«Радіо ЄС» стало виключно україномовним радіо «Країна ФМ»

«Радіо ЄС» стало виключно україномовним радіо «Країна ФМ»

8 Листопада 2016
17158
8 Листопада 2016
14:57

«Радіо ЄС» стало виключно україномовним радіо «Країна ФМ»

17158
Всеукраїнська радіомережа «Радіо ЄС» змінила назву на «Країна ФМ» і переформатувалася на радіомережу виключно україномовних пісень і програм. Відповідні зміни позивного і програмної концепції внесла 8 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення до ліцензій ПрАТ «Радіокомпанія “Гала”» (юридична особа радіомережі).
«Радіо ЄС» стало виключно україномовним радіо «Країна ФМ»
«Радіо ЄС» стало виключно україномовним радіо «Країна ФМ»

Концепція «Радіо ЄС» передбачала виключно європейський продукт в ефірі та просування європейських ідей. Натомість концепція нової радіостанції – 100% української мови та україномовних пісень в ефірі, повідомив програмний директор радіокомпанії Роман Давидов. Він уточнив, що переформатування відбулося вже сьогодні, 8 листопада, о 00:00 годин. Зміни приурочені до набуття чинності 8 листопада законом про квоти на українські пісні та мову на радіо.

«До цього моменту всі знають нас як Радіо ЄС”, але відсьогодні вступають у силу квоти щодо україномовного продукту, мови ведення. І ми вважаємо, що цей закон дасть великий поштовх для україномовної музики, культури, продукту, який підніметься на набагато вищий рівень якості. І з цієї мети, і з того, що відбувається відродження країни в культурному і музичному плані, ми хочемо змінити позивний на “Країна ФМ”. Основна ідеологія – 100% української мови, україномовних пісень, ведучих, програм і проектів. Це не просто гасло, не просто слова. Ми маємо великий запит від слухачів, від суспільства», - розповів Роман Давидов.

За словами пана Давидова, акціонер радіокомпанії – нідерландський радіохолдинг Radiocorp – має великий досвід виведення на ринок і досягнення комерційного успіху радіостанцій, концепція яких передбачає виключно локальний музичний продукт: у Нідерландах (радіостанція 100% NL), Болгарії, Фінляндії, Латвії, Естонії.

Радіостанція планує приділяти значну увагу молодим українським виконавцям. Зі слів пана Давидова, співвідношення на користь молодих українських виконавців становитиме 70/30 або 60/40. «Країна ФМ» також планує започаткувати власну музичну премію для молодих україномовних виконавців.

В ефір виодитимуть авторські програми: «Країна мрій» з Олегом Скрипкою, «Погода країни» з метеорологинею Наталкою Діденко, «Футбольна країна» з віце-президентом ФК «Динамо» Олексієм Семененком, щоденна дитяча півторагодинна програма «Дрімайко. Зіркові колискові» з Тонею Матвієнко, автомобільна програма «2 кінські сили» з Раулем Чілачавою.

Також в ефірі будуть щоденні проекти «10 головних новин», «Новини країни», «День в історії України», «Невідома історія України», «Українські стартапи», «Мистецька країна», «Україна закордоном», «Антисуржик», міжпрограмний блок «Мова ДНК нації» пр. те, як правильно говорити українською (15-20 секунд перед кожним рекламним блоком).

Мережа «Країна ФМ» охоплює 9 міст: Київ, Львів, Харків, Дніпро, Одеса, Вінниця, Ужгород, Кривий Ріг, Запоріжжя. Також за ліцензією радіокомпанія має частоти в окупованих Сімферополі, Донецьку та Луганську, але там її мовлення наразі відсутнє, а частоти зайняті російськими радіостанціями.

Голова Нацради Юрій Артеменко заявив, що регуляторний орган підтримує тих, хто запускає медійний продукт українською. Він також уточнив у Романа Давидова, чи правдиві чутки про продаж радіокомпанії. Той відповів, що аналогічне питання чув від голови Нацради півроку тому, і додав: «Ви бачите, що нічого не сталося і не станеться».

Усі члени Нацради одноголосно проголосували за зміну позивного і програмної концепції (зокрема, збільшення розважально-музичних програм за рахунок зменшення програм інших жанрів) у двох ліцензіях ПрАТ «Радіокомпанія “Гала”».

Нагадаємо, що «Радіо ЄС розпочало мовлення в січні 2015 року на частотах, на яких до того мовило «Гала-радіо». Перед переформатуванням радіомережа перейшла в управління нідерландського медіахолдингу RadioCorp, її очолив колишній керівник «Нашого радіо» Богдан Болховецький.

У січні 2016 року «Радіо ЄС» відкоригувало свою програмну концепцію: збільшило кількість науково-просвітницьких, інформаційно-аналітичних і публіцистичних програм, але зменшило кількість дитячих програм.

18 травня радіомережа «Радіо ЄС» (ПрАТ «Радіокомпанія "Гала"») запустила дочірній проект – кримськотатарську інтернет-радіостанцію «Радіо СЕС» («Радіо Голос»). Але в результаті конкурсу Нацради на вільні частоти на півдні Херсонської області в липні «Радіо СЕС» не змогло отримати частот.

3 листопада в Києві було презентовано проект комерційної музичної радіостанції Radio1.ua, що анонсується як повністю україномовне радіо. Наразі вона мовить в інтернеті, але розраховує здобути частоти від Нацради. 8 листопада радіостанція отримала дозволи на тимчасове мовлення в зоні АТО на трьох контрольно-пропускних пунктах Луганської області. Цим проектом опікуються Юрій і Наталія Лященки, Павло Грицак і Олександр Ксенофонтов.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17158
Читайте також
17.03.2017 16:21
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
9 247
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду