Нацрада вилучила 15 російських телеканалів зі списку адаптованих

Нацрада вилучила 15 російських телеканалів зі списку адаптованих

11 Лютого 2016
4092
11 Лютого 2016
12:00

Нацрада вилучила 15 російських телеканалів зі списку адаптованих

4092
11 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вилучила з Переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення, 15 російських нішевих телеканалів.
Нацрада вилучила 15 російських телеканалів зі списку адаптованих
Нацрада вилучила 15 російських телеканалів зі списку адаптованих

З так званого «списку адаптованих каналів» вилучено такі телеканали: «Совершенно секретно», «Кто есть кто», «Шансон-ТВ», «Парк развлечений», «Мир сериала», «Авто плюс», «Кухня ТВ», «КХЛ», «Наука 2.0», «Моя планета», «Телекафе», «Боец», «Время: далекое и близкое», «Настоящее Страшное Телевидение» (НСТ) та «Сарафан».

Підставою для вилучення цих мовників зі списку каналів, дозволених для ретрансляції в кабельних мережах України, стали результати моніторингів Нацради, які виявили в ефірі мовників порушення законодавства України, а саме показ заборонених російських фільмів або програм за участі діячів, внесених Міністерством культури України до Переліку осіб, які загрожують національній безпеці України, а також трансляцію комерційної реклами.

Член Нацради Сергій Костинський нагадав, що раніше Нацрада вилучила 10 російських каналів з переліку на тих самих підставах. Тим часом відповідальні підрозділи Нацради продовжують моніторинг ефіру інших іноземних каналів, у тому числі юрисдикції інших країн, крім Росії.

Проти проекту рішення Нацради виступили дистрибутори і правовласники російських каналів.

Український дистрибутор телеканалів «Моя планета» і «Наука 2.0» - компанія «Континент ТВ» - від імені правовласників повідомила, що вони готові до кінця березня привести діяльність телеканалів у відповідність до українського законодавства. Тому «Континент ТВ» попросила відкласти розгляд питання до кінця березня.

Британська компанія «Брендроуз ЛТД» звернулася з приводу телеканалу RTVI. Голова Нацради Юрій Артеменко повідомив, що наразі про його виключення не йде мова, оскільки канал має юрисдикція Великої Британії, яка ратифікувала Європейську конвенцію, і в такому випадку Нацрада спершу пише запит до правовласника з проханням привести діяльність у відповідність до українського законодавства, а якщо не отримує реакції, тоді звертається до іноземного регулятора.

Ще одна британська компанія «Інтер ТВ» звернулася до Нацради з приводу кількох російських телеканалів, які знаходяться під юрисдикцією Німеччини та які зараз моніторяться Нацрадою. Компанія попросила забезпечити її документами, які свідчать про зміни в українському законодавстві, у перекладі російською, та пообіцяла розглянути зміни до програмування каналів. ЇЇ лист стосувався також і каналу «Мир сериала», який має російську ліцензію.

Українська компанія «Медіа контент» (дистрибутор каналів «Кухня ТВ», «Авто плюс», КХЛ, «Кто есть кто», «Совершенно секретно») вважає підстави виключення каналів зі списку не зовсім законними. Представник компанії наголосив, що ці канали не порушують жодного пункту Європейської конвенції про транскордонне телебачення. Щодо реклами – за його словами, всіх вимог до реклами, які є в Європейській конвенції, канали дотримуються. Він також припустив, що більшість абонентів відмовляться від кабельного телебачення на користь супутникового телебачення, де вони зможуть безперешкодно дивитися російські телеканали, які становлять більшу загрозу інформаційній безпеці України.

Голова Нацради Юрій Артеменко жорстко розкритикував дистрибуторів, які, на його думку, переймаються тільки власним заробітком і не інформують правовласників про зміни в українському законодавстві.

Заступник голови Нацради Уляна Фещук нагадала, що Росія не ратифікувала Європейську конвенцію про транскордонне телебаченн і не є учасником конвенції. Вона також процитувала частину 2 статті 10 Конвенеції про захист прав людини та основоположних свобод, яка не лише декларує свободу вираження поглядів, а й допускає обмеження цієї свободи в інтересах національної безпеки.

Водночас Уляна Фещук запропонувала дати певний час на набуття чинності рішенням Нацради, оскільки з переліку вилучається багато каналів і провайдерам необхідно дати час на їх вимкнення і заміну на інші канали, а правовласникам – на зміни в програмуванні. Члени Нацради Олександр Ільяшенко та Олег Черниш підтримали та запропонували дати місячних термін.

Члени Нацради одноголосно підтримали рішення про вилучення 15 каналів з переліку. Рішення набуває чинності протягом місяця з моменту його оприлюднення. Нацрада також звернула увагу дистрибуторів на необхідність інформувати правовласників про зміни в українському законодавстві.

Після внесених 11 лютого змін Перелік іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України, містить 179 телеканалів.

Нагадаємо, що 21 січня Нацрада вилучила зі списку адаптованих каналів російський канал «Комедия ТВ».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4092
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду