detector.media
20.08.2018 16:27
«Схеми»: Новий генпродюсер «112 Україна» пов’язаний з Медведчуком, новий власник з Німеччини – продавець уживаних авто
«Схеми»: Новий генпродюсер «112 Україна» пов’язаний з Медведчуком, новий власник з Німеччини – продавець уживаних авто
Журналісти-розслідувачи припускають, що Едуард Катц лише підставна фігура, яка прикриває перехід каналу у власність Віктора Медведчука

У новому розслідуванні програми  «Схеми»(спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу UA: Перший) йдеться про нового власника канала «112 Україна», громадянина Німеччини Едуарда Катца та нового очільника – генпродюсера каналу Артема Марчевського.

Як з’ясували журналісти, пан Катц має інший, окрім каналу «112 Україна», бізнес: він торгує уживаними авто, мешкає у невеличкому селищі Кюнцелль із дружиною та трьома їхніми дітьми та у 2017 році відпочив із сім’єю у Таїланді – він переміг у розіграші, який проводила місцева радіостанція.

«Хоча журналісти "112-го" і презентують жителя німецької глибинки як справжнього нового інвестора телеканалу, та, схоже, Едуард Катц – це новий "лижний інструктор", тобто підставна особа, на яку просто формально записали телеканал при продажу», - йдеться у розслідувані.

Журналістам вдалося поспілкуватися з Катцем, він пообіцяв надати коментарі щодо придбання ним медійного бізнесу в Україні, але згодом перестав відповідати на дзвінки.

Натомість, журналістам вдалося знайти докази зв’язків нового генерального продюсера каналу Артема Марчевського із Віктором Медведчуком, якого в ЗМІ останнім часом неодноразово  називали новим власником каналу. Так, у 2015 році Марчевський брав участь у виборах депутатів до Київської міськради. Тоді він балотувався від партії «Право народу», а першим номером тієї ж партії був Віктор Чорний. Як з’ясували журналісти «Схем», ще у 2013 році Чорний висловлювався від імені «Українського вибору», лідером якого є Віктор Медведчук. Також Чорний є  віце-президентом Федерації бойового самбо в Україні і керівником ТОВ «Детективне охоронне агентство «Шторм» (представники цього ж агенства були пристутні на презентації проекта "1+1" "Танці з зірками", забеспечуючи "підтримку" Оксані Марченко- прим. ДМ).

«Саме на це агентство зареєстровані автомобілі, якими користуються охоронці Віктора Медведчука. Це зафіксували «Схеми» у листопаді 2017 року, коли ці «чорні чоловічки» політика напали на знімальну групу біля аеропорту «Київ» через спробу зафільмувати політика», - йдеться у матеріалі «Схем». Як зауважили журналісти, Чорний, а також дружина Віктора Медведчука Оксана Марченко, останнім часом з’явилися в ефірі «112 Україна» - одразу після призначення нового генпродюсера та змін у власності каналу.

Генеральний продюсер телеканалу «112 Україна» Артем Марчевський під час коментування припинення співпраці телеканала з «Радіо Свобода» прокоментував і розслідування «Схем»:

«Додатковим і несподіваним результатом припинення співпраці між "112 Україна" та "Радіо Свобода" стала друга, вийшла на той самий день, публікація – "Хто купив телеканал "112 Україна"? (Розслідування)". Вона готувалася тим самим ЗМІ, який був незадоволений припиненням співпраці з ним. Це перше, що ставитть під сумнів об'єктивність матеріалу. Іншим таким підтвердженням суб'єктивності "розслідування" служить манера спілкування журналіста, зокрема питання від журналіста "Радіо Свободи" (далі цитата його питання): "Хто вас призначив генпродюсером – Медведчук Віктор чи Чорний Віктор?". Очевидно, що журналіст, який задавав це питання, не допускає третього варіанту, не бажає і не збирається почути відповідь. Я неприємно здивований підходом до підготовки редакції "Радіо Свобода" вказаних матеріалів. Ще раз заявляю, що вони взагалі не відповідають дійсності та грубо порушують журналістські стандарти», – сказав він.

Нагадаємо, що у квітні 2018 року «112 Україна»  назвав кінцевим бенефіціаром громадянина Німеччини Едуарда Катца: 99% власності компанії перейшло до його швейцарської фірми АТ «Плірофоріес АГ».  А у червні замість Сергія Логунова був призначений новий генеральний продюсер каналу Артем Марчевський.

22 червня у інтерв’ю «ДМ» Віктор Зубрицький, колишній креативний продюсер каналу «112 Україна» підтвердив,  що  ініціював перемови з Катцем щодо продажу каналу. Але не зміг пояснити, у якості кого він вів ці перемовини. На запитання, чому інформація про причетність Віктора Медведчука до каналу з’являється в українських медіа, Зубрицький не відповів.

Як свідчить дослідження «ДМ», з травня по червень 2018 року Віктор Медведчук згадувався у різних програмах каналу частіше, чим за весь 2017 рік.  

Раніше низка видань повідомляла, що справжнім власником «112 Україна» з квітня став саме лідер «Українського вибору» Віктор Медведчук. Сам політик заперечує цю інформацію.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY