«Країна ФМ» має трьох інвесторів

«Країна ФМ» має трьох інвесторів

17 Березня 2017
9264
17 Березня 2017
16:21

«Країна ФМ» має трьох інвесторів

9264
Мажоритарним власником всеукраїнської радіомережі «Країна ФМ», яка 16 березня стала основним переможцем конкурсу Нацради на вільні частоти, є австрійський політик і бізнесмен Карл Габсбург-Лотрінген, міноритарними – болгарські бізнесмени Христо Грозєв і Петр Манджуков. Заплановані на три роки інвестиції в український бізнес вони оцінюють у 2 млн євро.
«Країна ФМ» має трьох інвесторів
«Країна ФМ» має трьох інвесторів

Про це повідомив Христо Грозєв, який представляв «Країну ФМ» 16 березня на конкурсі в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення.

Христо Грозєв є директором нідерландської компанії Ad Venture Radio B.V. За його словами, ця компанія володіє 100% ПрАТ «Радіокомпанія “Гала”» (це юридична особа радіомережі «Країна ФМ», на яку записані всі її ліцензії).

У свою чергу власником 67% нідерландської компанії Ad Venture Radio B.V. виступає Карл Габсбург-Лотрінген. Решта 33% належать болгарській компанії «Євромедіа Болгарія». Основним акціонером болгарської компанії виступає Христо Грозєв, його міноритарним партнером – Петр Манджуков. «У голландській компанії він (Петр Манджуков. – ДМ) опосередковано володіє лише 10%. У нього немає ніякого контролю над цим бізнесом, він фінансовий інвестор», - повідомив пан Грозєв.

Карл Габсбург-Лотрінген і Христо Грозєв є бізнес-парнтерами і співвласниками нідерландського медіахолдингу RadioCorp. Раніше повідомлялося, що саме цей медіахолдинг є інвестором радіомережі «Радіо ЄС», яка з листопада 2016 року переформатувалася на «Країну ФМ».

На сайті «Радіо ЄС» оприлюднена така структура власності ПрАТ «Радіокомпанія “Гала”» станом на 31 грудня 2015 року:

На сайті радіо «Країна ФМ» інформації про структуру власності немає. Нагадаємо, що відповідно до закону мовники мають до 31 березня цього року подати до Нацради та оприлюднити на своєму сайті інформацію про структуру власності станом на 31 грудня 2016 року.

Відповідаючи на запитання членів Нацради, Христо Грозєв заперечив чутки про нібито наміри іноземних інвесторів продати свою українську радіомережу після здобуття нових частот. «Ми не збираємося робити бізнес під перепродаж. Плануємо брати участь у всіх конкурсах Нацради, незалежно від того, які це міста чи села», - сказав він.

За його словами, в «Країну ФМ» інвестори вкладають кошти зі свого голландського медійного бізнесу (Radiocorp). «Це останній бізнес, який у нас із Карлом залишився. Ми інвестували 15 млн євро, доки він не став прибутковим. Ми чекаємо, що в Україні це будуть менші інвестиції. Наш очікуваний збиток на наступні три роки становить 2 млн євро», - зазначив пан Грозєв.

За його словами, проекти національних радіостанцій потребують довгострокових інвестицій. «Стати прибутковими займає в середньому від 5 до 7 років. Ми готові до довгих інвестицій», - сказав він.

За його словами, проект нідерландської радіостанції 100% NL (радіо голландської музики), якою володіє Radiocorp, став прибутковим у 2009 році, і власники його досі не продали. Хоча також у своїй презентації пан Грозєв згадував проекти радіостанцій національної музики, які інвестори «Країни ФМ» запустили в інших країнах (в Естонії, Фінляндії, Болгарії) і потім перепродали іншим.

Христо Грозєв також відкинув чутки, які поширювалися в соцмережах, про проросійські погляди інвесторів. Він стверджує, що всі троє є персонами нон ґрата в Росії.

Нагадаємо, «Країна ФМ» – радіомережа, яка стартувала в ефірі 9 листопада 2016 року в 9 містах на частотах, на яких до того мовило «Радіо ЄС». Концепція радіостанції передбачає 100% української музики та української мови в ефірі. Повідомлялося, що радіокомпанія належить нідерландському холдингу Radiocorp.

18 листопада 2016 року радіостанція отримала дозвіл на тимчасове мовлення в Краматорську.

16 березня 2017 року «Країна ФМ» стала основним переможцем конкурсу на українське музичне радіо. Вона здобула 15 нових частот, розширивши своє покриття до 26 міст, у тому числі 14 обласних центрів. Також «Країна ФМ» має ліцензії на Сімферополь, Донецьк і Луганськ, але там мовлення відсутнє з об’єктивних причин.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9264
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Николай
2596 дн. тому
Нац.Рада робить хоча б якісь fact-checking?! Христо до 2011 працював на ірландський Комунікор (на відкатах:) а Комунікор ніколи не мав відношення до перелічених ним нібито національних станцій. Нагадує якусь африканську країну коли іноземці що завгодно втікають туземцям
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду