73% телерадіокомпаній Півдня та Сходу України показали своїх власників – ІМІ

73% телерадіокомпаній Півдня та Сходу України показали своїх власників – ІМІ

14 Березня 2017
1806
14 Березня 2017
14:00

73% телерадіокомпаній Півдня та Сходу України показали своїх власників – ІМІ

1806
Лише 73% телерадіокомпаній Півдня та Сходу України належним чином опублікували інформацію про власників та структуру власності на своїх сайтах, до чого вони зобов’язуються відповідно Закону України «Про телебачення і радіомовлення».
73% телерадіокомпаній Півдня та Сходу України показали своїх власників – ІМІ
73% телерадіокомпаній Півдня та Сходу України показали своїх власників – ІМІ

Такими є результати дослідження прозорості медіа-власності ЗМІ східних та південних областей України, яке провів ГО «Інститут Масової Інформації» у січні-лютому 2017 року.

Експерти ІМІ аналізували сайти ЗМІ (для преси – вихідні дані випусків газет), а також відповіді на запити від редакцій.

Що стосується онлайн-видань, дані про власників – конкретні прізвища, назви компаній-власників тощо – було зазначено на сайтах лише 37% онлайн-видань у регіонах, що підлягали моніторингу.

У друкованих медіа повні вихідні дані містили тільки 23% газет у південних та східних регіонах України. У більшості бракувало певної інформації, що вимагається ЗУ «Про друковані ЗМІ (пресу) в Україні», наприклад, прізвища відповідального за випуск, головного редактора, ціни, адреси видавця тощо.

В середньому редакційні принципи та стандарти були опубліковані лише у 14% медіа.

ІМІ особливо відзначає «Миколаївський центр журналістських розслідувань», який надав на запит ІМІ копію редакційної політики та окремо прописаних настанов з журналістської етики, а також «Новости Донбасса» та «Громадське Донеччини», в яких опис журналістських стандартів редакцій опублікований на сайтах.

При цьому, як повідомляє ІМІ, лише 17% телерадіокомпаній опублікували свої редакційні статути, які мають бути оприлюдненими відповідно до ч. 6 ст. 57 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Фінансова інформація про діяльність ЗМІ виявилась доступною на сайтах 20% ЗМІ, що підлягали моніторингу. Зокрема, це була інформація про джерела походження доходів, прибутки від реклами, дані про закупівлі ОДТРК або й повні фінансові звіти.

Найкращий рівень прозорості було зафіксовано на телебаченні і в друкованих медіа (3,8 бала з 7, згідно з методологією ІМІ), гірше дотримується прозорості радіо (3,6 бала з 7), найгірше – онлайн-видання (лише 2,7 бала з 7).

Серед регіонів, які підлягали моніторингу, найкраща ситуація з прозорістю медіа виявилася на Донеччині і в Харкові (4,1 і 3,9 бала відповідно, з 7 максимальних), найгірша – на Луганщині та Одещині (по 2,8 бала з 7).

ІМІ зазначає, що лише 32 з 161 проаналізованого ЗМІ надіслали хоча б якусь відповідь на запит. Більше сприяння в дослідженні виявили газети та онлайн-ЗМІ – з них відповідь надіслало кожне четверте видання, а з телебачення та радіо – лише кожне десяте.

Дослідження проводилося протягом січня-лютого 2017 року у 8 містах Півдня та Сходу України — Харків, Дніпро, Запоріжжя, Одеса, Миколаїв, Херсон, Донеччина (Краматорськ, Маріуполь), Луганщина (Сіверодонецьк). Експерти ІМІ оцінили 161 медіа на предмет доступності для аудиторії інформації про: власників, менеджмент, контакти, охоплення аудиторії, редакційну політику ЗМІ та фінансової інформації про ЗМІ. Детальніше з методологією дослідження можна ознайомитись на сайті ІМІ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1806
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду