Нацрада дозволила білоцерківському «Радіо.Net» стати «Люкс ФМ»

Нацрада дозволила білоцерківському «Радіо.Net» стати «Люкс ФМ»

5 Квітня 2018
2327
5 Квітня 2018
14:14

Нацрада дозволила білоцерківському «Радіо.Net» стати «Люкс ФМ»

2327
Місцева радіостанція «Радіо.Net» з Білої Церкви, що мовить на частоті 104,3 МГц, змінює позивний на «Люкс ФМ». Відповідні зміни до ліцензії ТОВ «ТРК “Белком”» (юридична особа радіостанції) внесла 5 квітня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.
Нацрада дозволила білоцерківському «Радіо.Net» стати «Люкс ФМ»
Нацрада дозволила білоцерківському «Радіо.Net» стати «Люкс ФМ»

Нацрада переоформила ліцензію радіокомпанії у зв’язку зі зміною власників, пов’язаних осіб, позивного і програмної концепції.

Власниками радіокомпанії замість Андрія Швеця та Ганни Кравченко стало ПрАТ «ТРК “Люкс”», а кінцевим бенефіціаром – дружина мера Львова Катерина Кіт-Садова, керівником компанії став Роман Андрейко – співвласник і керівник ТРК «Люкс».

Радіостанція змінила позивний «Радіо.Net» і на «Люкс ФМ», а програмну концепцію – на концепцію мережевої радіостанції «Люкс ФМ». Відтак, на частоті 104,3 МГц у Білій Церкві мовитиме «Люкс ФМ».

Відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко уточнив, що умови конкурсу, на якому компанія колись виграла частоту в Білій Церкві, не передбачали, що це має бути саме місцева радіостанція. «Зміна концепції не зачіпає конкурсних умов. Але є рекомендація стосовно розміщення 30 хвилин на добу дитячих передач: вони раніше були в концепції, а зараз відсутні. Але це не є конкурсною умовою», – сказав пан Ільяшенко.

Голова Нацради Юрій Артеменко нагадав інший випадок – із житомирською радіостанцією «Крок радіо» (Житомирська міська радіокомпанія «Крок радіо» у формі ТОВ), на частоті якої 102,2 МГц у Житомирі радіохолдинг «Люкс» хотів запустити своє мережеве радіо «Максимум ФМ». Нацрада двічі – 27 грудня 2017 року і 11 січня 2018 року – переносила розгляд заяви радіокомпанії про зміну позивного і програмної концепції на «Максимум ФМ». Вивчивши це питання, Нацрада з’ясувала, що таке переоформлення ліцензії порушить конкурсні умови, які передбачають мовлення саме місцевої радіостанції.

Роман Андрейко повідомив, що радіохолдинг «Люкс» відмовився від ідеї запустити радіо «Максимум» на частоті «Крок радіо»: «У випадку з Житомиром – так, там дійсно було конкурсне обмеження. Можна було б придумати схему, як це обмеження обійти. Але ми відмовилися від такої ідеї, я взяв до уваги всі зауваження».

Він також запевнив, що в Білій Церкві «Люкс ФМ» робитиме врізки місцевого контенту: «У випаду Білої Церкви немає жодного обмеження конкурсного чи ліцензійного. Плюс ми залишаємо для себе робити можливість місцеві врізки – новин або іншого контенту поруч із місцевими рекламними блоками».

Проти переформатування «Радіо.Net» на «Люкс ФМ» виступив член Нацради Сергій Костинський, оскільки він проти зникнення місцевих радіостанцій: «Ми пріоритетно займаємося розвитком місцевого мовлення, радіємо, коли з’являються місцеві радіостанції в маленьких містечках і селах. Постає питання, коли ж місцеві радіостанції з’являться в обласних центрах, великих містах. Проблема полягає у тому, що для цього немає частот. І є тенденція, коли місцеві радіостанції, які працювали у великих містах, зникають. Можливо, це плюс, що заходить мережева радіостанція, яка дає якісний контент. Але є й мінус, що зникає місцевий мовник. Для мене це негативна річ, і я буду голосувати проти».

Пан Костинський зауважив, що з боку попереднього власника білоцерківської радіостанції було б чесно здати ліцензію, щоб Нацрада оголосила на частоту конкурс серед місцевих мовників, але він вирішив продати частоту і заробити гроші.

Роман Андрейко відповів, що в Житомирі залишився місцевий мовник, але, на його думку, слухачі від цього навряд чи виграли. Він додав, що ні Нацрада, ні мовники не можуть вплинути на те, чи буде успішним місцевий радіобізнес у Житомирі чи Білій Церкві, оскільки це регулюють закони ринку.

Юрій Артеменко запропонував додатково зафіксувати в рішенні Нацради рекомендацію розміщувати врізки місцевого контенту в ефірі «Люкс ФМ» у Білій Церкві.

Зрештою, за переформатування «Радіо.Net» на «Люкс ФМ» проголосували п’ятеро членів Нацради. Утрималися Сергій Костинський і Валентин Коваль.

Нагадаємо, восени 2017 року стало відомо, що радіомережа «Люкс ФМ» планує запуститися в Білій Церкві на частоті місцевого «Радіо.Net» 104,3 МГц.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2327
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду