Масовий замовник частот у Нацради розповів, яку радіостанцію планує створити

Масовий замовник частот у Нацради розповів, яку радіостанцію планує створити

3 Листопада 2016
4831
3 Листопада 2016
17:22

Масовий замовник частот у Нацради розповів, яку радіостанцію планує створити

4831
Сьогодні, 3 листопада, у Києві було презентовано проект комерційної музичної радіостанції Radio1.ua, що анонсується як повністю україномовне радіо.
Масовий замовник частот у Нацради розповів, яку радіостанцію планує створити
Масовий замовник частот у Нацради розповів, яку радіостанцію планує створити

Під час прес-конференції один з ініціаторів створення нового проекту Юрій Лященко (автор і реалізатор радіо «Ютар», Star FM, Star TV, «Погода ТБ») підтвердив, що саме для цієї майбутньої радіостанції у квітні цього року ТОВ «ТРК “Українське музичне мовлення”» замовило в Нацради прорахунок 36 ФМ-частот в Києві, обласних та найбільших районних центрах України. Тепер Radio1.ua чекає на конкурс Нацради на вільні радіочастоти, аби взяти в ньому участь, і розраховує отримати ліцензію на мовлення.

Власником ТОВ «ТРК “Українське музичне мовлення”», зареєстрованого в лютому 2016 року (статутний фонд 60 тис. грн.), є ТОВ «Інрадіо», а кінцевим бенефіціаром – Наталія Лященко, дружина Юрія Лященка.

«Ми вдячні Нацраді за те, що підтримує наш проект. У деяких регіонах, де ми хотіли розвиватися, частотний ресурс вичерпано. І найближчі перспективи можуть відкритися лише після вимкнення аналогового телевізійного мовлення на 4 і 5 ТВК по Україні в наступному році. Але більшість частот УДЦР прорахував, за нашою інформацією, не вистачає узгодження Генштабу, але в цілому вони є.   

Головний бій попереду - конкурс на вільні радіочастоти. Але ми вже напрацювали проект тимчасового мовлення в зоні АТО, зокрема, проект малопотужного мовлення на деяких КПП. Також плануємо мовити на захоплених донецьких і луганських частотах, аби перекрити сепаратистські сигнали на українських територіях. Сподіваємося, що Нацрада підтримуватиме нас і надалі»,  наголосив Юрій Лященко. 

На запитання «Детектора медіа» про власника й інвесторів майбутнього Radio1.ua пан Лященко відповів, що ними є всі присутні на прес-конференції ініціатори проекту: співачка, композитор, громадська діячка Руслана Лижичко, її чоловік, засновник і генеральний директор рекламної студії «Люксен», музикант, продюсер Олександр Ксенофонтов, засновник компанії «Євромедіа», виконавчий продюсер «Євробачення – 2005» Павло Грицак, засновник компанії ФДР, продюсер, бізнесмен Роман Кальмук, засновник і колишній директор радіо «Львівська хвиля», а нині виконавчий директор рекламної студії «Люксен» Юрій Зелик.

«Ми плануємо фінансувати радіостанцію за власний кошт, бо в усіх нас є діючі бізнес-компанії, і не лише в Україні. Але також розраховуємо на кредитні та донорські кошти. Ми готові до довгої гри», – зазначив Юрій Лященко.

Він також додав, що для виходу на самоокупність за 1,5-2 роки проект потребує 40 мільйонів гривень.  

Нову радіостанцію планують активно просувати за кордоном (мовлення онлайн), а також заохочувати до співпраці іноземних виконавців, які матимуть бажання співати українською мовою.

Крім того, ініціатори проекту хочуть отримати дозвіл на тимчасове мовлення на окупованих територіях. 

«100% україномовного контенту - новини, реклама, пісні, розважальні програми - це наша відповідь закону про квоти»,   зазначила Руслана Лижичко. 

Також планується створення наглядової ради Radio1.ua з метою контролю редакційної політики. До неї мають увійти провідні українські журналісти, митці, представники шоу-бізнесу та лідери громадської думки.

Наразі радіостанція вже декілька місяців мовить онлайн за адресою 1ua.online. Поки що її програма складається лише з музичного контенту. За словами творців, у ротації знаходиться близько 700 українських пісень (щоправда, на сайті під час їхнього звучання не вказано ні виконавця, ні назви).

Нагадаємо, Наталія Лященко разом з Юрієм Лященком до 2010 року володіли супутниковими нішевими телеканалами Star TV і «Погода ТБ». Восени 2010 року вони продали свої канали – за неофіційними даними: групі юристів Андрія Портнова. Влітку 2011 року обидва супутникові канали перемогли в цифровому конкурсі Нацради, отримавши ліцензії на місця в загальнонаціональному цифровому мультиплексі МХ-3. Обидва канали поступово розвивалися, аж поки восени 2013 року не відбулася кардинальна зміна: компанії було продано іншим власникам, і на їхніх місцях в МХ-3 були запущені канали Business (замість «Погоди ТБ») і Dobro (на місці Star TV). Канал Business пов'язували з умовним медіаходингом колишнього першого віце-прем'єр-міністра Сергія Арбузова, хоча той це заперечував. Нині Наталія Лященко є керівницею Всеукраїнської асоціації мовлення громад і бере активну участь у розробці законодавства про мовлення громад.

Компанія Павла Грицака «Євромедіа Україна» у 2016 році отримала супутникові ліцензії на три нішеві телеканали: «Історія ЕМ», «Репетитор ТБ» і Farmer&Agro TV.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4831
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду