Донецька ОВЦА створює супутниковий телеканал ДTV, його очолить Ілля Суздалєв

Донецька ОВЦА створює супутниковий телеканал ДTV, його очолить Ілля Суздалєв

21 Грудня 2017
5729
21 Грудня 2017
18:40

Донецька ОВЦА створює супутниковий телеканал ДTV, його очолить Ілля Суздалєв

5729
Донецька обласна військово-цивільна адміністрація (ОВЦА) на чолі з Павлом Жебрівським на базі комунального підприємства Донецької обласної ради «Регіональна телерадіокомпанія “Регіон-Донбас”» створює супутниковий телеканал ДTV (або «Донеччина-TV»). Новий канал очолить колишній керівник Донецької філії Суспільного мовника Ілля Суздалєв, а запуск мовлення планується вже в січні-лютому 2018 року.
Донецька ОВЦА створює супутниковий телеканал ДTV, його очолить Ілля Суздалєв
Донецька ОВЦА створює супутниковий телеканал ДTV, його очолить Ілля Суздалєв

21 грудня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення задовольнила заяву телеканалу ДTV («Донеччина-TV») про видачу супутникової ліцензії. Ліцензіатом стало КП «Регіональна телерадіокомпанія “Регіон-Донбас”» із міста Краматорськ Донецької області. Це комунальне підприємство було засновано ще у 2007 році Донецькою обласною радою (вона ж залишається її власником і зараз), і тоді ж зареєструвалося в Нацраді як продакшн-студія. Власного ефіру телекомпанія ніколи не мала, а розміщувала свій продукт в ефірі місцевих мовників. Потім компанія тривалий час не працювала. Нині ж вона є видавцем комунальної газети «Вісті Донбасу», засновником якої замість Донецької обласної ради стала Донецька ОВЦА.

Слід нагадати, що у зв’язку зі створенням у 2015 році Донецької обласної військово-цивільної адміністрації повноваження Донецької обласної ради було припинено, а Донецька ОВЦА стала розпорядником усіх комунальних підприємств, які належали облраді – у тому числі й КП «Регіональна телерадіокомпанія “Регіон-Донбас”».

Директором цієї комунальної телерадіокомпанії є Ігор Зоц – колишній головний редактор обласної газети «Донеччина». Його ж компанія вказала своїм кінцевим бенефіціарним власником (контролером), тоді як у більшості комунальних мовників кінцевими бенефіціарами виступають керівники органів самоврядування (мери або голови обласних рад).

Але новий телеканал у Нацраді представляв не директор-бенефіціар, а Ілля Суздалєв – колишній керівник Донецької філії Національної суспільної телерадіокомпанії України (телеканал «До ТеБе»), а нині – радник голови Донецької ОВЦА Павла Жебрівського. Він уточнив «Детектору медіа», що керуватиме телеканалом, але якою саме в нього буде посада – наразі ще невідомо.

Телеканал матиме логотип ДTV (або «Донеччина-TV»). Його студія буде розташована в Краматорську за адресою: вул. Академічна, 48. Канал планує мовити цілодобово із супутника Astra 4A шведського оператора SES Astra AB. Члени Нацради порадили ДTV сконтактуватися з державним супутниковим оператором «Укркосмосом», який пропонує послуги з підйому сигналу на супутник для регіональних телекомпаній.

Програмна концепція ДTV передбачає 10 годин передач власного виробництва на добу, 21 годину національного продукту і 3 години іноземного продукту. Формат каналу – інформаційний з філомопоказом. Основу програмної концепції становлять інформаційно-аналітичні та публіцистичні передачі (10 годин на добу), також плануються фільмопоказ (4 години на добу), підбірка музичних творів (1 година на добу), розважальні, освітні та і науково-просвітницькі передачі (від 10 до 15 хвилин на добу кожного жанру).

«Це буде інформаційний телеканал, більшість в ефірі становитимуть інформаційні передачі, прямоефірне мовлення. Плануємо за рік вийти на 16 годин власного виробництва на добу, але спочатку плануємо до 10 годин на добу. Планується й фільмопоказ, але це не пріоритетний контент», – розповів Ілля Суздалєв.

За його словами, наразі в комунальній компанії працює 16 осіб, але будуть суттєві зміни в штатному розписі, будуть додаткові посади.

Телеканал фінансується з обласного бюджету. На запитання «Детектора медіа», яким буде бюджет мовника, Ілля Суздалєв сказав, що це питання буде вирішено найближчими днями, тому він поки не може назвати суму. Цього року кошти передбачено на сплату ліцензійного збору (260 тис. грн). Також придбано частину обладнання. За даними системи Prozorro, у 2017 році комунальне підприємство провело низку закупівель техніки та обладнання (комп’ютери, ноутбуки, камери, штативи, диктофони, частини до аудіо- та відеообладнання, світло, мікрофони, гучномовці, навушники, офісні меблі, фотографічне обладнання, програмне забезпечення) на загальну суму близько 840 тис. грн. Зі слів пана Суздалєва, більша частина обладнання буде закуповуватися на початку 2018 року.

Заяву до Нацради компанія подала 19 грудня. За законом Нацрада має розглянути заяву протягом місяця. У випадку ж ДTV питання було винесено на засідання з голосу через день після подання заяви. Для деяких членів Нацради це стало несподіванкою. Зокрема, член Нацради Олег Черниш, який курує питання ліцензування супутникових телеканалів, узагалі не бачив заяви телеканалу та проекту рішення Нацради. Виявилося, що проект рішення готував член Нацради Сергій Костинський, який координує питання мовлення в зоні АТО.

Також виявилося, що в проекті рішення не було необхідного підпису начальника юридичного управління Нацради. Це управління мало зауваження до поданих документів щодо кінцевого бенефіціара та до статуту Донецької облради щодо можливості заснування телерадіоорганізацій. Заступниця голови Нацради Уляна Фещук сказала, що ці зауваження вже знято: компанія надала декларацію кінцевого бенефіціарного власника (Ігоря Зоца), а пункт 7 статті 43 закону про місцеве самоврядування передбачає можливість створення аудіовізуальних ЗМІ органами місцевого самоврядування.

Олег Черниш пропонував перенести розгляд питання на наступне засідання. Але Ілля Суздалєв і Сергій Костинський наполягали на негайному розгляді. Виявилося, що телекомпанія хоче встигнути до 28 грудня сплатити ліцензійний збір (260 тис. грн). Якщо відкласти ліцензування на тиждень, то сплатити ліцензійний збір компанія зможе тільки в березні 2018 року у зв’язку з особливостями бюджетних процедур. А телеканал хоче вже в січні-лютому 2018 року запустити тестове мовлення.

«Перенесення питання на наступне засідання відкладе запуску цього телеканалу до весни наступного року через те, що це комунальне підприємство», - сказав Сергій Костинський. Він також закликав колег підтримати створення нового комунального мовника в зоні АТО: «Військово-цивільна адміністрація ініціює створення нового телеканалу, який буде зосереджений на висвітленні ситуації в Донецькій області. Вони хочуть запуститися з початку року, тому що на Донбасі існує вакуум місцевих новин. В ОРДЛО створено велику кількість місцевих телеканалів, а ми в цьому питанні відстаємо. У нас працюють у зоні АТО загальнонаціональні телеканали, а місцевих не вистачає».

Голова Нацради Юрій Артеменко взагалі заявив, що запуск телеканалу Донецької ОВЦА пов’язаний з нібито зменшенням обсягів місцевого мовлення Донецькою філією Суспільного мовника: «Чому виникла ця ситуація? Тому що зменшилася кількість місцевих новин у зв’язку з переформатуванням суспільного мовлення. Суспільне даватиме 4 години, а це телебачення робитиме 8-10 годин. Зона АТО – особлива зона. Губернатор Жебрівський ініціював, що треба якомога швидше проліцензувати. Чому? Тому що 28 грудня – останній день проплати в казначействі. Якщо вони не проплатять 28-го, то бюджет передбачатиме сплату тільки в березні».

Зрештою члени Нацради відклали ліцензування ДTV на кінець свого засідання, а за цей час усі начальники управлінь Нацради поставили свої підписи в проекті рішення. Наприкінці засідання всі члени Нацради одноголосно підтримали рішення про видачу донецькому комунальному мовнику супутникової ліцензії.

Нагадаємо, що Національна суспільна телерадіокомпанія України вирішила об’єднати свої Донецьку та Луганську філії в одну – «UA: Донбас». Менеджером об’єднаної філії став Андрій Шаповалов, який раніше очолював Луганську філію, а продюсером – його колишній заступник Сергій Нощенко, який протягом двох місяців очолював Донецьку філію та після призначення якого з Донецької філії пішов Ілля Суздалєв. Після звільнення пан Суздалєв хотів забрати з Донецької філії НСТУ частину техніки, яка була оформлена на сторонніх осіб.

30 грудня об’єднана філія НСТУ «UA: Донбас» запустить тестове мовлення телеканалу «UA: Донбас», який замінить в ефірі луганський обласний телеканал ЛОТ і донецький обласний канал «До ТеБе». В ефірі телеканалу планується до 4 годин передач власного виробництва, а також фільмопоказ і програми інших філій НСТУ – у тих самих обсягах, що були передбачені ліцензіями ЛОТ і «До ТеБе». Водночас у філії залишаться дві окремі радіостанції – донецька «Голос Донбасу» і луганська «Пульс».

Нагадаємо, що засновані обласними радами комунальні телекомпанії є в Івано-Франківській області (ОТБ «Галичина») та Львівській області (телекомпанія «Львів-ТБ» – телеканал «Перший західний»).

На фото: Павло Жебрівський

Фото: YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5729
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду