На членство в Нацраді з’явився третій претендент

На членство в Нацраді з’явився третій претендент

2 Вересня 2016
2088
2 Вересня 2016
12:44

На членство в Нацраді з’явився третій претендент

2088
Крім Катерини М’ясникової та Валентина Коваля свою кандидатуру на членство в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення подав Олександр Глущенко – член прокатної комісії Держкіно та Громадської ради при Нацраді.
На членство в Нацраді з’явився третій претендент
На членство в Нацраді з’явився третій претендент

Про це «Детектору медіа» повідомили в секретаріаті Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики.

Олександра Глущенка в члени Нацради висунула громадська спілка «Всеукраїнська асоціація мовлення громад», головою якої є Наталія Лященко, колишня власниця телеканалів Star TV і «Погода ТБ», нині власниця ТОВ «ТРК “Українське музичне мовлення”», за запитом якого Нацрада навесні замовила в УДЦР прорахунок 36 ФМ-частот. Всеукраїнську асоціацію мовлення громад заснували ТОВ «Інрадіо» (належить Наталії Лященко) і ТОВ «Будівельна компанія "Рембудкомплекс"».

Як повідомили в секретаріаті комітету, документи Олександра Глущенка було зареєстровано в канцелярії 30 серпня, тоді як кінцевим днем подання кандидатур було 29 серпня (фактично останній день припадав на суботу, 27 серпня, тому документи приймалися ще 29 серпня). Наразі в секретаріаті не можуть визначити, чи були вони відправлені поштою заздалегідь, оскільки в документах немає конверту з поштовим штампом.

При цьому документи інших кандидатур, за даними секретаріату, надійшли вчасно. Документи генерального директора телеканалів М1 та М2 Валентина Коваля були зареєстровані в канцелярії 29 серпня. Документи виконавчої директорки Незалежної асоціації телерадіомовників Катерини М’ясникової надійшли 30 серпня, але були відправлені поштою 26 серпня (відповідний штам є на конверті).

Секретаріат комітету наразі вивчає своєчасність подання і комплектацію документів кандидатів. Усю інформацію співробітники секретаріату передадуть народним депутатам – членам комітету, які й вирішуватимуть, чи дотрималися кандидати всіх вимог законодавства та чи можна їх рекомендувати Верховній Раді для обрання членами Нацради.

Нагадаємо, що Катерину М’ясникову в члени Нацради висунула всеукраїнська громадська організація «Незалежна асоціація телерадіомовників», а Валентина Коваля – міжнародна неурядова організація «Європейська медіаплатформа».

Подавати кандидатури на конкурс у члени Нацради могли депутатські фракції у Верховній Раді та всеукраїнські об'єднання громадян у галузі діяльності засобів масової інформації. Жодна депутатська фракція своїх кандидатур не висунула.

Після завершення прийому пропозицій профільний комітет протягом 14 днів має обговорити запропоновані кандидатури і винести на розгляд Верховної Ради відповідне подання по кожній кандидатурі з висновками і рекомендаціями. Голосування в парламенті щодо призначення члена Нацради відбувається по кожній кандидатурі в послідовності, визначеній попереднім рейтинговим голосуванням. Парламент має призначити члена Нацради протягом двох місяців з дня припинення повноважень попереднього члена Нацради. Припинення повноважень попередника має відбутися відповідно до постанови Верховної Ради. Уся процедура детально визначена законом «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення».

Нагадаємо, Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики розпочав відбір кандидатур на вакантну посаду члена Нацради 6 серпня у зв’язку з достроковим припиненням повноважень члена Нацради Катерини Котенко, призначеної за квотою Верховної Ради. Нацрада звільнила пані Котенко 2 серпня за її власним бажанням. У коментарі «Детектору медіа» пані Котенко пояснила своє звільнення сімейними обставинами.

Катерина Котенко була призначена членом Нацради постановою Верховної Ради 4 липня 2014 року. Її висунули в члени Нацради Всеукраїнська громадська організація «Асоціація правників України» і Міжнародна неурядова організація «Європейська медіаплатформа». До обрання членом регуляторного органу пані Котенко працювала виконавчим директором галузевої асоціації Індустріальний телевізійний комітет.

Разом з пані Котенко членами Нацради за квотою Верховної Ради 4 липня 2014 року були обрані Олександр Ільяшенко (висуванець Всеукраїнської асоціації дитячого та юнацького телебачення), Ольга Герасим'юк (висуванка депутатської фракції УДАР, Національної спілки журналістів України і ГО «Європейська медіаплатформа») та Олег Черниш (висуванець депутатської групи «Економічний розвиток» і Всеукраїнської громадської організації «Незалежна асоціація телемовників України»).

Загалом у 2014 році на чотири вакантні посади членів Нацради претендували 18 кандидатів. П'ятеро кандидатів були рекомендовані депутатськими фракціями та групами у Верховній Раді України: Ольга Герасим'юк (УДАР, а також Національна спілка журналістів України і ГО «Європейська медіаплатформа»), Ростислав Мартинюк (ВО «Свобода»), Родіон Мірошник (Партія регіонів), Анжеліка Рудницька («Суверенна Україна»), Олег Черниш («Економічний розвиток», а також ВГО «Незалежна асоціація телемовників України»). 13 кандидатів були рекомендовані громадськими організаціями: Марія Бурмака, Костянтин Грицак, Олександр Ільяшенко, Наталія Клітна, Катерина Котенко, Юрій Крайняк, Тетяна Котюжинська, Олександр Михайлюта, Катерина М'ясникова, Галина Полхович, Тетяна Попова, Олександр Швець, Тарас Шевченко. Під час конкурсу з нього знялися двоє кандидатів – Анжеліка Рудницька та Наталія Клітна.

Фото – Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2088
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду