ІМІ: Основним джерелом новин місцевих ЗМІ Півдня і Сходу є офіційні прес-релізи

ІМІ: Основним джерелом новин місцевих ЗМІ Півдня і Сходу є офіційні прес-релізи

28 Лютого 2017
1958
28 Лютого 2017
17:15

ІМІ: Основним джерелом новин місцевих ЗМІ Півдня і Сходу є офіційні прес-релізи

1958
Основним джерелом новин в місцевих медіа Півдня і Сходу України є прес-релізи та повідомлення офіційних структур – 39% новин є по суті передруками цих прес релізів. У той же час, у 31% новин джерелом інформації є власний кореспондент ЗМІ.
ІМІ: Основним джерелом новин місцевих ЗМІ Півдня і Сходу є офіційні прес-релізи
ІМІ: Основним джерелом новин місцевих ЗМІ Півдня і Сходу є офіційні прес-релізи

Про це йдеться в дослідженні контенту місцевих ЗМІ у восьми південно-східних регіонах України, яке провів ГО «Інститут масової інформації”»за підтримки Української ініціативи з підвищення впевненості (UCBI).

Як зазначено, найбільше матеріалів, де основним чи єдиним джерелом інформації є офіційні структури чи особи, зафіксовано в Одесі – близько 55%. Найменше – у ЗМІ Харкова, де прес-релізом є лише кожна четверта новина.

За даними дослідження ІМІ, найчастіше новини з прес-релізів і повідомлень офіційних структур роблять в інтернет-виданнях – майже кожна друга новина (46%), на телебаченні – 39%, найменше – у пресі, 32%.

Власний кореспондент найчастіше є джерелом інформації у теленовинах – 43%, у пресі 33%, а в інтернет-виданнях – лише у 16% новин.

Цікаво, що у 7% новин в регіональних медіа вказаних областей джерело не вказане взагалі, тобто порушений професійний стандарт достовірності. Найчастіше не називають джерело інформації у пресі – у 13% новин. Найбільше новин з неназваним джерелом – у ЗМІ Запоріжжя та Миколаєва (по 12%), найменше – в Одеських (2%).

Соціальні мережі як джерело інформації найбільше новин використовуються інтернет-ЗМІ – 6%, у пресі та на телебаченні цей показник сягає лише 1%.

Як показало дослідження, у період моніторингу, місцеві ЗМІ не використовували російські ЗМІ та ЗМІ окупованих територій як джерело інформації.

Як повідомляє ІМІ, досліджувались місцеві ЗМІ Харкова, Одеси, Дніпра, Запоріжжя, Миколаєва, Херсона, Донеччини (Краматорськ та Маріуполь) та Луганщини (Сєвєродонецьк), протягом січня-лютого 2017 року. У кожному регіоні експерти ІМІ аналізували новини у трьох друкованих медіа, чотирьох популярних інтернет-виданнях та двох телеканалах. Загалом опрацьовано 2612 матеріалів друкованих ЗМІ, 4692 матеріали інтернет-ЗМІ, і 650 матеріалів ТВ.

Детальніше з методологією можна ознайомитись на сайті ІМІ.

Нагадаємо, за даними ІМІ, кожна десята новина інтернет-видань т.зв. «ДНР» та «ЛНР» містить пряму мову ворожнечі. 95% таких новин стосується українських громадян та влади: «київська хунта», «окупаційна влада», «нацисти», «карателі», «київська кліка», «бандерівці» тощо.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1958
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду