detector.media
02.09.2016 12:44
На членство в Нацраді з’явився третій претендент
На членство в Нацраді з’явився третій претендент
Крім Катерини М’ясникової та Валентина Коваля свою кандидатуру на членство в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення подав Олександр Глущенко – член прокатної комісії Держкіно та Громадської ради при Нацраді.

Про це «Детектору медіа» повідомили в секретаріаті Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики.

Олександра Глущенка в члени Нацради висунула громадська спілка «Всеукраїнська асоціація мовлення громад», головою якої є Наталія Лященко, колишня власниця телеканалів Star TV і «Погода ТБ», нині власниця ТОВ «ТРК “Українське музичне мовлення”», за запитом якого Нацрада навесні замовила в УДЦР прорахунок 36 ФМ-частот. Всеукраїнську асоціацію мовлення громад заснували ТОВ «Інрадіо» (належить Наталії Лященко) і ТОВ «Будівельна компанія "Рембудкомплекс"».

Як повідомили в секретаріаті комітету, документи Олександра Глущенка було зареєстровано в канцелярії 30 серпня, тоді як кінцевим днем подання кандидатур було 29 серпня (фактично останній день припадав на суботу, 27 серпня, тому документи приймалися ще 29 серпня). Наразі в секретаріаті не можуть визначити, чи були вони відправлені поштою заздалегідь, оскільки в документах немає конверту з поштовим штампом.

При цьому документи інших кандидатур, за даними секретаріату, надійшли вчасно. Документи генерального директора телеканалів М1 та М2 Валентина Коваля були зареєстровані в канцелярії 29 серпня. Документи виконавчої директорки Незалежної асоціації телерадіомовників Катерини М’ясникової надійшли 30 серпня, але були відправлені поштою 26 серпня (відповідний штам є на конверті).

Секретаріат комітету наразі вивчає своєчасність подання і комплектацію документів кандидатів. Усю інформацію співробітники секретаріату передадуть народним депутатам – членам комітету, які й вирішуватимуть, чи дотрималися кандидати всіх вимог законодавства та чи можна їх рекомендувати Верховній Раді для обрання членами Нацради.

Нагадаємо, що Катерину М’ясникову в члени Нацради висунула всеукраїнська громадська організація «Незалежна асоціація телерадіомовників», а Валентина Коваля – міжнародна неурядова організація «Європейська медіаплатформа».

Подавати кандидатури на конкурс у члени Нацради могли депутатські фракції у Верховній Раді та всеукраїнські об'єднання громадян у галузі діяльності засобів масової інформації. Жодна депутатська фракція своїх кандидатур не висунула.

Після завершення прийому пропозицій профільний комітет протягом 14 днів має обговорити запропоновані кандидатури і винести на розгляд Верховної Ради відповідне подання по кожній кандидатурі з висновками і рекомендаціями. Голосування в парламенті щодо призначення члена Нацради відбувається по кожній кандидатурі в послідовності, визначеній попереднім рейтинговим голосуванням. Парламент має призначити члена Нацради протягом двох місяців з дня припинення повноважень попереднього члена Нацради. Припинення повноважень попередника має відбутися відповідно до постанови Верховної Ради. Уся процедура детально визначена законом «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення».

Нагадаємо, Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики розпочав відбір кандидатур на вакантну посаду члена Нацради 6 серпня у зв’язку з достроковим припиненням повноважень члена Нацради Катерини Котенко, призначеної за квотою Верховної Ради. Нацрада звільнила пані Котенко 2 серпня за її власним бажанням. У коментарі «Детектору медіа» пані Котенко пояснила своє звільнення сімейними обставинами.

Катерина Котенко була призначена членом Нацради постановою Верховної Ради 4 липня 2014 року. Її висунули в члени Нацради Всеукраїнська громадська організація «Асоціація правників України» і Міжнародна неурядова організація «Європейська медіаплатформа». До обрання членом регуляторного органу пані Котенко працювала виконавчим директором галузевої асоціації Індустріальний телевізійний комітет.

Разом з пані Котенко членами Нацради за квотою Верховної Ради 4 липня 2014 року були обрані Олександр Ільяшенко (висуванець Всеукраїнської асоціації дитячого та юнацького телебачення), Ольга Герасим'юк (висуванка депутатської фракції УДАР, Національної спілки журналістів України і ГО «Європейська медіаплатформа») та Олег Черниш (висуванець депутатської групи «Економічний розвиток» і Всеукраїнської громадської організації «Незалежна асоціація телемовників України»).

Загалом у 2014 році на чотири вакантні посади членів Нацради претендували 18 кандидатів. П'ятеро кандидатів були рекомендовані депутатськими фракціями та групами у Верховній Раді України: Ольга Герасим'юк (УДАР, а також Національна спілка журналістів України і ГО «Європейська медіаплатформа»), Ростислав Мартинюк (ВО «Свобода»), Родіон Мірошник (Партія регіонів), Анжеліка Рудницька («Суверенна Україна»), Олег Черниш («Економічний розвиток», а також ВГО «Незалежна асоціація телемовників України»). 13 кандидатів були рекомендовані громадськими організаціями: Марія Бурмака, Костянтин Грицак, Олександр Ільяшенко, Наталія Клітна, Катерина Котенко, Юрій Крайняк, Тетяна Котюжинська, Олександр Михайлюта, Катерина М'ясникова, Галина Полхович, Тетяна Попова, Олександр Швець, Тарас Шевченко. Під час конкурсу з нього знялися двоє кандидатів – Анжеліка Рудницька та Наталія Клітна.

Фото – Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY