Нацрада вилучила 14 російських каналів зі списку адаптованих і додала туди Mezzo Live HD

Нацрада вилучила 14 російських каналів зі списку адаптованих і додала туди Mezzo Live HD

17 Березня 2016
3673
17 Березня 2016
12:15

Нацрада вилучила 14 російських каналів зі списку адаптованих і додала туди Mezzo Live HD

3673
17 березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вилучила 14 російських телеканалів з Переліку програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і радіомовлення, та додала до цього переліку французький музичний канал Mezzo Live HD.
Нацрада вилучила 14 російських каналів зі списку адаптованих і додала туди Mezzo Live HD
Нацрада вилучила 14 російських каналів зі списку адаптованих і додала туди Mezzo Live HD

З так званого «списку адаптованих каналів» вилучено такі російські канали: «Радость моя», «Музыка Первого», Оcean–TV, HD Life, «ТДК (Телевизионный Дамский Клуб)», «24 Док», «Детский», STV, «Индия ТВ», «Здоровое телевидение», «Ля-минор ТВ», «Еврокино», Drive, «Мать и дитя». Відтак, провайдери програмної послуги більше не матимуть змоги їх ретранслювати.

«Мать и дитя» вилучено з переліку, бо він припинив мовлення. А ключова причина заборони інших 13 російських каналів – систематичне розміщення в їхньому ефірі комерційної реклами (українське законодавство забороняє трансляцію реклами в ефірі іноземних каналів – резидентів країн, які не є членами ЄС або не ратифікували Європейську конвенцію). Також в їхньому ефірі рекламуються раніше заборонені інші російські канали.

Крім того в ефірі телеканалів STV, «Ля-минор ТВ» і «Еврокино» моніторинг Нацради зафіксував аудіовізуальні твори за участі фігурантів Переліку осіб, які загрожують національній безпеці: Валерії, Йосипа Кобзона, Стаса П'єхи, Сергія Безрукова, Григорія Лепса, Олега Газманова, Юрія Гальцева, Олександра Розенбаума, Жерара Депардьє, а в ефірі телеканалу Drive – заборонені українським законодавством пропагандистські телепрограми.

Член Нацради Сергій Костинський зауважив, що це телеканали кількох дистрибуторів. Таким чином, Нацрада відреагувала на закиди, що в попередніх заборонах російських каналів регулятор діяв вибірково щодо певних дистрибуторів.

На засідання Нацради прийшла директор лише одного з дистрибуторів, яких стосувалося питання заборони 14 російських каналів, - Євгенія Хворост із компанії «Вертикаль ТВ». Вона намагалася переконати Нацраду, що телеканал «Детский», дистрибутором якого є «Вертикаль ТВ», підпадає під дію Європейської конвенції про транскордонне телебачення.

«Дійсно, мовник зареєстрований у Російській Федерації. Але він потрапляє під юрисдикцію транслятора – учасника Європейської конвенції. Телеканал транслюється із супутника ABS 2, а ємність на супутнику орендує в компанії, яка є резидентом Люксембургу. Таким чином, відповідно до пункту 4 статті 5 Європейської конвенції телеканал “Детский” потрапляє під дію конвенцію. Відтак, реклама може розміщуватися в ефірі цього каналу. Крім того, ця реклама оплачена на території України», - зауважила пані Хворост.

«З таким успіхом і “Россию 24” можна вважати європейським каналом, оскільки він має ліцензію Офкому», - відповіла заступниця голови Нацради Уляна Фещук.

А Сергій Костинський навів додатковий аргумент на користь вилучення «Детского» зі «списку адаптованих каналів». Моніторинг Нацради зафіксував в ефірі «Детского» цикл анімаційних роликів, що містять популяризацію різних міст РФ та мають ідеологічний характер: «Моя родина – Россия», «Моя столица – Москва», «Автомат Калашникова – наше национальное достояние» тощо.

Члени Нацради також пригадали, що «Вертикаль ТВ» судиться з Нацрадою щодо заборони пропагандистського телеканалу TVCI («ТВ-центр International). А голова Нацради Юрій Артеменко заявив, що дистрибуторам по суті байдуже, які канали вони представляють, оскільки для них головне – заробити гроші.

Відтак, члени Нацради одноголосно підтримали вилучення 14 російських каналів з переліку та доповнення переліку телеканалом Mezzo Live HD. Рішення набуде чинності протягом місяця з дня опублікування, аби провайдери мали час на заміну каналів у своїх мережах.

Юрій Артеменко нагадав, що днями набуло чинності ухвалене 11 лютого рішення Нацради про вилучення 15 російських телеканалів з переліку («Совершенно секретно», «Кто есть кто», «Шансон-ТВ», «Парк развлечений», «Мир сериала», «Авто плюс», «Кухня ТВ», «КХЛ», «Наука 2.0», «Моя планета», «Телекафе», «Боец», «Время: далекое и близкое», «Настоящее Страшное Телевидение» (НСТ) та «Сарафан»). Втім, 10 березня Нацрада внесла зміни до того рішення та повернула один з каналів – «Мир сериала» - до переліку. Таким чином, уточнив «Детектору медіа» Сергій Костинський, набуло чинності рішення про заборону 14 російських каналів.

Юрій Артеменко дав вказівку апарату Нацради жорстко контролювати виконання провайдерами цього рішення та розглянути можливість залучення Міністерства внутрішніх справ до контролю.

Після ухвалених 17 березня змін Перелік іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення, міститиме 166 телеканалів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3673
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Володимир
2450 дн. тому
а яка причина вилучення французського каналу Mezzo?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду