detector.media
03.11.2016 17:22
Масовий замовник частот у Нацради розповів, яку радіостанцію планує створити
Масовий замовник частот у Нацради розповів, яку радіостанцію планує створити
Сьогодні, 3 листопада, у Києві було презентовано проект комерційної музичної радіостанції Radio1.ua, що анонсується як повністю україномовне радіо.

Під час прес-конференції один з ініціаторів створення нового проекту Юрій Лященко (автор і реалізатор радіо «Ютар», Star FM, Star TV, «Погода ТБ») підтвердив, що саме для цієї майбутньої радіостанції у квітні цього року ТОВ «ТРК “Українське музичне мовлення”» замовило в Нацради прорахунок 36 ФМ-частот в Києві, обласних та найбільших районних центрах України. Тепер Radio1.ua чекає на конкурс Нацради на вільні радіочастоти, аби взяти в ньому участь, і розраховує отримати ліцензію на мовлення.

Власником ТОВ «ТРК “Українське музичне мовлення”», зареєстрованого в лютому 2016 року (статутний фонд 60 тис. грн.), є ТОВ «Інрадіо», а кінцевим бенефіціаром – Наталія Лященко, дружина Юрія Лященка.

«Ми вдячні Нацраді за те, що підтримує наш проект. У деяких регіонах, де ми хотіли розвиватися, частотний ресурс вичерпано. І найближчі перспективи можуть відкритися лише після вимкнення аналогового телевізійного мовлення на 4 і 5 ТВК по Україні в наступному році. Але більшість частот УДЦР прорахував, за нашою інформацією, не вистачає узгодження Генштабу, але в цілому вони є.   

Головний бій попереду - конкурс на вільні радіочастоти. Але ми вже напрацювали проект тимчасового мовлення в зоні АТО, зокрема, проект малопотужного мовлення на деяких КПП. Також плануємо мовити на захоплених донецьких і луганських частотах, аби перекрити сепаратистські сигнали на українських територіях. Сподіваємося, що Нацрада підтримуватиме нас і надалі»,  наголосив Юрій Лященко. 

На запитання «Детектора медіа» про власника й інвесторів майбутнього Radio1.ua пан Лященко відповів, що ними є всі присутні на прес-конференції ініціатори проекту: співачка, композитор, громадська діячка Руслана Лижичко, її чоловік, засновник і генеральний директор рекламної студії «Люксен», музикант, продюсер Олександр Ксенофонтов, засновник компанії «Євромедіа», виконавчий продюсер «Євробачення – 2005» Павло Грицак, засновник компанії ФДР, продюсер, бізнесмен Роман Кальмук, засновник і колишній директор радіо «Львівська хвиля», а нині виконавчий директор рекламної студії «Люксен» Юрій Зелик.

«Ми плануємо фінансувати радіостанцію за власний кошт, бо в усіх нас є діючі бізнес-компанії, і не лише в Україні. Але також розраховуємо на кредитні та донорські кошти. Ми готові до довгої гри», – зазначив Юрій Лященко.

Він також додав, що для виходу на самоокупність за 1,5-2 роки проект потребує 40 мільйонів гривень.  

Нову радіостанцію планують активно просувати за кордоном (мовлення онлайн), а також заохочувати до співпраці іноземних виконавців, які матимуть бажання співати українською мовою.

Крім того, ініціатори проекту хочуть отримати дозвіл на тимчасове мовлення на окупованих територіях. 

«100% україномовного контенту - новини, реклама, пісні, розважальні програми - це наша відповідь закону про квоти»,   зазначила Руслана Лижичко. 

Також планується створення наглядової ради Radio1.ua з метою контролю редакційної політики. До неї мають увійти провідні українські журналісти, митці, представники шоу-бізнесу та лідери громадської думки.

Наразі радіостанція вже декілька місяців мовить онлайн за адресою 1ua.online. Поки що її програма складається лише з музичного контенту. За словами творців, у ротації знаходиться близько 700 українських пісень (щоправда, на сайті під час їхнього звучання не вказано ні виконавця, ні назви).

Нагадаємо, Наталія Лященко разом з Юрієм Лященком до 2010 року володіли супутниковими нішевими телеканалами Star TV і «Погода ТБ». Восени 2010 року вони продали свої канали – за неофіційними даними: групі юристів Андрія Портнова. Влітку 2011 року обидва супутникові канали перемогли в цифровому конкурсі Нацради, отримавши ліцензії на місця в загальнонаціональному цифровому мультиплексі МХ-3. Обидва канали поступово розвивалися, аж поки восени 2013 року не відбулася кардинальна зміна: компанії було продано іншим власникам, і на їхніх місцях в МХ-3 були запущені канали Business (замість «Погоди ТБ») і Dobro (на місці Star TV). Канал Business пов'язували з умовним медіаходингом колишнього першого віце-прем'єр-міністра Сергія Арбузова, хоча той це заперечував. Нині Наталія Лященко є керівницею Всеукраїнської асоціації мовлення громад і бере активну участь у розробці законодавства про мовлення громад.

Компанія Павла Грицака «Євромедіа Україна» у 2016 році отримала супутникові ліцензії на три нішеві телеканали: «Історія ЕМ», «Репетитор ТБ» і Farmer&Agro TV.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY