російська влада – КР) діятиме більш м'яко, обмежуючи можливості роботи іноземних журналістів, а комусь, на кшталт блогерів і цивільних журналістів, приписуватимуть неіснуючі порушення, штрафуватимуть, зааршутовуватимуть тощо. Зараз це вже відбувається в Криму», – вважає активіст.

Сьогодні, 6 грудня, президент Росії Володимир Путін заявив про намір балотуватися на новий термін на виборах у 2018 році. Чергові вибори президента Росії відбудуться 18 березня 2018 року, виборча кампанія має стартувати в грудні 2017 року. Путін був уперше обраний президентом у березні 2000 року, у 2004-му він переобрався на цей пост. З 2008 по 2012 рік працював на посаді голови уряду (президентом у цей час був його наступник на прем’єрській посаді Дмитро Медведєв), а в 2012-му знову став главою держави.

Нагадаємо, 15 листопада російська Держдума схвалила поправки до закону «Про засоби масової інформації», згідно з якими окремі медіа можуть бути визнані іноземними агентами й які вимагають від медіа зокрема розкривати джерела фінансування. 25 листопада Президент РФ Володимир Путін підписав цей закон.

Росія розробила та ухвалила законопроект про визнання медіа «іноземними агентами» після того, як Міністерство юстиції США змусило зареєструватися російський державний телеканал RT у статусі з такою ж назвою та компанію, яка ретранслює російське державне радіо Sputnik у США. Коли стало відомо про таку вимогу з боку США, президент Росії Володимир Путін заявив, що РФ може вжити «швидких дзеркальних заходів» у відповідь на «утиски російських журналістів у західних країнах».

1 грудня голова комітету з регламенту і контролю Державної думи РФ Ольга Савастьянова заявила, що парламент може заборонити відвідини засідань американськими журналістами. Цей крок стане відповіддю на нещодавнє позбавлення журналістів RT акредитації в Конгресі США. 

До Держдуми Росії внесли законопроект, який пропонує з 1 січня 2018 року карати штрафами іноземні ЗМІ в Росії у випадку визнання їх «іноземними агентами» чи порушення відповідного закону. Пропонований розмір штрафу становить від 10 тисяч рублів для фізичних осіб і до 5 мільйонів рублів для юридичних. У новому законопроекті передбачений також адміністративний арешт до 15 діб.

Мін'юст Росії оприлюднив список ЗМІ-«іноземних агентів». До нього ввійшли «Радіо Свободна Європа» / «Радіо Свобода (РСЕ / РС)» та 7 її окремих медіапроектів: «Крым.Реалии», телеканал «Настоящее Время», «Фактограф», татарсько-башкирська служба «Радіо Свобода» (AzatliqRadiosi), «Сибирь.Реалии», «Idel.Реалии», і «Кавказ.Реалии». Крім того, до переліку потрапила й інша медіакорпорація – «Голос Америки».

Президент «Радіо Вільна Європа»/ «Радіо Свобода» Томас Кент заявив, що медіакорпорації наразі невідомий характер обмежень її роботи в РФ після внесення до списку ЗМІ-«іноземних агентів».

У Міністерстві закордонних справ України назвали включення у Російській Федерації до списку «іноземних агентів» кількох ЗМІ «наступом на свободу слова».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1632
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду