Нацрада виставляє на конкурс 11 УКХ-частот, а ФМ-частоти в Києві поки береже (ДОПОВНЕНО)

Нацрада виставляє на конкурс 11 УКХ-частот, а ФМ-частоти в Києві поки береже (ДОПОВНЕНО)

18 Травня 2018
2954
18 Травня 2018
14:58

Нацрада виставляє на конкурс 11 УКХ-частот, а ФМ-частоти в Києві поки береже (ДОПОВНЕНО)

2954
17 травня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила оголосити конкурс на 11 частот УКХ-діапазону і затвердила конкурсні умови.
Нацрада виставляє на конкурс 11 УКХ-частот, а ФМ-частоти в Києві поки береже (ДОПОВНЕНО)
Нацрада виставляє на конкурс 11 УКХ-частот, а ФМ-частоти в Києві поки береже (ДОПОВНЕНО)

На конкурс виставляють 11 УКХ-частот у Вінницькій (Гайсин, Ободівка), Волинській (Ковель, Підгайці), Донецькій (Краматорськ), Запорізькій (Запоріжжя), Полтавській (Гребінка), Сумській (Тростянець), Харківській (Великий Бурлук), Хмельницькій (Городок) і Чернівецькій (Чернівці) областях.

Конкурсні умови передбачають дві вимоги до програмної концепції:

  • рекомендовано розміщення соціально важливих програм;
  • забезпечення цілісності мережі мовлення і програмного наповлення.

Член Нацради Олег Черниш запитав у колеги Сергія Костинського, відповідального за підготовку конкурсів на мовлення, коли вже Нацрада оголосить конкурс на вільні ФМ-частоти в Києві та інших великих містах. Сергій Костинський заявив, що всі частоти, що були в резерві Нацради, на конкурс уже винесено. А доля частот, на які було анульовано ліцензії на мовлення (наприклад, «Радио Вести» та «Українського медіа холдингу»), вирішується в судах. «Ми чекаємо завершення судових процесів по всіх спірних частотах. Є ідея зібрати разом усі частоти після судових рішень і оголосити конкурс, разом з Києвом», – сказав пан Костинський.

Згідно з базою даних сайту «Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні», в Києві наявні кілька вільних ФМ-частот, які або прораховані УДЦР, або які раніше були задіяні, а зараз є вільними: 88,4 МГц, 91,4 МГц, 93,4 МГц, 94,6 МГц, 97,2 МГц, 97,6 МГц, 100,9 МГц, 104,6 МГц (колишня частота «Радио Вести»), 107,4 МГц (колишня частота «Авторадіо»). Але не всі ці частоти можливі до використання, зауважив у коментарі «Детектору медіа» експерт з радіомовлення, власник порталу ProRadio.Org.Ua Борис Скуратівський:

«Частоти 88,4 МГц і 91,4 МГц у Києві використовувати поки не можна – вони лежить у смузі 4-го телеканалу, який використовує "1+1", тому до відключення аналогового телевізійного мовлення вони фактично лежатимуть мертвим вантажем. ITU їх ніби рекомендували для Києва на майбутнє, і тому "Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні" вже внесло їх у базу – вони все, що прораховує ITU вносять.

Частоту 100,9 МГц у Києві також використовувати фактично нереально. У минулому на ній мовив "Континент", потім її отримав "Онікс" ("Мелодія"). Але оскільки тривали суди, "Мелодія" переоформила номінал частоти на 101,1 МГц, а потім "Континент" закрили. Зараз на 101,1 працює "П’ятниця". Теоретично на 100,9 МГц мовити можна – свого часу "Мелодія" і "Континент" працювали паралельно, але на практиці без нормальних фільтрів на дешевих приймачах будуть взаємні завади. І тому з таким малим кроком станції не ставлять. У більшості країн мінімальний крок – 0,3-0,4МГц (щоправда, у Туреччині станції ставлять більш щільно). До того ж, 100,9 уже прорахували для Білої Церкви, тому, фактично, ця частота для Києва вже точно не існує».

Борис Скуратівський звернув увагу, що на останній конкурс ФМ-частот пішли дві частоти з пакету анульованих частот УМХ і холдингу «Вести»: 106,1 МГц у Харкові (у минулому там мовило «Авторадіо») та 102,2 МГц у Мелітополі (її свого часу купили «Вести» в «Першої Української радіогрупи» Андрія Карпія, але там і надалі транслювалося DJFM через проблеми зі зміною позивного).

А виставлені Нацрадою на конкурс УКХ-частоти – це частоти, від яких останнім часом відмовилися Національна суспільна телерадіокомпанія України та деякі інші компанії, додав експерт.

Нагадаємо, 19 квітня Нацрада вирішила оголосити конкурс на 23 частоти в Харківській області для розвитку місцевого мовлення і затвердила конкурсні умови. Конкурс було оголошено 3 травня, заяви прийматимуть з 1 червня до 2 липня.

26 квітня Нацрада вирішила оголосити конкурс на 21 ФМ-частоту в 11 областях України для розвитку місцевого мовлення та затвердила конкурсні умови. Конкурс було оголошено 17 травня, заяви прийматимуть з 18 червня по 18 липня.

11 травня Нацрада вирішила оголосити конкурс на 48 вільних ФМ-частот у 17 областях України для розбудови загальнонаціональних радіомереж.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2954
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду