«Радіо ЄС» зі скандалом вийшло з дослідження аудиторії радіо від GfK Ukraine

«Радіо ЄС» зі скандалом вийшло з дослідження аудиторії радіо від GfK Ukraine

30 Вересня 2015
5051
30 Вересня 2015
19:45

«Радіо ЄС» зі скандалом вийшло з дослідження аудиторії радіо від GfK Ukraine

5051
Які претензії до дослідника має радіостанція та чому GfK розірвала контракт з «Радіо ЄС»? Ситуацію коментують представники «Радіо ЄС», GfK Ukraine і «Радіокомітету»
«Радіо ЄС» зі скандалом вийшло з дослідження аудиторії радіо від GfK Ukraine
«Радіо ЄС» зі скандалом вийшло з дослідження аудиторії радіо від GfK Ukraine

Радіомережа «Радіо ЄС» (ПрАТ «Радіокомпанія "Гала"») вийшла з дослідження аудиторії радіо, яке на замовлення галузевого об'єднання «Радіокомітет» здійснює дослідницька компанія GfK Ukraine. Цю інформацію «Детектор медіа» отримала від представників «Радіо ЄС», «Радіокомітету» та GfK Ukraine.

 

З власних джерел «Детектор медіа» стало відомо, що в «Радіо ЄС» нещодавно виникли претензії до дослідження від GfK Ukraine. Радіостанція розпочала мовлення в ефірі 20 січня на частотах, на яких до того мовило «Гала-радіо». За результатами першої та другої хвиль дослідження «Радіо ЄС» не змогло увійти до топ-10 радіомереж за показниками рейтингу та охоплення (зауважимо, що не входило до топ-10 і «Гала-радіо»). Відтак, «Радіо ЄС» ініціювало аудит якості вимірювання радіослухання (таку перевірку може ініціювати будь-який учасник ринку, який інвестує в дослідження).

 

Як відомо, дослідження від GfK проводиться методом комп'ютеризованого телефонного опитування слухання за вчорашній день Day after recall CATI (DAR CATI). Під час перевірки проведених GfK інтерв'ю радіослухачів з'ясувалося, що інтерв'юери озвучували назву «Радіо ЄС» респондентам у кількох варіантах: як [Йе Ес] або [Йес].

 

У «Радіо ЄС» вважають це неприпустимим порушенням. «У процесі прослуховування вибіркових інтерв'ю нами встановлено, що дослідник з 30 інтерв'ю першої хвилі дослідження 26 разів назвав радіостанцію неправильно. Під час прослуховування 27 інтерв'ю другої хвилі назву радіостанції було викривлено 20 разів. Тобто із загальних 57 прослуханих інтерв'ю станція була коректно представлена лише в 11 випадках», - повідомили в радіокомпанії.

 

Ситуацію розглянув технічний комітет «Радіокомітету», який вирішив, що двозначність у вимові назви радіостанції не вплинула на репрезентативність проведеного дослідження, а «результати перевірки засвідчили, що дослідження GFK відповідає міжнародним нормам і стандартам, вимогам надійності та валідності даних».

 

Разом з тим «Радіокомітет» прийняв рішення, що для отримання оптимальних результатів радіовимірювання радіостанціям необхідно надавати чітку та зрозумілу транскрипцію звучання власної назви. Тому замовник дослідження зобов'язав компанію GFK отримати від усіх радіокомпаній, представлених у дослідженні, транскрипції їхніх назв.

 

Втім, конфліктна ситуація так і не залагодилася. 30 вересня «Радіо ЄС» оголосило, що його співпраця з GfK Ukraine припинена, причому - за ініціативою дослідницької компанії. Директор відділу медіадосліджень GfK Ukraine Ольга Росманова підтвердила «Детектор медіа» розірвання контракту між дослідником і радіокомпанією. За її словами, причина полягає в невиконанні фінансових зобов'язань з боку «Радіо ЄС»: радіокомпанія не оплатила навіть вартість першої хвилі дослідження, тоді як дослідник уже завершує третю хвилю.

 

У «Радіо ЄС» вважають виявлені під час аудиту порушення неприйнятними та мають намір добиватися перегляду учасниками ринку результатів дослідження компанії GfK Ukraine.

 

«Детектор медіа» публікує позиції всіх сторін конфлікту.

 

Офіційна заява «Радіо ЄС»:

 

- До відома професійних учасників радіо ринку повідомляємо, що співпраця «Радіо ЄС - Європейська станція» (ПрАТ «Радіокомпанії "Гала"») з компанією «ГФК Юкрейн» повністю припинена за ініціативою дослідника.

 

Це сталося відразу після отримання нашої офіційної претензії стосовно грубих порушень, виявлених під час проведення аудиту дослідження.

 

Окремо додамо, що наше звернення на проведення такого звичайного аудиту опрацьовувалось компанією «ГФК Юкрейн» протягом 20 (двадцяти) днів. Але компанії «ГФК Юкрейн» знадобився лише 1 (один) день для розірвання угоди, як тільки була отримана наша офіційна претензія.

 

В процесі прослуховування вибіркових інтерв'ю нами встановлено, що дослідник з 30 інтерв'ю першої хвилі дослідження 26 разів назвав радіостанцію неправильно. Під час прослуховування 27 інтерв'ю другої хвилі назву радіостанції було викривлено 20 разів. Тобто із загальних 57 прослуханих інтерв'ю станція була коректно представлена лише в 11 випадках.

 

Вважаємо такий результат неприпустимим порушенням будь-яких індустріальних дослідницьких стандартів.

 

Ми переконані, що такі дії індустріального дослідника не тільки суттєво руйнують довіру рекламодавців до радіо ринку, але й вводять в оману користувачів дослідження у цілому.

 

Вважаємо виявлені нами порушення абсолютно неприйнятними і залучимо всі законні можливості для перегляду учасниками ринку результатів дослідження компанії «ГФК Юкрейн».

 

Ольга Росманова, директор відділу медіадосліджень GfK Ukraine:

 

- Дійсно, компанія «ГФК Юкрейн» розірвала контракт із ПрАТ «Радіокомпанія "Гала"». Причиною розірвання контракту є невиконання фінансових зобов'язань з боку замовника тривалий час. Тобто компанія «Гала» на даний момент не оплатила навіть вартість першої хвилі дослідження, а нині ми вже завершуємо третю хвилю.

 

Дійсно, «Радіокомітет» з ініціативи радіокомпанії проводив аудит дослідження. Аудит проходив повністю у відповідності з регламентом, встановленим «Радіокомітетом», і він не виявив порушень, які є відхиленнями від стандартів вимірювання, підтвердив якість даних першої та другої хвилі дослідження. Ми вважаємо, що заява компанії «Гала» пов'язана просто з небажанням оплачувати дослідження.

 

Віталій Гордузенко, координатор «Радіокомітету»:

 

- При всій повазі до колег з «Радіо ЄС», мені здається, що в цій ситуації вони намагаються перекласти, так би мовити, з хворої голови на здорову. По-перше, я як представник «Радіокомітету» брав участь в аудиті, що згадується в заяві. Ми маємо підписаний всіма учасниками в т.ч. і представниками «Радіо ЄС» протокол, відповідно до якого лише щодо восьми із 60 прослуханих інтерв'ю можуть викликати певні технічні застереження. Технічний комітет «Радіокомітету» розглядав цю ситуацію. Ми впевненні, що ці застереження ніяк не могли вплинути на якість даних.

 

Щодо закидів про те, що інтерв'юери неправильно читали назву станції «Радіо ЄС», визначену в договорі між GfK та ПрАТ «Радіокомпанія "Гала"», то це, я певен, точно не вина дослідника. Абревіатура ЄС відповідно до правил української мови має читатися саме як [йе ес]. Якщо станція хотіла, щоб назва зачитувалась якось інакше, вона мала про це повідомити.

 

Як уже повідомляв «Радіокомітет» після цього випадку було прийнято рішення зобов'язати компанію GfK обов'язково, підкреслюю, обов'язково, отримувати від радіостанцій транскрипції їх назв під час укладання договору.

 

По-друге, відповідно до звіту GfK щодо продажів даних дослідження, який регулярно надається «Радіокомітету», нам відомо, що ПрАТ «Радіокомпанія "Гала"» має значні прострочення платежів за користування даними. Саме це, я думаю, могло стати причиною розірвання договору.

 

***

 

Зі сказаного представниками всіх зацікавлених сторін очевидно, що конфлікт не вирішено та він може мати продовження.

 

Позиція радіостанції є зрозумілою: вона не хоче оплачувати результати дослідження, в якому вбачає відхилення. До речі, «Радіокомітет» ці відхилення визнав і зобов'язав у подальшому дослідника отримувати транскрипцію назв радіостанцій. Втім, прийнятними є й пояснення «Радіокомітету» та GfK щодо відсутності впливу хибного озвучення назви «Радіо ЄС» на репрезентативність дослідження. Адже на ринку відсутні радіостанції зі схожими назвами.

 

«Детектор медіа» стежитиме за подальшим розвитком ситуації, який пообіцяло «Радіо ЄС».

 

Фото - vk.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5051
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду